StoryEditor

Rozlúčka "malého veľkého" muža

03.09.2003, 00:00
Po Petovi Samprasovi sa dôstojnej rozlúčky s profesionálnou kariérou od organizátorov US Open dočkal aj iný Američan Michael Chang. "Michael si svojou nepoddajnosťou a bojovným srdcom získal fanúšikov na celom svete. Nepochybujem o tom, že najlepším miestom pre jeho rozlúčku je New York," uviedol šéf exekutívy Americkej tenisovej asociácie (USTA) Arlen Kantarian.

Po Petovi Samprasovi sa dôstojnej rozlúčky s profesionálnou kariérou od organizátorov US Open dočkal aj iný Američan Michael Chang. "Michael si svojou nepoddajnosťou a bojovným srdcom získal fanúšikov na celom svete. Nepochybujem o tom, že najlepším miestom pre jeho rozlúčku je New York," uviedol šéf exekutívy Americkej tenisovej asociácie (USTA) Arlen Kantarian. Posledným zápasom Changovej kariéry bolo stretnutie 1. kola US Open proti Čiľanovi Fernandovi Gonzalezovi, ktoré prehral 1:3 na sety.
Tridsaťjedenročný Chang, ktorý patril so svojou výškou 175 cm k najnižším hráčom, zvíťazil na okruhu ATP v 34. turnajoch a na prémiách zarobil viac ako 19 miliónov dolárov. V roku 1989 sa stal najmladším víťazom grandslamového turnaja v histórii, keď vo veku 17 rokov a 3 mesiace zdolal vo finále Roland Garros Švéda Stefana Edberga. Na tom istom turnaji sa však zapísal do histórie ešte unikátnejším spôsobom, keď v 4. kole vo víťaznom súboji vyviedol z rovnováhy vtedajšiu svetovú jednotku Ivana Lendla podaním zdola... a zvíťazil. Chang sa dostal do finále ešte na ďalších troch grandslamových turnajoch -- Roland Garros 1995, Australian Open 1996 a US Open 1996. V tom istom roku sa načas stal aj druhým hráčom sveta. "Malý veľký" muž pomohol aj tímu USA k triumfu v Davisovom pohári (1990). V roku 1998 v Indian Wells ho v ďalšom rozlete zastavilo zranenie kolena a odvtedy sa nedokázal dostať do svojej predchádzajúcej formy. V minulej sezóne vypadol hneď v prvom kole až na trinástich turnajoch a pred US Open 2003 mu patrila až 222. priečka v rebríčku ATP Entry. Hráč s ázijskými koreňmi sa už neraz nechal počuť, že po skončení kariéry spája svoju budúcnosť práve s rozvojom tenisu na najväčšom kontinente. "Je skvelé vidieť stúpajúci záujem detí o tento šport. Keď sme začínali s tenisom, boli sme s bratom Carlom sami, ktorí sa výraznejšie presadili. Dnes má Ázia už aj ďalšie vzory -- Paradorna Srichaphana či Hjung-taik Leeho," uviedol Chang.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 15:12