StoryEditor

V Šanghaji o titul obhajca Federer a debutant Ferrer

17.11.2007, 14:43
Autor:
SITASITA
V nedeľňajšom finále dvojhry na Masters Cupe v čínskom Šanghaji sa od 9.00 h SEČ na tri víťazné sety stretnú najvyššie nasadený obhajca trofeje Švajčiar Roger Federer a zatiaľ nezdolaný šiesty hráč podujatia, David Ferrer.

V deblovom rozhodujúcom súboji si zmerajú sily "náhradné" jednotky žrebu, Bahamčan Mark Knowles a Kanaďan Daniel Nestor, s tretím nasadeným švédsko-rakúskym párom Simon Aspelin - Julian Knowle, ktorý zdolali v základnej skupine.

Chronologicky prvým singlovým finalistom na "výberovom" koncoročnom turnaji sa stal Ferrer. Španiel, ktorý si už počas bojov v základných skupinách vyslúžil označenie za najpríjemnejšie prekvapenie tohto prestížneho podujatia, zvíťazil v úvodnom sobotňajšom semifinále dvojhry nad Američanom Andym Roddickom pred 15 000 divákmi hladko 6:1, 6:3 za 72 minút. Z debutantov naposledy dominoval v roku 1998 ďalší reprezentant Pyrenejského polostrova Alex Corretja.

Dvadsaťpäťročný rodák z Javey Ferrer proti piatemu nasadenému rovesníkovi Roddickovi, ktorého akoby demoralizovala a zároveň v krížovej oblasti chrbtice zmohla piatková hladká prehra s Federerom, najmä v úvodnom sete trvajúcom len 28 minút pokračoval v smršti aj dosiaľ predvádzaných víťazných úderov a trikrát svojho súpera brejkol. Napokon zaznamenal sériu siedmich víťazných hier v rade a Roddick počas nej ani raz nemal aspoň gembal. Po druhom brejku si Roddick, ktorý mal na regeneráciu síl o deň menej, za stavu 1:4 vyžiadal ošetrenie. Američan vo vstupne časti získal iba 11 z 26 výmen po jeho inokedy obávanom prvom servise. V druhom dejstve Španiel unikol na 4:2 a v ôsmom geme odvrátil tri brejkbaly v rade (napokon všetky Roddickove). Príležitosť už nepremrhal, hoci druhý z troch mečbalov sám Američanovi eliminoval už šiestou dvojchybou. "Dnes som hral veľmi dobre a teraz si to chcem vychutnať," rozplýval sa Ferrer, okrem Federera a krajana Rafaela Nadala jediný, kto tento rok nazbieral aspoň 20 triumfov na antuke i tvrdých povrchoch.

"Bol som akýsi strnulý a mal som problémy s nabudením sa. Normálne sa vám podarí nájsť si nejakú cestičku do zápasu, ale David dnes na mňa riadne vybehol. Najmä v druhom sete som síce cítil, že sa dostávam do úderu a dokázal som mu to poslať štyri-, päť- či šesťkrát za sebou niekam do kúta, ale k ničomu to neviedlo," skonštatoval Roddick, ktorý by 30. novembra - 2. decembra mal byť oporou tímu USA v portlanskom finále Davisovho pohára proti Rusku. Američan v Šanghaji po predchádzajúcich zdravotných problémoch vyhral prvé dva duely s Rusom Nikolajom Davydenkom i Čiľanom Fernandom Gonzálezom, potom však v nasledujúcich dvoch nezískal ani set a získal iba 10 gemov. Pri svojej štvrtej účasti tretíkrát skončil v semifinále. Pred štyrmi rokmi ho tam zastavil Federer a v sezóne 2004 Austrálčan Lleyton Hewitt.
Predvlani nehral a minulý rok nepostúpil zo skupiny.

Držiteľ troch tohtoročných primátov (Auckland, Bastad, Tokio) Ferrer, ktorý na Masters Cupe vychytil azda životnú formu, bol lepší v štatistike víťazných úderov (23:14) i nevynútených chýb (22:23). Premenil štyri z deviatich brejkových šancí. S len štyrmi esami ani v tomto smere nežiariaci Roddick (iba 57 percent pripísaných si fiftínov po prvom podaní) druhýkrát za dva dni podľahol protivníkovi, ktorý platne trafil do vymedzenej časti sivého kurtu až 83 percent prvých servisov. V piatok sa to podarilo Federerovi. Španiel sa v bilancii súperení s Američanom ujal vedenia 3:2, keď potvrdil letný osemfinálový úspech zo Cincinnati.

