TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Slováci spoznali súperov v kvalifikácii. Urobíme maximum, odkázal Hamšík

07.12.2020, 19:34
Autor:
TASRTASR
Slovensko bolo pred žrebom v druhom výkonnostnom koši.

Slovenskí futbalisti si v európskej kvalifikácii MS 2022 zmerajú sily s Chorvátskom, Ruskom, Slovinskom, Cyprom a Maltou. Predstavia sa v H-skupine, rozhodol o tom pondelkový žreb v Zürichu.

Keďže sa zverenci trénera Štefana Tarkoviča posunuli v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o štyri priečky na 33. miesto, ako 19. najlepší európsky tím figurovali pred žrebom v druhom výkonnostnom koši, teda o jeden vyššie ako v predchádzajúcom žrebovaní kvalifikácie.

V druhom koši boli so Švajčiarskom, Poľskom, Švédskom, Walesom, Ukrajinou, Rakúskom, Tureckom, Srbskom a Ruskom.

Chorvátsko, mužstvo z prvého koša, bolo súperom SR aj v predchádzajúcom kvalifikačnom cykle, v ktorom sa bojovalo o postup na ME 2020. Slováci s vicemajstrami sveta prehrali doma 0:4 a na ich pôde podľahli 1:3.

Slovensko a Slovinsko, ktoré figurovalo vo štvrtom koši, sa stretli v kvalifikácii predchádzajúceho svetového šampionátu, v oboch vzájomných zápasoch sa zrodili víťazstvá domácich reprezentácií 1:0.

Do európskej kvalifikácie MS, ktorá sa celá odohrá v piatich päťčlenných a piatich šesťčlenných skupinách v budúcom roku, sa prihlásilo všetkých 55 členských krajín Európskej futbalovej únie (UEFA). Rozdelili ich do šiestich výkonnostných košov, v prvých piatich bolo po desať tímov, v šiestom päť.

Boj o MS 2022 sa začne až tromi kolami v marci a vyvrcholí v novembri 2021. Víťazi desiatich kvalifikačných skupín postúpia do Kataru priamo, tímy z druhých priečok sa kvalifikujú do play off spolu s dvoma najlepšími víťazmi skupín Ligy národov, ktorí nepostúpili priamo na MS a neobsadili v kvalifikačnej skupine ani druhé miesto.

Z dvanástich mužstiev si tri najúspešnejšie vybojujú miestenku na šampionát a tým sa počet európskych účastníkov zvýši na trinásť. Baráž je naplánovaná na marec 2022. Finálový turnaj v Katare sa uskutoční netradične až v novembri a decembri 2022.

Obhajcovia trofeje z Francúzska sa v D-skupine stretnú s Ukrajinou, Fínskom, Bosnou a Hercegovinou a Kazachstanom. Belgičania ako lídri svetového rebríčka skončili v E-skupine spoločne s Walesom, Českom, Bieloruskom a Estónskom. Na úradujúcich majstrov Európy z Portugalska čakajú v A-skupine Srbsko, Írsko, Luxembursko a Azerbajdžan. Taliansko nepostúpilo na ME 2018 a o reparát sa pokúsi v C-skupine proti Švajčiarsku, Severnému Írsku, Bulharsku a Litve.

reb sa vo Švajčiarsku konal vzhľadom na pandémiu koronavírus bez účasti zástupcov jednotlivých krajín. Asistovali pri ňom svetový šampión z roku 2006, Talian Daniele De Rossi a Holanďan Rafael van der Vaart, ktorý sa o štyri roky neskôr stal vicemajstrom sveta. Na MS 2010 hralo aj Slovensko, teraz sa pokúsi o druhý postup v ére samostatnosti.

