StoryEditor

Školský titul nemá, majstrovský áno

23.10.2007, 00:00
V tíme Ferrari nahradil odchádzajúcu legendu najprestížnejších motoristických pretekov sveta, sedemnásobného šampióna formuly 1 Michaela Schumachera. Kimi Räikkonen.

Ľadový muž - ako znie jeho prezývka, využil svoju rozvahu a trpezlivosť a zatienil duo pilotov McLarenu - Lewisa Hamiltona a Fernanda Alonsa. Získal svoj premiérový titul, s ktorým už nepočítali ani fanúšikovia v jeho rodnom Fínsku. "Bol to pre nás veľký deň, ale nikto to nečakal, bol to príjemný šok. Všetci už videli titul v rukách Hamiltona alebo Alonsa, Kimimu sa podarilo všetkých prekvapiť," povedala pre HN dlhoročná priateľka Räikkonenovcov, Kikka Kuosmanenová.

Prvé boli motorky
Kimi Räikkonen sa dostal k motorizmu ešte skôr ako sa naučil bicyklovať. Mal vtedy štyri roky a na malú motorku mu vtedy rodičia primontovali pomocné kolieska. "Spoločne s bratom sa obaja pretekali. Ich prvým okruhom bola cesta vedúca okolo rodičovského domu," spomína Kuosmanenová. K motokáram, na ktorých začínajú všetci perspektívny piloti formuly 1, prišiel úplnou náhodou. "Kimiho otec pracoval pre človeka, ktorého syn sa venoval pretekaniu na motokárach," hovorí Kuosmanenová. Räikkonenovci sa boli pozrieť na takomto podujatí a na ňom sa súrodenci dočkali prvej motokáry, ktorú otec pre nich kúpil. "Pochádza z chudobných pomerov, vďaka tomu je však skromný a nezmenila ho v tom ani popularita," uviedla Kuosmanenová, ktorá nového majstra sveta pozná od jeho troch rokov. Vďaka talentu a dobrým výsledkom z pretekov motokár vo Fínsku sa mohol Räikkonen zúčastniť na medzinárodných majstrovstvách Škandinávie. "Tie v roku 1993 vyhral a začal štartovať v seriáli majstrovstiev Európy," poznamenala Kuosmanenová.

Škola musela ustúpiť
Na európskom šampionáte motokár sa Räikkonenovi príliš nedarilo, bol rýchly, no veľakrát preteky nedokončil. Stačilo to však na to, aby si ho všimol Holanďan Peter de Bruijn, ktorý práve budoval nový tím v pretekoch Formula Super A. "Musel odísť do Holandska a kvôli tomu sa rozhodol ukončiť školu, má iba základné vzdelanie," tvrdí Kuosmanenová. A darilo sa mu. Hneď v prvej sezóne po prechode z motokár skončil v celkovom hodnotení na druhom mieste. Zlom v jeho kariére nastal na prelome tisícročia, keď vyhral sedem z desiatich pretekov v britskom šampionáte Formuly Renault. "Tým sa definitívne stal profesionálnym pilotom a otvorili sa mu dvere do formuly 1," skonštatovala jeho známa. Dostal ponuku od Petra Saubera, šéfa tímu Sauber. V premiérovej sezóne získal Räikkonen 9 bodov.

