StoryEditor

Svetové metropoly súperia o letnú olympiádu

09.01.2008, 23:00
O usporiadanie letnej olympiády v roku 2016 zvádzajú boj najväčšie svetové metropoly. Svoju kandidatúru na usporiadanie najväčšieho športového podujatia už ohlásili Tokio, Madrid, Chicago, Baku aj česká metropola Praha.

Hoci dejisko olympiády bude definitívne známe až na budúci rok, organizačné tímy jednotlivých miest už s predstihom predstavujú svoje multimiliónové plány.
Futbalový šampionát Brazílčanom nestačí
Medzi najväčších favoritov na usporiadanie hier patrí aj brazílske Rio de Janeiro. Aj keď juhoamerická krajina bude hostiť v roku 2014 ďalšie veľké podujatie, svetový futbalový šampionát, rada by o dva roky neskôr privítala aj najlepších športovcov planéty. Brazílski organizátori nedávno predstavili svoje veľkolepé plány, ktorými chcú presvedčiť Medzinárodný olympijský výbor pri hlasovaní o konečnom usporiadateľovi. Kandidatúra Ria de Janeiro počíta s výstavbou deviatich nových športových objektov, renováciou dvoch a postavením štyroch dočasných v celkovej hodnote vyše 508 miliónov dolárov (11,5 miliardy korún). Brazílska metropola sa už neúspešne uchádzala o usporiadanie olympijských hier v rokoch 2004 a 2012. Organizátori však teraz veria v úspech mesta, ktoré úspešne zorganizovalo minuloročné Panamerické hry 2007. "Projekt Rio 2016 počíta s minimálne polovicou športových objektov, ktoré sme veľmi úspešne otestovali a použili počas Panamerických hier," uviedol šéf organizačného výboru Carlos Arthur Nuzman.
Po olympiáde túžia aj Česi
O usporiadanie najväčšieho športového podujatia sa usiluje aj česká metropola Praha. Hoci českí organizátori vedia, že medzi najväčších favoritov na usporiadanie olympiády v roku 2016 nepatria, svojich šancí sa rozhodne nevzdávajú. "Sme na začiatku dlhej cesty, ale sme pripravení dôjsť až do cieľa," vyhlásil predseda českého olympijského výboru Milan Jirásek. Tvárami Pražskej kandidatúry vo svete budú známi českí atléti Roman Šebrle a Barbora Špotáková. Za usporiadanie hier sa vyslovilo aj veľa známych českých osobností na čele s prezidentom Václavom Klausom a právne garancie pre kandidatúru Prahy včera poskytla aj česká vláda. "Vláda prijala potrebné opatrenia, ktoré oprávňujú naše hlavné mesto stať sa oficiálnym kandidátom na usporiadanie olympijských hier," vyhlásil český premiér Mirek Topolánek. Olympiáda by však pre Čechov lacnou záležitosťou rozhodne nebola. Celkové náklady na organizovanie podujatia odhadujú českí analytici až na 136 miliárd českých korún.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 13:14