Petra VlhováTASR/AP
StoryEditor

Boj o medaily sa začína. Vlhová má na úvod vysoké štartové číslo, rozhodol o tom paradox

07.02.2021, 18:47
Autor:
TASRTASR
Hlavná favoritka prvej súťaže je slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ale vynútená zmena formátu pretekov predstavuje pre ňu smoliarske okolnosti.

Zjazdárske MS sú azda najpremenlivejšie podujatie šampionátového typu a tie nastávajúce v Cortine d'Ampezzo začali túto tézu napĺňať ešte pred pondelkovým štartom.

Vysoké štartové číslo

Pre prognózy nočného sneženia sa alpská kombinácia žien začne o 11.00 hod. najprv slalomový kolom, aby organizátori stihli upraviť trať na super-G (14.00).

Hlavná favoritka prvej súťaže je slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ale vynútená zmena formátu pretekov predstavuje pre ňu smoliarske okolnosti - do slalomu nastúpi až so štartovým číslom 23.

Súťaže v alpskej všestrannosti Vlhová absolvovala doteraz pomerne zriedkavo, premiérovo piatym miestom na ZOH 2018, o niekoľko dní neskôr 3. miestom na podujatí SP.

Vlani dvakrát v SP nedokončila, ale medzitým na MS získala pre Slovensko historicky prvú individuálnu medailu. Zo strieborného stupienka jej k titulu chýbali centimetre vo vyjadrení troch stotiniek sekundy.

Zvíťazila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá aj v Cortine patrí medzi spolufavoritky prvej súťaže MS, spolu s jej krajankou, olympijskou víťazkou Michelle Gisinovou, Američankou Mikaelou Shiffrinovou, či talianskymi stálicami Federicou Brignoneovou a Martou Bassinovou.

Najväčšia favoritka je však bezpochyby spod (Nízkych) Tatier. V disciplíne, ktorá je priebehom nevyspytateľná (a v seriáli SP na "odstrel"), je takáto pozícia nevďačná. Lenže pre najlepšiu slalomárku prebiehajúcej zimy hovoria aj jej výsledky v super-G, najmä ten generálny z prvého februárového dňa.

V Ga-Pa ako jediná ohrozovala suverénnu Švajčiarku Laru Gutovú, ktorá však na kombináciu v národnej nominácii nefiguruje, slalomy jazdí sporadicky a jej straty na najlepšie by sa rátali viac ako desatinami sekundy.

Vlhovej nevýhoda

Naopak Vlhová v svojej "horšej" kombinačnej disciplíne v priebehu dvoch sezón a intervalu 13 mesiacoch zašla v desiatke superobrovských slalomov osemkrát do prvej desiatky. Najmladšie klasické alpské odvetvie jej pasuje.

Teraz v jej neprospech hrá fakt, že v slalome ako prvej časti pretekov nastúpi podľa koeficientu štartovej listiny (WCSL), ktorý zohľadňuje body v určitom počte uplynulých súťaží.

V kombinácii je to navyše špecifické a tak rátajúc dve predchádzajúce súťaže v SP má nulu. Najvýhodnejšie štartové čísla získali najúspešnejšie pretekárky z týchto dvoch podujatí, teda zo spolufavoritiek všetky okrem Gisinovej, ktorá je v druhej osmičke (12) a Shiffrinovej, štartujúcej s 24-kou po Vlhovej.

Je to paradoxné, slalomové kolo sa žrebuje v dvoch skupinách (7+8) podľa slalomových pravidiel ale podľa kombinačného renkingu. Potom nasledujú pretekárky už podľa kombinačného poradia WCSL.

Až po jednobodovú Rusku Juliu Pleškovovú, ktorá si číslo 22 vydobyla pred rokom jedným 30. miestom... Vlhová s 23-kou nasleduje ako vedúca vo všeobecnom renkingu, hneď za ňou americká rivalka. Súťaž otvorí obhajkyňa zlata Holdenerová.
Otáznik 1 - ako sa vyvinú snehové a poveternostné podmienky?
Otáznik 2 - ako sa Vlhová a ďalšie favoritky nastavia na zmenu poradia, predovšetkým po stránke slalomovej rizikovosti vypadnutia?


pondelok, 8. februára
alpská kombinácia žien (11.00 slalomové kolo, 14.30 super-G)

MS 2019 (Are): 1. Wendy Holdenerová (Švaj.), 2. PETRA VLHOVÁ (SR), 3. Ragnhild Mowinckelová (Nór.)
ZOH 2018 (Pjongčang): 1. Michelle Gisinová (Švaj.), 2. Mikaela Shiffrinová (USA), 3. Holdenerová, ... 5. VLHOVÁ.
slalom:
svah: Rumerlo, štart 1740 mnm, cieľ 1560, dĺžka trate 540 m, prevýšenie 180, klesanie max 38, priemer 33 percent
super-G:
zjazdovka: Olympia delle Tofane, štart 2190 mnm, cieľ: 1560, dĺžka trate 2100 m, prevýšenie: 630 m, klesanie max. 65, priemer 30 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 17:36