Zloženie skupín európskej kvalifikácie MS 2022:
A-skupina: Portugalsko, Srbsko, Írsko, Luxembursko, Azerbajdžan
B-skupina: Španielsko, Švédsko, Grécko, Gruzínsko, Kosovo
C-skupina: Taliansko, Švajčiarsko, Severné Írsko, Bulharsko, Litva
D-skupina: Francúzsko, Ukrajina, Fínsko, Bosna a Hercegovina, Kazachstan
E-skupina: Belgicko, Wales, Česko, Bielorusko, Estónsko
F-skupina: Dánsko, Rakúsko, Škótsko, Izrael, Faerské Ostrovy, Moldavsko
G-skupina: Holandsko, Turecko, Nórsko, Čierna Hora, Lotyšsko, Gibraltár
H-skupina: Chorvátsko, SLOVENSKO, Rusko, Slovinsko, Cyprus, Malta
I-skupina: Anglicko, Poľsko, Maďarsko, Albánsko, Andorra, San Maríno
J-skupina: Nemecko, Rumunsko, Island, Severné Macedónsko, Arménsko, Lichtenštajnsko

Hlasy po žrebe:
Štefan Tarkovič, tréner SR /RTVS/: "Žreb je fakt, s ktorým sa musíme vyrovnať. Súpera si nevyberiete, my sa musíme akurát dobre pripraviť. Nie je podstatné, koho do skupiny dostanete, ale ako ste schopní odohrať zápas. Medzi druhým a tretím košom nie je zásadný rozdiel, v play off Ligy národov odohrali tieto tímy všetko vyrovnané zápasy. Chorvátsko je kvalitné mužstvo, ktoré je na vzostupe, bude určite favorit skupiny. Šesťčlenná skupina je pre nás logistickou výhodou, zápasový program tým máme vyriešený, nemusíme hľadať ďalších súperov do voľných asociačných termínov."

Marek Hamšík, kapitán SR /marek-hamsik.sk/: "Máme 'východnú' skupinu... Je veľmi ťažká, v dnešnej dobe už ľahká ani neexistuje. S Chorvátskom, Ruskom a Slovinskom sme sa nedávno stretli. Boli to náročné zápasy. Také isté nás čakajú aj teraz. Dôležité bude, ako sa rozbehneme, prvé tri zápasy na jar. Urobíme maximum, aby sme sa dostali do Kataru. Ja som tam už hral s Neapolom. V roku 2014 v Dauhe, vo finále talianskeho Superpohára. Zdolali sme Juventus po penaltách."

Peter Palenčík, generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu /futbalsfz.sk/: "Výber súperov neovplyvníme, ale s každým z nich máme nejakú skúsenosť. Bude už len na tréneroch a hráčoch, ako sa k daným zápasom postavia. V utorok by sme mali dostať zápasový kalendár, podľa toho sa zariadime a pripravíme logistiku. Netvrdím, že z pohľadu marketingového záujmu by tam neboli lepší súperi, no z minulosti vieme, že zápasy s Chorvátskom a Ruskom sme stále vypredali. Verím, že pokiaľ to bude možné, vypredáme aj tieto zápasy."

Termínová listina európskej kvalifikácie MS 2022:
1. kolo: 24.–25. marca 2021
2. kolo: 27.–28. marca 2021
3. kolo: 30.–31. marca 2021
4. kolo: 1.–2. septembra 2021
5. kolo: 4.–5. septembra 2021
6. kolo: 7.–8. septembra 2021
7. kolo: 8.–9. októbra 2021
8. kolo: 11.–12. októbra 2021
9. kolo: 11.–13. novembra 2021
10. kolo: 14.–16. novembra 2021
baráž: 24., 25., 28., 29. marca 2022

Rozdelenie krajín do výkonnostných košov pred žrebom:
1. kôš: Belgicko, Francúzsko, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko
2. kôš: Švajčiarsko, Wales, Poľsko, Švédsko, Rakúsko, Ukrajina, Srbsko, Turecko, SLOVENSKO, Rumunsko
3. kôš: Rusko, Maďarsko, Írsko, Česko, Nórsko, Severné Írsko, Island, Škótsko, Grécko, Fínsko
4. kôš: Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Albánsko, Bulharsko, Izrael, Bielorusko, Gruzínsko, Luxembursko
5. kôš: Arménsko, Cyprus, Faerské ostrovy, Azerbajdžan, Estónsko, Kosovo, Kazachstan, Litva, Lotyšsko, Andorra
6. kôš: Malta, Moldavsko, Lichtenštajnsko, Gibraltár, San Maríno

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 19:00