StoryEditor

Triumf, na ktorý sa nezabudlo

21.05.2009, 00:00

Viete si predstaviť, že niektorý slovenský futbalový tím triumfoval v európskom pohári? V súčasnosti je to nereálne. Pred štyridsiatimi rokmi to však bola skutočnosť. Futbalisti Slovana Bratislava práve 21. mája 1969 triumfovali v Bazileji vo finále vtedajšej druhej najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže, Pohára víťaza Pohárov. Slovan zdolal slávny španielsky veľkoklub FC Barcelona 3:2.

Jeho hráči sa tak postarali o najväčší klubový úspech československého futbalu v histórii. "Od hraníc nás viezli v taxíkoch. V každom bol jeden hráč a okolo cesty dlhé-predlhé davy nadšených ľudí, ktorí nám kričali na slávu. Vôbec nepreženiem, keď poviem, že vtedy nás v Bratislave vítalo stotisíc priaznivcov,“ povedal pamätník veľkého finálového duelu Ján Čapkovič.

Nepredstaviteľný triumf
Práve 61-ročný bývalý kanonier strelil v súboji proti katalánskemu veľkoklubu jeden z troch gólov do súperovej siete. "Gól, ktorým som tesne pred koncom prvého polčasu zvyšoval náš náskok na 3:0, bol už iba potvrdením mojej streleckej potencie. Vo chvíli, keď som ho dal, bol pred nami ešte celý druhý polčas a netušil som, že bude napokon víťazný, lebo sme vyhrali 3:2,“ hovorí.

V súčasnosti patria naše kluby skôr do futbalového suterénu. Naposledy sa aspoň čiastočný úspech podarilo dosiahnuť petržalskej Artmedii, ktorá sa pred tromi rokmi dostala do hlavnej súťaže Ligy majstrov. "Vtedy sme to nebrali tak, že hráme proti najlepším európskym mužstvám. Chceli sme uspieť v každom zápase a verili sme tomu, že to môžeme aj dokázať,“ tvrdí Čapkovič.

Spomienky na Tehelnom poli
Aj kvôli tomu, kde sa v európskom meradle nachádza náš klubový futbal, je toto jubileum o to vzácnejšie. "Jedine medailu mi rozvášnení priaznivci nechali, ostatného som sa radšej dobrovoľne zbavil priamo na ihrisku. Lebo ak by som dres nehodil medzi oslavujúcich fanúšikov, roztrhali by mi ho na kúsky rovno na tele,“ doplnil. O takýchto oslavách triumfu na medzinárodnej scéne môžu futbaloví priaznivci v dnes iba snívať.

Vedenie súčasného Slovana pripravilo pri tejto príležitosti oslavy. Tie sa uskutočnia druhého júla. "Historické míľniky nášho klubu sme si pôvodne chceli pripomenúť reprízou stretnutia s Barcelonou, nad ktorou sme pred 40 rokmi vyhrali. Keďže však Španieli postúpili do finále Ligy majstrov, tak je to nemožné,“ vysvetlil generálny riaditeľ Slovana Dušan Tittel. Preto napokon Slovanisti budú pri tejto príležitosti hrať proti talianskemu Neapolu, kde pôsobí v súčasnosti najväčší talent nášho futbalu Marek Hamšík.

Kto bol pri triumfe v Pohári víťazov pohárov

Bohumil Bizoň, Ľudovít Cvetler, Ján Čapkovič, Jozef Čapkovič, Jozef Fillo, Jozef Határ, Ján Hlavenka, Alexander Horváth (kapitán), Ivan Hrdlička, Vladimír Hrivnák, Karol Jokl, Jozef Kontír, Ladislav Móder, Peter Mutkovič, Michal Sokol, Ján Zlocha, Ľudovít Zlocha a Alexander Vencel.

 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 16:04