Federer sa do finále Masters Cupu prebojoval po piaty raz v rade pri šiestom účinkovaní. Švajčiar v sobotňajšom semifinále v čínskom Šanghaji rovnako ako vlani zdolal Rafaela Nadala, vtedy debutanta. Turnajová i svetová jednotka pred dvanástimi mesiacmi na podujatí pre najlepších osem v bodovaní ATP Race danej sezóny triumfovala nad dvojkou 6:4, 7:5. Teraz 26-ročný bazilejský rodák Federer zvíťazil za 59 minút 6:4, 6:1 a upravil skóre vzájomných súbojov s kráľom antuky na 6:8. Federer potvrdil úspech z predchádzajúceho vzájomného zápasu s 21-ročným rodákom z Manacoru: vo wimbledonskom finále sa presadil v päťsetovej dráme a revanšoval sa tým svojmu najväčšiemu rivalovi za prehru z rozhodujúceho duelu na Roland Garros. V ostatných jedenástich zápasoch sa Švajčiar a Španiel len dvakrát stretli skôr ako vo finále, zhodne na Masters Cupe. V najčerstvejších siedmich dueloch Federer zaznamenal proti Nadalovi päť víťazstiev.
Dvanásťnásobný grandslamový šampión má proti Ferrerovi povzbudzujúcu bilanciu 7:0. Ak "FedEx" získa svoju štvrtú trofej po sezónach 2003, 2004 a 2006 (predvlani nestačil na Argentínčana Davida Nalbandiana, ktorý sa teraz zriekol pozície prvého náhradníka), dostane šek na 700 000 USD. V životnej forme hrajúci debutant Ferrer by inkasoval až 1,52 milióna USD vďaka bonusu pre nezdolaného šampióna - ako vlani práve Federer. Švajčiara pod strechou okrem Nalbandiana a v pondelok Čiľana Fernanda Gonzáleza, ktorému sa to podarilo trikrát (na jeseň 2007 v Madride i Paríži), od februára 2004 nik nezdolal. Vtedy to bol v Rotterdame Brit Tim Henman.

Federer síce pri vstupe do diania senzačne podľahol Gonzálezovi, ale napokon zásluhou vývoja v základnej Červenej skupine mal istotu miestenky medzi najlepších štyroch už pred svojím piatkovým záverečným vystúpením. Triumfom 6:4, 6:2 nad Roddickom si zabezpečil postup z prvej priečky. Priateľ bojnickej rodáčky Miroslavy Vavrincovej Federer proti Nadalovi v prvom dejstve pred jeho koncovkou platne trafil do vymedzenej časti dvorca až 86 percent prvých podaní a napokon to sumárne bol nemenej ohurujúci údaj 81 percent. Odvrátil brejkbal v siedmom geme a predtým sa v piatej hre dostal z nepriaznivého stavu 0:30 štyrmi esami v rade. Sám premenil svoju druhú brejkovú šancu, zároveň setbal, v desiatom geme. V druhej časti Švajčiar unikol na 2:0 (v tejto fáze získal 20 z 22 loptičiek, 13 na začiatku druhého setu, vrátane brejku na nulu), o dve hry ďalej mu Španiel dvojchybou poskytol náskok už 4:0 a favorit nezaváhal.

"Môj výkon ma po polovici prvého setu, keď som zvládol ťažké chvíle, naozaj uspokojil. Dovtedy mal Rafa mierne navrch," uznal Federer a doplnil: "Špeciálne ma podržalo podanie a dnes to bolo kľúčom k úspechu. Prial by som si, aby som proti Nadalovi takto zahral vždy, ale ono to veru nie je také jednoduché. Trochu mi to tu pripomína US Open. Cestou do osemfinále či štvrťfinále som sa trochu trápil, ale odvtedy som v New Yorku víťazil bez straty setu - nad Davydenkom, Roddickom, Djokovičom. Myslím si, že som herne teraz, pred finále, presne tam, kde som chcel byť." Na margo duelu s Ferrerom Švajčiar povedal: "Dosiaľ bol najlepším hráčom turnaja a prekonal neskutočných súperov. Mám svoje skúsenosti s chlapíkmi, ktorí cestou zdolajú to najlepšie a napokon aj mňa, takže sa tento týždeň pokúsim zastaviť tento trend. Pred turnajom sme si s Ferrerom zatrénovali, bolo to výborné a už vtedy vo mne skrslo poznanie, že David je vo veľkej forme. Ja sa azda môžem opierať o tú bilanciu 7:0, hoci v nedeľu to minulosť za mňa nevyhrá."

