StoryEditor

Chára sa v NHL chráni sám

28.10.2007, 23:00
Takmer pol druha roka nezhodil v NHL slovenský reprezentant a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára rukavice. Kým však každý tím v profilige má bitkára, ktorý chráni najlepších hráčov, v Bostone je to inak.

Takmer pol druha roka nezhodil v NHL slovenský reprezentant a kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára rukavice. V pästnom súboji proti údajne najlepšiemu českému bitkárovi v zámorskej profilige, hokejistovi Chicaga Davidovi Kočímu, potvrdil, že je stále jedným z najobávanejších "gladiátorov" profiligy. Kým však každý tím v profilige má bitkára, ktorý chráni najlepších hráčov, v Bostone je to inak. "Zdeno je najväčšou hviezdou Bostonu, no musí sa ubrániť sám. A ešte musí chrániť aj ostatných," povedal pre HN otec najlepšie plateného hráča Bostonu, Zdeněk Chára.

Doplatil na svoju neskúsenosť
Čo sa vlastne stalo? Incident sa odohral v domácom zápase Bostonu Bruins proti Chicagu Blackhawks (3:1). Nováčik v NHL, český útočník David Kočí, nepríjemne nakorčuľoval na gólmana "medveďov" Timothyho Thomasa. Hromadná potýčka oboch tímov sa skončila bitkou dvoch obrov v profilige - 205 centimetrov vysokého Cháru so štyri centimetre nižším Kočím. "Ten Kočí sa chcel skôr ukázať, jednoducho sa túžil predviesť v NHL, keďže bojuje o miesto v zostave Chicaga. Len neskúsený hráč by sa so Zdenom púšťal do bitky," hovorí Chárov otec. Kočí odohral v tomto ročníku iba siedmy duel, a v štyroch už absolvoval pästný súboj. "Chcel si urobiť v zámorí meno na Zdenovi, aby sa na neho nezabudlo. Aj sa mu to podarilo, takú krvavú bitku v NHL už dávno nevideli," uviedol Zdeněk Chára. 26-ročný Kočí utrpel v súboji s Chárom zlomeninu nosa a so zakrvavenou tvárou opustil ľadovú plochu. Chicago ho dokonca zapísalo na listinu zranených hráčov a pauzovať bude niekoľko dní. Slovenský reprezentant obišiel iba s odreninou na pravej ruke. Jeho triumfálny pästný súboj bol po zápase odmenený. Chára sa stal treťou hviezdou zápasu, napriek tomu, že v ňom nebodoval.

Chára nie je bitkár
V minulosti sa Zdeno Chára dostával do pästných súbojov v zámorskej profilige častejšie. Najviac sa slovenský hokejista bil pred piatimi rokmi. Ešte v drese Ottawy Senators sa pobil hneď desaťkrát v jednej sezóne. "V predošlých ročníkoch sa zúčastnil na viacerých bitkách a väčšinu z nich aj povyhrával. Takže už mu dávajú pokoj," tvrdí Chárov otec. Pozícia najvyššieho hráča profiligy sa týmto súbojom nijako nezmenila. "Chránil jednoducho svojich spoluhráčov. Reagoval na situáciu, ktorá vznikla na ľade. Určite v Bostone od neho takéto bitky nevyžadujú, skôr ho odhovárajú," skonštatoval pre HN zámorský agent Cháru, Matt Keator.
V poslednej sezóne sa Chára dokonca do žiadneho pästného súboja nezapojil, čo sa mu nestalo ani raz v jeho doterajšej kariére. "Tréner mu pred sezónou povedal, aby sa sústredil na hru a bitky prenechal hráčom na to určeným," poznamenal Keator.

Robil strážcu, už je hviezdou
Samotný americký manažér nášho hokejistu považuje túto bitku za výnimočnú. "Chárovou hlavnou úlohou je byť lídrom Bostonu, a nie sa biť. To bol ojedinelý prípad a do konca sezóny sa možno už žiadneho pästného súboja nezúčastní," myslí si Keator.
Zdeno Chára začal v profilige v drese New York Islanders, pokračoval v Ottawe, odkiaľ prešiel pred štartom minulej sezóny do Bostonu. "Provokácie a potýčky prežíva počas celej kariéry a aj stále bude. Keď hral za Islanders, chránil Žigmunda Pálffyho, v Ottawe Mariána Hossu. Teraz je hviezdou Bostonu sám, ale on ochranu veľmi nepotrebuje - na pästné súboje má výborné fyzické predpoklady," dodal Chára.

Najväčší bitkári v NHL
Meno Klub Počet súbojov Plat v dolároch
Eric Godard Calgary 4 475-tisíc
David Kočí Chicago 4 525-tisíc
Ian Laperriere Colorado 4 950-tisíc
Doug Murray San Jose 4 550-tisíc
George Parros Anaheim 4 525-tisíc

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:29