StoryEditor

Môžme mať EURO, ale iba s Českom

01.11.2007, 23:00

Hviezdy európskeho futbalu sa môžu predstaviť u nás. Slovensko má totiž záujem usporiadať majstrovstvá Európy v roku 2020 spoločne s Českom. Podľa šéfa nášho futbalu Františka Laurinca je táto vízia reálna. "Máme eminentný záujem o takejto akcii hovoriť. Je to veľká šanca pre náš futbal, ale aj samotnú krajinu. Nesmierne si vážime, že Česi chcú EURO zorganizovať práve s nami," tvrdí pre HN prezident futbalového zväzu. Prvé rokovanie o tomto projekte bude 16. novembra v Prahe.

Ponuka, ktorá sa neodmieta
Prvá myšlienka spoločne zorganizovať s Českom EURO sa zrodila už pred rokom. "Dokonca tento návrh prišiel z našej strany," hovorí Laurinec. Česi sa takejto myšlienke nebránia. "Je našou povinnosťou, aby sme sa o to pokúsili. Spojenie Česko-Slovensko sa priam ponúka. Sami by sme si na to netrúfali a Slovensko je pre nás ideálny partner," povedal šéf českého futbalu Pavel Mokrý. Laurinec však priznáva, že je ešte predčasné hovoriť o tom, že tento návrh vyplynie aj do samotnej kandidatúry. "K tomu treba dopracovať viaceré veci. Kandidatúra na EURO nie je záležitosť niekoľkých dní, treba mať záruky a garancie vlády a miest, v ktorých by sa hrali zápasy. Kandidatúru by sme podali až v roku 2017," vysvetlil.
Slovensko však určite bude rovnocenným partnerom. "Inak by to ani nešlo. Aj keď si myslím, že na Slovensku by sa hralo menej zápasov. Treba totiž zohľadniť ekonomickú situáciu a veľkosť krajín," dodal Laurinec. Prezident zväzu by mohol byť hlavným tromfom na usporiadanie futbalového sviatku. Osem rokov totiž pracoval v komisii Európskej futbalovej únie, ktorá rozhodovala o tom, kde sa budú konať ME 2008 a 2012. Absolvoval všetky inšpekcie, pozná potrebnú dokumentáciu.

Iba my? Zabudnite
Na to, aby Slovensko usporiadalo EURO samostatne - bez pomoci Česka - môžeme zabudnúť. Majstrovstvá Európy vo futbale sú totiž tretie najväčšie podujatie na svete (po olympijských hrách a majstrovstvách sveta vo futbale). A nie je to ani v záujme futbalovej únie.
"Okrem európskych futbalových veľmocí tu nie je krajina, kde by sa mohlo EURO zabezpečiť samostatne. Pri veľkosti našej krajiny je nereálne, aby sme to organizovali sami," vysvetlil šéf futbalovej vlády.

Zlý scenár sci-fi filmu
Vzhľadom na terajšiu situáciu v našom futbale je však taký projekt skôr ako zlý scenár sci-fi filmu. Aj keď predstava toho, že budete vidieť európskych gigantov ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Nemecko je pekná. Teraz však nemáme ani jeden štadión, na ktorom by sa mohlo hrať. A budeme potrebovať štyri. S kapacitou vyše 30-tisíc miest. "Futbalová únia vyžaduje osem štadiónov. Pravdepodobne by boli štyri v Česku a štyri u nás," myslí si Laurinec. Je vôbec reálne mať na Slovensku takéto štadióny, na ktorých sa odohrá pár zápasov európskeho šampionátu? "Je to veľmi vážna otázka, no nepozeral by som sa na to tak, že je rok 2007, šampionát by bol až o trinásť rokov. Teraz je to tak, že futbal na Slovensku neláka dostatočný počet fanúšikov a momentálne nemá ani kvalitu," uzavrel Laurinec.

Čo treba vedieť
- Ťažko odhadnúť koľko by mal stáť takýto šampionát. Ten posledný v Portugalsku (2004) bol v prepočte viac ako 100 miliárd korún.
- Okrem moderných štadiónov by sme mali nové letiskové terminály, železničné trasy, hotely a zmodernizovali by sa diaľnice.
- Kto by to zaplatil? Sčasti vláda, súkromný sektor a príjmy z Európskej futbalovej únie.
- Kde by sa mohlo hrať: Slovensko - do úvahy prichádza Bratislava, Košice či Žilina. Česko - určite Praha, Ostrava a Brno.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 22:43