V finále štvorhry sa o 6.30 h SEČ stretnú dvojice, ktoré postupovali zo základnej štvorčlennej Červenej skupiny. V sobotňajších semifinálových súbojoch najprv najvyššie nasadení Bahamčan Mark Knowles a Kanaďan Daniel Nestor zvíťazili nad Austrálčanom Paulom Hanleym a Kevinom Ullyettom zo Zimbabwe, lídrami Zlatej skupiny, 6:3, 6:7 (8), 10:5 (zápasový tajbrejk) a potom si švédsko-rakúsky pár Simon Aspelin, Julian Knowle poradil s česko-indickým tandemom Martin Damm, Leander Paes 6:4, 6:4.

Znamená to, že rozhodujúci súboj o titul bude reprízou stredajšieho, v ktorom Knowles a Nestor pri prvom stretnutí s takýmto zložením párov mali navrch - 6:3, 7:5. Držitelia trofeje si odnesú aj šek na 100 000 USD, zhodne k doterajšiemu zárobku 80 000 USD zo skupinovej fázy. Už pred sobotou bolo isté, že maximálna možná položka 220 000 USD zostane v trezore, pretože žiadna z dvojíc nepostúpila do semifinále bez prehry.

Knowles a Nestor, ktorí sa stali jednotkami podujatia po nútenom storne účasti Američanov Boba a Mika Bryanovcov pre zranenie lakťa druhého spomenutého, zdolali dvojky žrebu Hanleyho a Ullyetta v šanghajskom semifinále aj vlani (4:6, 6:1, 6:3) a teraz v bilancii vzájomných súperení znížili na 3:4. Ako je známe, hrdinovia tohtoročného Roland Garros sa po US Open pracovne rozišli, ale spoločné účinkovanie na prestížnom záverečnom turnaji si nenechali utiecť. V zápasovom tajbrejku si rýchlo vypracovali postačujúci náskok po tom, ako v rozuzlení druhého setu nevyužili tri mečbaly. Tridsaťšesťročný rodák z Nassau, pravák Knowles, hrá štvorhru na Masters Cupe po jubilejný desiaty raz, deviatykrát s týmto partnerom. Okrem vlaňajška boli vo finále aj v roku 1998. Presne o rok neskôr od kolegu - 4. septembra 1972 v Belehrade - narodený ľavák Nestor má na konte o jednu účasť menej.

Tridsaťtriročný pravák Aspelin absolvoval premiéru v sezóne 2000: po boku krajana Johana Landsberga sa dostal do semifinále. Ľavou rukou hrajúci rovesník Knowle podstupuje debut. Tretí nasadení Aspelin a Knowle, ktorí pravidelne spolu hrávajú len od mája a medzičasom sa stali šampiónmi US Open, zvýšili skóre proti štvorkám žrebu Dammovi s Paesom na 2:0. Predtým ich zdolali v júni na tráve v Halle.

Dvojhra - semifinále - sobota - výsledky - súhrn:
Roger Federer (1-Švajč.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:4, 6:1 za 59 minút
David Ferrer (6-Šp.) - Andy Roddick (5-USA) 6:1, 6:3 za 72 minút

Štvorhra - semifinále - sobota - výsledky - súhrn:
Mark Knowles, Daniel Nestor (1-Bah./Kan.) - Paul Hanley, Kevin Ullyett (2-Austr./Zimb.) 6:3, 6:7 (8), 10:5
Simon Aspelin, Julian Knowle (3-Švéd./Rak.) - Martin Damm, Leander Paes (4-ČR/India) 6:4, 6:4

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 13:00