StoryEditor

Ladislav Troják. Prvý Slovák, ktorý vybojoval medailu

01.04.2008, 00:00

Slovenský hokej má niekoľko nezabudnuteľných postáv. Prvým priekopníkom nášho najpopulárnejšieho športu bol rodák z Košíc Ladislav Troják. Bol nielen prvým Slovákom, ktorý sa predstavil na majstrovstvách sveta, ale aj prvým naším hokejistom, ktorý si zo svetového šampionátu odviezol medailu. Jeho životná púť sa však skončila nečakane skoro. Ladislav Troják, ktorý mal len 34 rokov, v roku 1948 tragicky zahynul spolu ďalšími piatimi spoluhráčmi pri havárii lietadla nad kanálom La Manche.
Hokejový rytier z Košíc
Ako mladý chlapec začal Ladislav Troják hrávať za prvý hokejový klub na východnom Slovensku ČsŠK Košice. Na Tatranskom pohári v roku 1934, ktorého účastníkom bol košický klub, si jeho nezvyčajný talent všimol tréner vtedy najznámejšieho českého klubu LTC Praha. Onedlho prišiel jeho prvý veľký turnaj, olympiáda v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Ladislav Troják, ktorý s československým tímom skončil na turnaji napokon štvrtý, sa tým stal prvým Slovákom, ktorý sa predstavil na vrcholnom hokejovom podujatí. Bol nielen skvelým hráčom, ale mal aj niečo, čo jeho "profesionálnym" pokračovateľom často chýba -- svoj šport miloval. Ako účtovník v pražskom cukrovare sa mohol venovať svojej záľube až po práci, nevynechal však žiaden tréning či zápas.
Prvý Slovák na šampionáte
Ladislavovi Trojákovi patrí primát, ktorý mu už nik nezoberie. V roku 1937 sa ako prvý slovenský hokejista predstavil na majstrovstvách sveta. Zo svojho premiérového šampionátu sa vrátil ešte bez medaily. O rok neskôr však ako prvý Slovák v histórii vybojoval na šampionáte cenný kov -- bronzovú medailu. Prišla však druhá svetová vojna a Ladislav Troják musel na osem rokov na svoj obľúbený šport zabudnúť. V roku 1947 hostila šampionát opäť metropola na Vltave. Pre košického rodáka to bola "Zlatá Praha". Odniesol si z nej nielen zlatú medailu, ale aj cenu pre najlepšieho hráča turnaja. V roku 1948 mala hrať československá reprezentácia zápas vo Wembley, Angličania však nestihli vybaviť šiestim hráčom víza. Tí leteli za mužstvom malým súkromným lietadlom, do Londýna však už nedoleteli. Pri havárii lietadla nad kanálom La Manche Ladislav Troják a päť jeho spoluhráčov tragicky zahynuli.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 09:24