StoryEditor

Tour de France 2007 sa nebude opakovať, sľubujú Francúzi

31.07.2007, 13:23
Autor:
SITASITA

Turbulentný priebeh 94. ročníka najslávnejších cyklistických pretekov planéty Tour de France nenechal chladnú ani francúzsku vládu. Ministerka športu Roselyne Bachelotová deň po dekorovaní najlepšieho jednotlivca Alberta Contadora na parížskych Elyzejských poliach prisľúbila, že budúce vydanie Tour bude čisté a obnoví dôveru fanúšikov, a to aj za cenu tvrdších sankcií za doping a nepopulárnych reštriktívnych opatrení, ako sú napríklad neohlásené prehliadky hotelových izieb jednotlivých výprav. Bachelotová sa v pondelok stretla s organizátormi Tour, aby spoločne vypracovali plán nového začiatku cyklistického podujatia číslo jeden. "Položili sme prvý kameň čistej a obnovenej Tour 2008," povedala ministerka po stretnutí s Patriceom Clercom, šéfom usporiadateľskej spoločnosti Amaury Sport Organization (ASO). "Ročník 2008 nebude ako ten tohtoročný. Za to sa môžem zaručiť," odkázal Clerc.
Presný itinerár Tour de France 2008 zverejnia 25. októbra. Prvenstvo bude o rok obhajovať 24-ročný španielsky jazdec tímu Discovery Channel Alberto Contador, ktorému cestu za žltým tričkom uľahčilo najmä vylúčenie priebežného lídra pretekov po 16. etape Michaela Rasmussena. Toho z pelotónu pre porušenie pravidiel UCI a bodov antidopingového kódexu týkajúcich sa povinnosti oznámiť miesto svojho pobytu pre prípad mimosúťažnej kontroly stiahol jeho vlastný tím Rabobank. Testy vykonané v priebehu Tour usvedčili kazašského favorita Alexandra Vinokurova z krvného dopingu a Taliana Cristiana Moreniho z užívania testosterónu. Na prehrešok oboch jazdcov doplatili núteným kolektívnym odstúpením aj ich kolegovia z tímov Astana resp. Cofidis. Analýzy vzoriek po skončení Tour odhalili aj ďalšieho vinníka - španielskeho vrchára Ibana Maya z tímu Saunier Duval, ktorý bol pozitívny na EPO.
Francúzsky rezort športu pripravuje aj návrh prísnejšieho zákona, ktorý by odstránil prekážky v boji proti dopingovému neduhu. "Musíme posilniť súčinnosť medzi svetom športu, súdnictva a polície," načrtla cestu z krízy Bachelotová. Ďalším krokom by mala byť lepšia komunikácia medzi vedením Tour, Francúzskou cyklistickou federáciou, národnou antidopingovou agentúrou a Medzinárodnou cyklistickou úniou, aby sa nezopakovala situácia z tohto ročníka, keď sa Dán Rasmussen postavil na štart napriek tomu, že sa o jeho priestupkoch vedelo dávno pred začiatkom pretekov.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 01:57