StoryEditor

Anglicko. Tam rastú talenty nášho futbalu

25.03.2009, 23:00
Zo Slovenska odchádzali ako neznámi mladí futbalisti s ambíciou presadiť sa v Anglicku. V krajine, ktorá už o dva dni privíta našu futbalovú reprezentáciu v priateľskom súboji na slávnom štadióne Wembley. Čo vedie šestnásťročných hráčov k tomu, aby odišli do úplne neznámeho sveta? "Lepšie podmienky na športový rast. Majú zabezpečenú školu, stravu, ubytovanie či letenky pre chlapca alebo aj pre rodičov pri návšteve," povedal pre HN hráčsky manažér Emil Kovarovič.

Zo Slovenska odchádzali ako neznámi mladí futbalisti s ambíciou presadiť sa v Anglicku. V krajine, ktorá už o dva dni privíta našu futbalovú reprezentáciu v priateľskom súboji na slávnom štadióne Wembley. Čo vedie šestnásťročných hráčov k tomu, aby odišli do úplne neznámeho sveta? "Lepšie podmienky na športový rast. Majú zabezpečenú školu, stravu, ubytovanie či letenky pre chlapca alebo aj pre rodičov pri návšteve,“ povedal pre HN hráčsky manažér Emil Kovarovič.

Slovenské talenty v Anglicku:

Miroslav Stoch (Chelsea)
Milan Lalkovič (Chelsea)
Vladimír Weiss ml. (Manchester City)
Filip Mentel (Manchester City)
Róbert Mak (Manchester City)
Filip Oršula (Manchester City)
Igor Paldan (Manchester City)
Andrej Pernecký (Southampton)
Jakub Hronec (Birmingham)
Najbližšie Stoch a Weiss
Spomedzi deviatich juniorských reprezentantov pôsobiacich v Anglicku sa najbližšie k vysnívanej Premier league dostali 19-ročný Miroslav Stoch v Chelsea a rovnako starý Vladimír Weiss mladší, syn súčasného trénera slovenskej reprezentácie, ktorý už tretí rok hrá za Manchester City. Respektíve, prvý menovaný sa premiéry v elitnej lige dočkal už v novembri minulého roka. Weiss zatiaľ na šancu v A-mužstve čaká na lavičke náhradníkov. "Z tých hráčov, ktorí sa v šestnástich rokoch vybrali skúšať šťastie, sa presadia tak dvaja, maximálne traja. Najbližšie k tomu sú Stoch a Weiss,“ tvrdí pre HN futbalový agent Juraj Vengloš. Ten je zároveň aj manažérom Weissa mladšieho. Prečo sa teda zatiaľ neobjavil na trávnikoch najkvalitnejšej ligovej súťaže sveta? "V klube donedávna dávali šancu mladým hráčom. Všetko sa zmenilo príchodom nových arabských majiteľov. Tí stavili na nakupovanie posíl,“ uviedol Vengloš. Na pozícii Weissa dostávajú prednosť hviezdy svetového futbalu, ako Brazílčan Robinho či anglický reprezentant Shaun Wright-Phillips. "To je obrovská konkurencia. Verím, že šancu do konca sezóny dostane. Má podpísanú zmluvu do leta 2011. Uvidíme, možno keď nebude nastupovať, pôjde na hosťovanie,“ skonštatoval Vengloš.

Supertalent z Košíc
Podľa pravidiel anglického mládežníckeho futbalu môže klub podpísať prvú zmluvu, keď hráč dovŕši šestnásť rokov. Vo výnimočných prípadoch si veľkokluby zaistia predbežnou dohodou hráča aj pred touto vekovou hranicou. To je aj prípad jedného z najväčších talentov slovenského futbalu Milana Lalkoviča z Košíc. "Má velikánsky talent a predpoklady napodobniť cestu Stocha v Chelsea. Je v takej dobrej akadémii, kde sa môže rozvíjať a len na ňom bude záležať, či si tú Premier league raz zahrá,“ povedal pre HN jeho manažér Milan Lednický. Lalkovič je v Chelsea doslova na roztrhanie. V sobotu totiž odohral dva zápasy naraz. Najskôr nastúpil za mladší dorast do 16 rokov, po polčase však odstúpil. Vyžiadal si ho totiž tréner staršieho dorastu hrajúceho na vedľajšom ihrisku. "U nás sú to nemysliteľné veci, aby toto stihol. Určite je to len v prospech toho hráča, keď mohol nastúpiť proti o dva roky starším hráčom,“ dodal Lednický.

