StoryEditor

Hamilton má ešte šancu na titul

23.10.2007, 00:00

Fínsky jazdec Kimi Räikkönen ešte môže prísť o svoj premiérový titul majstra. Vedenie tímu McLaren-Mercedes sa totiž odvolalo proti verdiktu komisárov, ktorí ponechali bez trestu zistenú skutočnosť, že po pretekoch malo palivo troch monopostov nižšiu teplotu, čo signalizuje použitie nedovolenej zmesi.

Nádej pre Brita
Približne šesť hodín po závere Veľkej ceny Brazílie, traťoví komisári oznámili, že výsledné poradie zostane zachované aj napriek podozreniu, že tímy BMW Sauber a Williams použili zakázanú palivovú zmes, čo naznačila nižšia teplota v nádrži nameraná technickým delegátom Medzinárodnej automobilovej federácie po skončení pretekov. Technický nedostatok sa týkal vozidiel Nica Rosberga z Williamsu, ktorý finišoval na štvrtej priečke, a dvojice z BMW Sauber na piatom a šiestom mieste Robert Kubica -- Nick Heidfeld. V prípade, že by všetkých diskvalifikovali, v cieli siedmy Hamilton by sa posunul na štvrtú pozíciu a na konte by mal o tri body viac, čo by mu stačilo na zisk titulu majstra sveta s dvojbodovým náskokom pred Räikkönenom.

Koniec drámy? Zabudnite
Vedenie McLarenu sa proti verdiktu komisárov odvolalo približne hodinu po jeho zverejnení. Medzinárodný odvolací súd ešte musí oznámiť, či podnet od britského tímu prijme. V prípade kladnej odpovede musí stanoviť termín pojednávania.
Správa traťových komisárov z Interlagosu uvádza ako dôvod ponechania výsledkov v platnosti fakt, že sa nedá s určitosťou povedať, či teplota benzínu v nádržiach bola skutočne pod prípustnou hranicou. Teplota zmesi síce bola stanovená presne, ale rozchádzajú sa údaje o teplote vzduchu, teda porovnávacej hodnote. Meteorologická spoločnosť Meteo France síce uviedla teplotu 37 stupňov Celzia, ale iné merania ukázali nižšiu teplotu.
Jeden z najdramatickejších záverov v histórii MS formuly 1 tak zrejme ešte bude mať dohru za zeleným stolom.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 21:54