Petra VlhováTASR/AP
StoryEditor

Vlhová si drží skvelú formu. Ovládla paralelný obrovský slalom

26.11.2020, 18:01
Autor:
TASRTASR
Petra Vlhová po dvoch slalomoch vo fínskom Levi natiahla svoje víťazné ťaženie.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala vo štvrtkovom paralelnom obrovskom slalome Svetového pohára.

V rakúskom stredisku Lech-Zürs zdolala vo finále Američanku Paulu Moltzanovú a zvíťazila už v tretích pretekoch SP za sebou. Na čele celkového poradia prestížneho seriálu figuruje so ziskom 360 bodov.

V súboji o tretie miesto si Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová poradila so Švédkou Sarou Hectorovou.

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka si celkovo vybojovala sedemnáste víťazstvo na podujatiach SP. Tým sa osamostatnila od víťazky SP a trojnásobnej šampiónky z vrcholných podujatí, Rakúšanky Petry Kronbergerovej aj Talianky Deborah Compagnoniovej, ktorá má na konte tri zlaté medaily zo ZOH i MS.

Už iba jeden úspech ju delí od 25. dámy v historickom poradí Tamary McKinneyovej z USA (18), dva od Rakúšanky Anity Wachterovej a Nemky Viktorie Rebensburgovej (obe 19).

Vlhová sa do hlavnej súťaže dostala bez problémov. V predpoludňajšej kvalifikácii dosiahla v súčte dvoch jázd tretí najlepší čas 46,76 sekundy. Najrýchlejšia v kvalifikácii bola Gutová-Behramiová (46,52 s), lepší čas od Vlhovej mala ešte Hectorová (46,68 s).

Vlhovej súperkou v prvom kole bola Holanďanka Adriana Jelínková, ktorá si v úvodnej jazde vypracovala náskok 16 stotín sekundy. Vo vedení sa dlho držala aj v "odvetnej" jazde, no Slovenka zrýchlila v závere a úlohu favoritky naplnila tesne o štyri stotiny.

Vo štvrťfinále čakala na Vlhovú obhajkyňa veľkého glóbusu Federica Brignoneová z Talianska. Vlhová tentoraz vyštartovala lepšie, súperka ju však stiahla v plochejšej pasáži a v cieli bola v zelených číslach o 0,02 s.

V druhej jazde zužitkovala Slovenka rýchlejšiu modrú dráhu a vďaka skvelému finišu zdolala aj Brignoneovú o 0,04 s. Na úvod semifinále zaostala v červenej trati za Hectorovou o 11 stotín, ale aj toto manko dokázala zvrátiť po výmene dráh, o jedinú stotinku postúpil do finále.

Doň sa prekvapujúco prebojovala Moltzanová, ktorá postupne vyradila Poľku Marynu Gasienicovú-Danielovú, Talianku Martu Bassinovú aj Gutovú-Behramiovú. Vlhová až vo finále išla v prvej jazde v modrej dráhe, kde si vypracovala 21-stotinový náskok.

V druhej jazde sa Moltzanová snažila ísť na maximálne riziko, odstup síce doťahovala, ale nevyhla sa pádu a Vlhová po dvoch slalomoch vo fínskom Levi natiahla svoje víťazné ťaženie. Zdolaná finalistka Moltzanová sa vo veku 26 rokov premiérovo v kariére dostala na pódium, jej doterajší najlepší výsledok vo SP bola desiata priečka z októbrového obrovského slalomu v Söldene.

Vlhová získala v minulej zime malý glóbus za paralelné disciplíny, v sezóne 2020/2021 ovplyvnenej pandémiou nového koronavírusu však v kalendári figuroval iba tento jeden paralelný obrovský slalom, v ktorom absolvovali ženy premiéru.

Sezónna trofej za disciplínu sa nebude udeľovať, body sa počítajú do celkového poradia SP. V Lechu, kam zavítalo podujatie prestížneho seriálu po 26 rokoch, absentovala Mikaela Shiffrinová. Američanka dala po víkendovom návrate do súťažného diania prednosť tréningu.

01 - Modified: 2024-01-29 11:24:44 - Feat.: - Title: Svetový pohár v Jasnej je skvelou reklamou pre Slovensko 02 - Modified: 2024-01-21 13:40:32 - Feat.: - Title: Keď sa zo sna stane nočná mora. Vlhová mohla atakovať métu troch miliónov eur, Jasná to celé zmenila 03 - Modified: 2024-01-20 15:39:42 - Feat.: - Title: Pre Petru Vlhovú sa po strašidelnom páde sezóna skončila. Vyšetrenie v nemocnici odhalilo poškodené väzy v kolene 04 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 05 - Modified: 2024-01-20 13:30:44 - Feat.: - Title: Švédska lyžiarka Hectorová vyhrala obrovský slalom v Jasnej pred Shiffrinovou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 16:36