Nie každý sa presadí
Po príchode na Britské ostrovy sníva väčšina futbalistov o štarte v elitnej Premier league. Nie každému spomedzi talentovaných futbalistov sa to však podarí. Medzi najčerstvejšie prípady patrí aj brankár Matej Rondoš, ten sa pred tromi rokmi stal hráčom Southamptonu. Pred touto sezónou však posilnil český klub najvyššej súťaže z Jablonca. "Neberie to ako nejakú tragédiu. Popravde, teraz sa dočkal výhodnejšej zmluvy, než akú by dostal v Anglicku. Robí dvojku v Jablonci a je brankárom číslo jeden v reprezentácii do 19 rokov,“ uviedol Emil Kovarovič. Počas dvoch rokov strávených v akadémii Southamptonu sa naučil perfektne po anglicky a pripravoval sa v podmienkach, aké by doma sotva našiel. "To prostredie krajiny, kde je futbal azda najpopulárnejší na svete, je pre neho obrovskou školou a utkvie mu v pamäti. A nikde nie je písané, že sa do Anglicka ešte nevráti,“ hovorí Kovarovič. Ďalším z hráčov, ktorý sa na Britských ostrovoch nedočkali profesionálnej zmluvy, je vôbec prvý futbalista, ktorý vstúpil do akadémie niektorého z anglických klubov - konkrétne do Derby County, Róbert Ujčík. "Bol dlhodobo zranený, preto sa kontraktu nedočkal. Teraz je hráčom rakúskeho Mattersburgu, kde bude do konca sezóny,“ dodal Kovarovič. Na trávnik rakúskej najvyššej súťaže sa však ešte nedostal.

Najväčšie nádeje slovenského futbalu hrajúce v anglických kluboch

MILAN LALKOVIČ, 16 rokov
(FC Chelsea)
Už keď mal trinásť rokov nastupoval v tíme FC Košice v mužstve do 17 rokov. Skautov Chelsea ohúril pri prvom štarte za reprezentáciu do 15 rokov proti Maďarsku, keď dal gól a na tri prihral. V klube ruského miliardára Abramoviča absolvoval štyri skúšky, aby sa v 14 rokoch stal definitívne v júli 2007 jeho hráčom. Kvôli nízkemu veku sa do Londýna sťahoval spolu s otcom, ktorému klub vybavil zamestnanie. Pre nízky vek ešte nemá zmluvu, prvú získa v lete.

VLADIMÍR WEISS ML., 19 rokov
(Manchester City)
Je zástupcom tretej generácie futbalovej rodiny. Začínal v bratislavskom Interi, do Anglicka odišiel na jeseň 2005, o dva roky podpísal s Manchestrom City prvú profesionálnu zmluvu. S ním dokázal minulé leto zvíťaziť v prestížnom juniorskom šampionáte, kde podľa britských médií patril medzi najlepších hráčov finálového súboja s Chelsea (3:1). V tejto sezóne už tréneruje so seniorským tímom a figuroval na súpiske pre duely v Premier league aj Pohári UEFA.

MIROSLAV STOCH, 19 rokov
(FC Chelsea)
Je odchovancom nitrianskeho futbalu. Už v 16 rokoch nastúpil na tri stretnutia našej najvyššej súťaže a medzi najlepších patril aj v mládežníckych reprezentáciách. To neuniklo skautom slávnej Chelsea, kam odišiel v roku 2006. Výkony v doraste a v B-tíme ho dostali až do prvého mužstva trénera Luisa Felipe Scolariho. V novembri minulého roku odohral prvý duel v Premier league a o tri mesiace sa dočkal aj prvého štartu v slovenskej futbalovej reprezentácii.
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 09:24