StoryEditor

Náš tenis môže zachrániť Kučera

27.05.2008, 00:00
Pred desiatimi rokmi hral štvrťfinále grandslamového turnaja Australian Open. Nastúpil v ňom proti jednému z najlepších tenistov všetkých čias Petovi Samprasovi.

Vtedy mu proti Američanovi nikto neveril. Karol Kučera však tento duel vyhral a dostal sa do semifinále, čo bolo jeho najväčším úspechom. O sedem rokov neskôr ukončil tenisovú kariéru. Teraz sa však bývalý šiesty hráč sveta vracia späť do nášho tenisu. Ako tréner mužského národného tímu. "Ponuka od nášho tenisového zväzu ma zaujala. Vždy som rád reprezentoval Slovensko a teraz budem aj rád pomáhať našej reprezentácii ako tréner,“ hovorí pre HN Kučera.

Hľadanie "nového Hrbatého“ pokračuje
Jeho úloha je jasná: pomôcť nášmu mužskému tenisu, aby sa dostal z krízy. Pád na dno potvrdila aj účasť na druhom grandslamovom turnaji roka Roland Garros. V mužskej dvojhre sme mali iba jediného zástupcu - Dominika Hrbatého. Ten však vypadol v nedeľu hneď v prvom kole, keď prehral s Argentínčanom Josem Acasusom 0:3 na sety. "Za pozitívum napriek prehre považujem pocit, že moja hra sa stále zlepšuje,“ povedal po dueli Hrbatý.
Bývalý dvanásty hráč sa však nezlepšuje natoľko, aby mal náš mužský tenis opäť elitného hráča, akým bol pred niekoľkými rokmi on alebo Kučera. "Aj táto prehra Hrbatého signalizuje, že v mužskom tenise sa nám teraz nedarí a budeme musieť nejaký rok počkať, kým sa to zmení,“ povedal pre HN generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. Práve on prišiel s myšlienkou angažovať Kučeru, ktorý by mal pracovať v novej funkcii zhruba od septembra tohto roku. "Oslovil som Karola Kučeru a zhruba od septembra by nám mal pomáhať,“ potvrdil Moška. Jeho úlohou bude nájsť "nového Dominika Hrbatého“.
"Vidím to ešte na niekoľko rokov, kým opäť budeme mať silného hráča, akým bol napríklad Dominik. Nemáme teraz takú silnú generáciu mladých hráčov, ktorí by mohli nahradiť naše hviezdy z minulosti,“ tvrdí pre HN Kučera.

Legendy pomôžu nášmu tenisu
Ten tak bude pri národnom tíme pomáhať nehrajúcemu kapitánovi Milošovi Mečířovi. Toho tiež oslovil náš tenisový zväz, aby viac pracoval s našimi mladými hráčmi. Olympijský víťaz spred dvadsiatich rokov sa teraz venuje nášmu najväčšiemu talentu Lukášovi Lackovi. "Sú to zhruba tri týždne, čo som sa ho ujal. Ale je to tak na dve tretiny, lebo na turnaje s ním nechodím,“ tvrdí pre HN Mečíř. Ďalej povedal, že spolupráca s Kučerom by mohla byť úspešná. "S Karolom som bol pár rokov. Ešte je stále v dobrej kondícii, takže môže robiť aj sparringa našim mladým tenistom. Myslím si, že bude pre nás veľkým prínosom,“ dodal Mečíř.
Úlohou Kučeru bude pravdepodobne aj to, aby sa do daviscupového tímu vrátil jeho bývalý spoluhráč Karol Beck. Ten skončil v reprezentácii po tom, ako sa vrátil na kurty po odpykaní dvojročného trestu za doping. "O tomto som sa zatiaľ s nikým nerozprával. Ja osobne by som to však úplne nezatracoval, ale Karol má teraz veľmi negatívny postoj k slovenskej reprezentácii,“ skonštatoval pre HN Kučera.

Prečítajte si aj:

Budem u nás hľadať talenty

Bývalý slovenský reprezentant Karol Kučera v rozhovore pre HN:

Prečo ste sa rozhodli, že budete pomáhať nášmu tenisu?
Ponuka od nášho tenisového zväzu ma zaujala. Vždy som rád reprezentoval Slovensko a teraz, keď ma náš tenis opäť potrebuje, budem aj rád pomáhať našej reprezentácii ako tréner. Zobral som to, lebo chcem byť v kontakte s našimi najlepšími hráčmi.

Celý článok >>


Tenisti, ktorých bude Kučera sledovať

Lukáš Lacko
- momentálne mu vo svetovom rebríčku patrí 164. miesto
- je najväčším talentom nášho tenisu, teraz však prežíva najväčšiu krízu v kariére
- doteraz zarobil v tenise 160-tisíc dolárov

Ivo Klec
- slovenský reprezentant je až na 266. mieste vo svete
- patrí medzi neviditeľných tenistov, stále čaká na výraznejší úspech
- na kurtoch zarobil doposiaľ 215-tisíc dolárov

Dominik Hrbatý
- Tento rok zaznamenal kvôli zraneniu najväčší pád, v rebríčku je až 281.
- vo svojej kariére vyhral 352 zápasov na turnajoch ATP
- doteraz zarobil najviac z našich, takmer 7 miliónov dolárov

Karol Beck
- v rebríčku sa nachádza na 231. mieste
- po vypršaní dopingového trestu vyhral v tomto roku dva turnaje najnižšej kategórie
- vo svojej kariére zarobil 1,2 milióna dolárov

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 06:46