Futbalový titul prinesie Žiline minimálne pol milióna eur vďaka odmene od Únie ligových klubov a za účasť v ďalšom ročníku prestížnej Ligy majstrov.TASR
StoryEditor

Jeden z najlepších futbalových klubov Slovenska ide do likvidácie, hráči dostali hromadné výpovede

30.03.2020, 14:09
Posledný účastník skupinovej fázy Ligy majstrov spod Tatier a zároveň sedemnásobný majster Slovenska opúšťa prvoligovú scénu.

Pre domácich športových fanúšikov to bol šok. Na verejnosť sa dostala správa, že jeden z najúspešnejších klubov slovenskej futbalovej histórie sa ocitol v likvidácii, pričom hneď 15 hráčov dostalo hromadnú výpoveď.

Vlaňajší vicemajster pritom disponoval kádrom, ktorého hodnota atakovala hranicu 7,5 milióna eur, navyše v zimnom prestupovom „okne“ sa vedeniu podarilo predať reprezentačného útočníka Róberta Boženíka za štyri milióny eur do holandského Feyenoordu Rotterdam.

Fungujúca organizácia

Klub ambiciózneho majiteľa Jozefa Antošíka pritom dlhodobo patril medzi najlepšie fungujúce športové organizácie na domácej scéne. Práve Antošík, ktorý patrí dlhé roky medzi najbohatších Slovákov a Forbes odhaduje jeho majetok zhruba na 90 miliónov eur, spravil z kedysi malého regionálneho klubu jednu z určujúcich síl domáceho futbalu.

Žilinská akadémia patrí medzi naše najlepšie, pričom klub vychoval pre veľký futbal aj mnohých reprezentantov. Medzi inými Martina Dúbravku, Lászlóa Bénesa, Denisa Vavra, Dávida Hancka, prípadne Jaroslava Mihálika. Aj preto je náhly koniec známej a úspešnej značky ozajstným šokom.

„Dňa 27. marca 2020, čo bolo v piatok, jediný akcionár spoločnosti MŠK Žilina, a.s. ako spoločnosť PRETO spol. s.r.o., prijala rozhodnutie, kde pristúpila k rozhodnutiu zrušiť spoločnosť MŠK Žilina. Od tohto dátumu je spoločnosť zrušená,“ uviedol pre portál šport.sk hlavný likvidátor Rastislav Otruba.

Hľadať si nové kluby

Ako ešte uviedol Otruba, prvotným krokom bolo vypovedanie hráčskym zmlúv, ktoré boli pre klub, respektíve majiteľa, finančne najviac zaťažujúce. Pre hráčov to v praxi znamená, že počnúc 1. aprílom si môžu po uplynutí jedného mesiaca hľadať nové pôsobisko. Najdrahším futbalistom v už bývalom kádri bol kapitán „šošonov“ Miroslav Káčer, ktorého transferová hodnota je 650-tisíc eur.

V každom prípade vysoká kvalita, ktorá sa koncentrovala v žilinskom tíme, by nemala mať o budúcich záujemcov núdzu. Otázka však je, ako budú na tom ďalšie kluby, respektíve športové subjekty.

Nielen náš futbal totiž aktuálne ničí pandémia koronavírusu a prakticky všetky ligy a kluby na celom svete čakajú v najbližších mesiacoch finančné straty.

Bez negatívnych indícií

Pri Žiline a jej doterajších výkonoch je však takto razantný krok mimoriadne prekvapujúci. Tím spod Dubňa aktuálne figuroval na druhom mieste fortunaligovej tabuľky, pričom na jar zverenci trénera Pavla Staňa tri stretnutia vyhrali a jeden remizovali.

Naopak, dlhšiu dobu sa spomínajú finančné problémy pri konkurenčných celkoch FK Senica či FC Nitra. Oba tímy však zatiaľ v súťaži pokračujú.

Podobne nečakaný scenár už naša najvyššia futbalová súťaž zažila na prelome rokov 2016 a 2017, kedy sa po jesennej časti odhlásil z ligy tím Spartak Myjava.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 14:01