Reuters
StoryEditor

Kľakol si na koleno a sklonil hlavu. Viacerí futbalisti podporili Afroameričanov

31.05.2020, 21:07
Autor:
TASRTASR
V nedeľu podporil gestom protesty aj útočník Dortmundu Jadon Sancho.

Francúzsky futbalista Marcus Thuram z bundesligovej Borussie Mönchengladbach podporil v nedeľu hnutie proti policajnému násiliu voči afroamerickej komunite v USA. Po prvom z dvoch svojich gólov do siete Unionu Berlín pri výhre 4:1 si kľakol na jedno koleno a sklonil hlavu.

"Toto nepotrebuje vysvetlenie," napísal klub k fotografii kľačiaceho Thurama na svojom twitterovom účte.

Vo viacerých mestách v USA už niekoľko dní za sebou prebiehajú protesty po smrti Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise. Ten zomrel v pondelok v dôsledku brutálneho policajného zásahu.

Ako pripomenula agentúra SID, quarterback ligy amerického futbalu NFL Colin Kaepernick v roku 2016 protestným kľačaním pri americkej hymne kritizoval útlak a násilie voči afroamerickej komunite v USA. Dvadsaťdvaročný Thuram je syn majstra sveta z roku 1998 Liliana Thurama.

V nedeľu podporil gestom protesty aj útočník Dortmundu Jadon Sancho.

V zápase na ihrisku Paderbornu sa na triumfe Borussie 6:1 podieľal hetrikom, pričom po prvom svojom góle v 57. minúte si vyzliekol dres, aby pod ním mohol ukázať tričko s nápisom "Justice for George Floyd" (Spravodlivosť pre Georgea Floyda). Dvadsaťročný Angličan za to dostal od rozhodcu žltú kartu.

Už v sobotu podporil protestné hnutie v USA počas bundesligového zápasu aj futbalista FC Schalke 04 Weston McKennie. Americký stredopoliar si v dueli s Werderom Brémy (0:1) navliekol na rukáv pásku s nápisom "Justice for George" a po stretnutí zanechal odkaz na sociálnej sieti.

Proti policajnému násiliu s rasovým podtextom sa vyslovili mnohé americké športové hviezdy ako basketbalista LeBron James či členka basketbalovej Siene slávy Lisa Leslieová.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:06