StoryEditor

Tešovičov bronz nás poslal na olympiádu

21.04.2008, 00:00

Slovenský reprezentant vo vzpieraní Martin Tešovič získal na majstrovstvách Európy v Taliansku bronzovú medailu. Vďaka výkonu 180 kilogramov v trhu. "Hoci Martin Tešovič bojoval ako lev, nevyšlo to úplne podľa jeho predstáv," povedal predseda Slovenského zväzu vzpierania Marián Buschbacher. Tešovičovi totiž v ďalších dvoch disciplínach medaila ušla. V dvojboji skončil švrtý a v nadhode až piaty.

Hra na istotu
Slovensko si však aj zásluhou Tešovičovho výkonu definitívne vybojovalo dve miestenky na olympijské hry v Pekingu. "Kľúčové však bolo, aby sme získali druhé olympijské miesto, a tiež preto uprednostnil záujem reprezentácie pred vlastnými ambíciami," doplnil Buschbacher.
Tešovič totiž išiel na istotu. "Preto v trhu aj nadhode zvolil nižšie základy, išiel na dvojbojovú istotu. Súťaž bola nesmierne vyrovnaná a napínavá," hovorí šéf nášho vzpieračského zväzu. Podľa neho pri troche šťastia mohol najlepší slovenský vzpierač získať aj ďalšiu medailu. "Som však veľmi spokojný, lebo hlavný cieľ -- získať dve olympijské miesta -- sme splnili," vysvetlil Buschbacher.

Deviata medaila z "Európy"
Pre 33-ročného Tešoviča je bronz z Talianska už deviatou medailou v kariére z európskych šampionátov. Jeho bilancia v desiatich štartoch na kontinentálnom šampionáte sú tri zlaté, dve strieborné a štyri bronzové medaily.
Bývalý svetový šampión Martin Tešovič začal súťaž neúspešným pokusom v trhu na 180 kg, opravu však s prehľadom zvládol. V treťom pokuse 185 kg bolo nad jeho sily. V nadhode potom istil dvojbojový výkon i druhú miestenku na pekinskú olympiádu úspešným zvládnutím základného pokusu 215 kg. Potom si dal naložiť na činku 220 kíl, ale už si s nimi neporadil.

Tešovičove medaily
-- na majstrovstvách Európy získal spolu deväť medailí (tri zlaté -- dve strieborne -- štyri bronzové)
-- na svetovom šampionáte v roku 1997 získal tri tituly majstra sveta, okrem toho má ďalších päť medailí
-- štartoval na dvoch olympijských hrách: v Atlante, skončil desiaty v dvojboji, a v Aténach nezdvihol základ v trhu

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 23:04