Pomohol mu Häkkinen
Pred začiatkom ročníka 2002 sa prekvapujúco rozhodol ukončiť ďalší Fín vo formule 1, Mika Häkkinen. Údajne pre nezhody o výške nového kontraktu. Šéf McLarenu Ron Dennis sa po analýze výsledkov talentovaných pretekárov v poslednej sezóne rozhodol angažovať práve Räikkonena. S britským tímom McLaren podpísal päťročný kontrakt, ktorý mu zaručil osem miliónov dolárov na sezónu. Po príchode na ostrovy mal problémy so slabým ovládaním angličtiny. Odpovedal, len keď naozaj musel, aj to veľmi jednoducho a stroho. Odvtedy mu prischla prezývka iceman - ľadový muž, ktorá mu pristane aj preto, že je chladný, a v pretekoch nepozná priateľa. Počas piatich rokov v McLarene sa mu nepodarilo dostať až k titulu svetového šampióna, v rokoch 2003 a 2005 skončil na druhom mieste. Pred začiatkom práve skončeného ročníka sa stal nástupcom sedemnásobného majstra sveta formuly 1 Michaela Schumachera v talianskom tíme Ferrari. Stal sa najlepšie plateným pretekárom v seriáli, keď zarobí viac ako 50 miliónov dolárov ročne.

Schumi blahoželal majstrovi
Sedemnásobný majster sveta vo formule 1 Michael Schumacher zablahoželal svojmu nástupcovi v tíme Ferrari Kimimu Räikkönenovi k zisku titulu majstra sveta. "Bolo to neuveriteľné finále, dramatický a veľkolepý finiš," napísal na svojej internetovej stránke Schumacher. V Brazílii vybojovalo Ferrari zásluhou Räikkönena a Felipeho Massu double. "Bol som veľmi šťastný, keď som videl Kimiho a Felipeho prejsť cieľovou čiarou. Vždy som veril, že nádej zomiera posledná a treba bojovať celý čas, aj keď je šanca len veľmi malá. Blahoželám Kimimu a celému tímu, bol to super výkon," dodal Schumacher, ktorý preteky v Brazílii sledoval zo svojej obývačky. V súčasnosti je najúspešnejší jazdec histórie F1 technickým poradcom Ferrari.

Z chudoby až k titulu
Kikka Kuosmanen - dlhoročná priateľka Räikkonenovcov
Odkedy sa poznáte s novým majstrom sveta formuly 1 Kimim Räikkonenom?
S jeho rodičmi a vlastne aj s ním som sa prvýkrát stretla, keď mal Kimi tri roky. Som novinárka a vtedy som prvýkrát písala o jeho staršom bratovi, ktorý sa začal venovať motokrosu.

Koľko rokov mal Räikkonen, keď sa začal venovať pretekaniu v motoristickom športe?
Mal sedem alebo osem rokov, keď Kimimu a jeho bratovi kúpil otec jednu motokáru, na ktorej sa obaja učili.

Kto mu podľa vás v jeho začiatkoch najviac pomohol?
Boli to jednoznačne jeho rodičia. Viete, pochádzal z chudobných pomerov - jeho otec bol kamionista, mama sociálna pracovníčka. Nemohli si dovoliť kupovať tie najlepšie motokáry, ale najmä otec sa veľmi snažil podporovať ich záľubu v motorizme.

Mysleli ste si v jeho tínedžerskom veku, že sa z neho jedného dňa stane majster sveta vo formule 1?
Určite nie, celá jeho rodina vrátane mňa brala pretekanie na motokárach iba ako záľubu. Zlom nastal v jeho pätnástich rokoch, keď sa prvýkrát zúčastnil medzinárodných pretekov vo francúzskom Monaku.

Dá sa povedať, kedy Räikkonen zistil, že sa môže v motoristickom športe presadiť?
To bolo pred ôsmimi rokmi. Vtedy už jazdil na menších formulách a na Európskom šampionáte v kategórii Super A obsadil druhé miesto. Ako novinárka som sa mu snažila pomôcť, písala som o jeho talente a rýchlosti na medzinárodnej scéne.

O čo sa nový šampión zaujíma v súkromí?
Má rád motokros, snoubording, často beháva a učí sa hrať ľadový hokej.

01 - Modified: 2003-06-18 09:09:22 - Feat.: 0 - Title: Majtánová: Pomôže spoluúčasť občanov kvalite kúpeľnej liečby? 02 - Modified: 2003-06-18 09:19:41 - Feat.: 0 - Title: Priehrady nie sú len na kúpanie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 16:49