TASR/AP
StoryEditor

Sagan bol v dnešnej etape Tour de France štvrtý. Na zelený dres mu chýbajú desiatky bodov

12.09.2020, 18:52
Autor:
TASRTASR
Sagan vďaka štvrtému miestu skresal náskok Íra Sama Bennetta v bodovacej súťaži na 43 bodov.

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil štvrté miesto v sobotňajšej 14. etape 107. ročníka Tour de France a manko v boji o zelený dres znížil na 43 bodov. Z triumfu sa tešil Dán Sören Kragh Andersen.

Jazdec stajne Sunweb sa presadil v závere 194 km dlhej etapy z Clermont-Ferrandu do Lyonu, trať zvládol za 4:28:10 h.

Na druhom mieste skončil Slovinec Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) a tretí finišoval Simone Consonni z Talianska (Cofidis).

Poradie bodovacej súťaže 

Žltý dres si udržal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), zelený Ír Sam Bennett (QuickStep).

"Je to pre mňa veľmi emotívna chvíľa, triumfovať na Tour bol vždy môj sen. Dnes som mal veľmi dobré nohy," uviedol Dán po pretekoch pre televíziu Eurosport. Pre dvadsaťšesťročného Andersena to bolo premiérové víťazstvo na Tour.

Roglič si na čele celkového poradia udržal náskok 44 sekúnd na svojho krajana Tadeja Pogačara z tímu SAE Team Emirates, tretí je Kolumbijčan Egan Bernal (Ineos) s mankom 59 sekúnd.

Na čele bodovacej súťaže zostal Bennett, ktorý nazbieral 262 bodov, druhý Sagan ich má na konte 219, na tretie miesto sa posunul Talian Matteo Trentin z CCC (169 b).

​Po piatkovej náročnej horskej trase sa na štart 14. etapy nepostavil jeden z favoritov na pódiové umiestnenie Romain Bardet z Francúzska. Dvadsaťdeväťročný cyklista utrpel po páde otras mozgu a z pretekov predčasne odstúpil.

Profil sobotňajšej etapy vyhovoval klasikárom, na jej koniec organizátori pripravili technický finiš s krátkymi stúpaniami. V hre bola jedna rýchlostná prémia a päť horských.

V úvode sa do úniku vydali Stefan Küng a Edward Theuns, v pelotóne udával tempo Saganov tím Bora-Hansgrohe. Po prvej horskej prémii nasledovala rýchlostná, Sagan sa v ataku zbavil držiteľa zeleného dresu Bennetta, získal 15 bodov. Ír došpurtoval šiesty a získal o päť bodov menej.

Nasledovalo desaťkilometrové stúpanie na Col du Béal so sklonom 5,6 percenta. Pred vrcholom sa osamostatnil Küng. V pelotóne si držal tempo Sagan, Bennett zaostával a 50 km pred cieľom nabral stratu až deväť minút.

Úspešný záver 

Na ďalšom kopci Cote de Courreau bol opäť prvý Küng, ale pelotón mu už dýchal na chrbát a neskôr ho dostihol. V tom čase okrem Bory diktoval tempo na čele aj tím CCC, pretože zálusk na etapový triumf mali aj skúsení klasikári Matteo Trentin a Greg van Avermaet.

Na pretekárov potom čakalo dlhé klesanie, v ňom mohli ušetriť sily pred poslednou fázou etapy. Pred cieľom na nich čakali ešte dve vrchárske prémie. Prvá na Cote de la Duchere (5,6 percenta) a 4,5 km pred páskou Cote de la Croix-Rousse (4,8 percenta).

Pred prvým stúpaním sa odpútal Belgičan Tiesj Benoot, na druhom to skúsili Thomas De Gendt, Julian Alaphilippe i Marc Hirschi. Všetkým však vypálil rybník Andersen, ktorý mal v závere najviac síl. Sagan vďaka štvrtému miestu skresal náskok Íra v bodovacej súťaži na 43 bodov.

01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. apríl 2024 01:37