Reuters
StoryEditor

Pred zápasom už boli pripravené výhovorky. Slováci však ukázali, kde bol proti Dánom rozdiel

29.05.2021, 22:33
Vysmiaty Július Hudáček krátko po zápase posielal vzdušné bozky zblízka do kamery.

Podobné zápasy poznáme – len s opačným koncom
Koľkokrát už slovenský národný tím odohral podobný zápas ako v sobotu večer proti Dánsku, len s opačným koncom? Naháňali sme body aj súpera, no skončili bez bodov, smutne sa pozerajúc ako si protivníkov brankár preberá cenu pre najlepšieho hráča zápasu. V konečnom dôsledku sme vždy doplatili na streleckú neefektivitu, nedisciplinovanosť, slabší deň brankára, nedôraz v kritických chvíľach, prípadne ľubovoľnú kombináciu spomenutých faktorov.

Proti Dánsku v Rige nebola situácia v národnom tíme ľahká. Síce sa tri výhry z kraja turnaja pred ním nepočítali, nerátalo sa ani s debaklom proti Švajčiarom, ktorých tesne pred našimi doslova ponížili Švédi. Osem gólov za Hudáčkom bolo priveľa na to, aby prehra mohla len tak zmiznúť z myslí hráčov s východom slnka na druhý deň.

Nad mladým tímom dva dni viseli otázniky, znásobené čudným rozhodnutím disciplinárnej komisie IIHF. Tá zobrala zo súpisky Rosandiča s Pospíšilom a pridala vrásky Craigovi Ramsaymu a ostatným členom jeho realizačnému tímu. Zdanlivo by sa aj pár výhovoriek našlo, keby sa Dánov poraziť nepodarilo.

Ale podarilo sa.

Zápas o sebavedomie
Nebol to len zápas o tri body, či vlastne šesťbodový, do tabuľky našej skupiny na lotyšských MS. Bol to boj o sebavedomie, ktoré hokejová republika stratila niekde medzi rokmi 2013 a 2017, pred príchodom Šatana s kanadským trénerom. Pred troma, aj dvomi rokmi nám po MS zostali zlomené srdcia. Krehká sebadôvera, ktorú národný tím ukázal v Rige proti Bielorusom, Britom aj Rusom dostala vo štvrtok povestnú Gernátovú facku.

Aká bude reakcia? Ukážeme charakter? Dokážeme zabudnúť a prekonať prekážku a skomplikovať si nádejne rozbehnutý turnaj?

Od začiatku to bol škaredý zápas – a to som prvú tretinu televízny trojkomentár len počúval v slúchadlách bez obrazu. Šance pribúdali, tlak bol, no gól ani z jedinej presilovky. V druhej pribudlo akurát tak osobných súbojov. Vyše štyridsať minút ľúteho boja, ktorý keby bol futbalom, volal by sa kopaná. A keby Dánom trčali spod prilieb na chrbát vlasy a na prsiach mali leva, bol by ich štýl na nerozoznanie od tradičného českého zanďoura.

Pokračovanie článku si môžete dočítať na športovom portáli Takurčitee.

MS v hokeji 2021 na HNonline:

01 - Modified: 2021-06-06 20:29:21 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Veľká pocta pre Cehlárika. Stal sa najlepším útočníkom 02 - Modified: 2021-06-06 20:10:00 - Feat.: - Title: Kanada dokončila neuveriteľný príbeh. Vybojovala titul majstrov sveta 03 - Modified: 2021-06-05 17:46:32 - Feat.: - Title: Kanada spoznala súpera, zopakuje sa finále spred dvoch rokov 04 - Modified: 2021-06-05 14:25:20 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Poznáme prvého finalistu. Zámorský duel ovládla Kanada 05 - Modified: 2021-06-04 15:48:35 - Feat.: - Title: Majstri sveta ešte nie sme. Ale to najhoršie už má slovenský hokej za sebou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 19:35