Reuters
StoryEditor

Kanada spoznala súpera, zopakuje sa finále spred dvoch rokov

05.06.2021, 19:34
Autor:
TASRTASR
Obhajcovia titulu sa budú snažiť získať ďalší triumf.

Hokejisti Fínska postúpili do finále majstrovstiev sveta v Rige. V druhom sobotnom semifinále vyhrali nad Nemeckom 2:1 a v súboji o zlato sa v nedeľu (19.15 SELČ) stretnú s Kanadou.

Fíni položili základ svojho triumfu už v prvej dvadsaťminútovke. Do vedenia ich poslal Iiro Pakarinen, na jeho gól potom nadviazal Hannes Björninen. V druhej tretine dokázal znížiť Matthias Plachta, ale to bolo zo strany Nemcov všetko.

Fínsko sa stretlo s Kanadou vo finále aj na predchádzajúcom šampionáte na Slovensku. "Suomi" po triumfe 3:1 v Bratislave získali svoj tretí titul v histórii, v Rige budú bojovať o štvrtú trofej. Kanada zabojuje o svoj prvý titul od roku 2016, celkovo má z MS na konte 50 cenných kovov, z toho 26 zlatých.

Druhé semifinále začalo veľmi opatrne, hralo sa ďaleko od oboch bránok, potom začali vystrkovať rožky Nemci. Najskôr zamestnal fínskeho brankára Kahun a po ňom aj Seider s Eisenschmidom, Olkinuora si pripísal prvé ťažšie zákroky.

Na druhej strane sa pred Niederbergera predral Turunen, ale nezakončil presne. Fíni išli do vedenia v 14. minúte, keď Lundell vysunul Pakarinena a ten prekonal brankára strelou pod ruku. Minútu pred koncom úvodnej tretiny zvýšil náskok "Suomi" útočník Björninen.

V druhom dejstve už mali Fíni viac z hry. V polovici zápasu zavreli Nemcov do ich obranného pásma, vytvorili si drvivý tlak, ale puk si nenašiel cestu do bránky. Nemeckí hokejisti zblokovali niekoľko tvrdých striel, až traja išli z ľadu s bolestivou grimasou.

Súperov nápor napokon ustáli a potom sa im podarilo znížiť. Plachta trafil v presilovej hre delovkou od modrej čiary presne do pravého horného rohu a dal Nemcom nádej. Fíni odpovedali po akcii Ojamäkiho, vychytal ho Niederberger.

Blízko ku gólu boli potom Nemci v ďalšej početnej výhode, ale v najväčšej šanci počas nej volil Reichel namiesto strely zbytočne prihrávku na Peterku. Záver druhej tretiny priniesol najskôr šancu Eisenschmida, následne sa do nájazdu dostal Ruotsalainen, ale stav sa nezmenil.

Nemci od začiatku tretej tretiny túžili po vyrovnaní. V prvých piatich minútach boli lepší, veľkú šancu na vyrovnanie spálil Jonas Müller. Fíni sa snažili zabrániť výpadom súpera skalopevnou defenzívou, bránili už od útočnej modrej čiary, ale Nemci sa napriek tomu neraz dostali až pred bránku.

V 49. minúte však hrali severania presilovku, vytvorili si veľký tlak, no Innala v dvoch výborných šanciach neuspel. Hra sa potom prelievala na obe strany a v závere sa očakával veľký nemecký tlak.

Ich tréner Toni Söderholm stiahol z hry brankára Niederbergera 108 sekúnd pred koncom duelu, v power play mal obrovskú šancu Kahun, namiesto strely však ešte volil prihrávku na Eisenschmida, ktorý nedokázal zasunúť puk do bránky. Fíni napokon odolali a po tesnom triumfe si vybojovali finálovú účasť.

semifinále:
Fínsko - Nemecko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)
Góly: 14. Pakarinen (Lundell, Kaski), 19. Björninen (Anttila) - 32. Plachta (Seider). Rozhodovali: Björk, Nord (obaja Švéd.) – Hynek, Ondráček (obaja ČR), vylúčení: 4:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Finsko: Olkinuora – Sund, Koivisto, Määttä, Kaski, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm – Anttila, Björninen, Mäenalanen – Lundell, Ojamäki, Ruotsalainen – Innala, Kontiola, Pakarinen – Ruohomaa, Turunen, Sallinen
Nemecko: Niederberger – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke – Reichel, Pföderl, Noebels – Plachta, Eisenschmid, Kahun – Rieder, Loibl, Kühnhackl – Kastner, Krämmer, Peterka – Tiffels

nedeľný program:
o bronz:
14.15 USA - Nemecko /Riga Aréna/
finále:
19.15 Fínsko - Kanada /Riga Aréna/

MS v hokeji 2021 na HNonline:

01 - Modified: 2021-06-06 20:29:21 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Veľká pocta pre Cehlárika. Stal sa najlepším útočníkom 02 - Modified: 2021-06-06 20:10:00 - Feat.: - Title: Kanada dokončila neuveriteľný príbeh. Vybojovala titul majstrov sveta 03 - Modified: 2021-06-05 14:25:20 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Poznáme prvého finalistu. Zámorský duel ovládla Kanada 04 - Modified: 2021-06-04 15:48:35 - Feat.: - Title: Majstri sveta ešte nie sme. Ale to najhoršie už má slovenský hokej za sebou 05 - Modified: 2021-06-04 14:38:46 - Feat.: - Title: Slovenskí hokejisti dorazili domov, Heger ich prijal na Úrade vlády
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 16:23