StoryEditor

Cháru u nás "odpísali", dnes vládne NHL

22.06.2009, 00:00

Odmalička bol ako hokejista najmä kvôli dvojmetrovej výške zatracovaný. Držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL minulej sezóny Zdeno Chára ziskom prestížneho ocenenia definitívne umlčal neprajníkov. Paradoxom je, že tzv. Norris Trophy dvíhal ako prvý Slovák histórie, no práve u nás - konkrétne v trenčianskej Dukle ho hokejovo odpísali, keď mal 17 rokov. "Vtedajší tréner juniorského tímu Ernest Bokroš povedal, že z môjho syna nikdy nebude hokejista. Teraz jemu aj ostatným dokázal opak,“ povedal pre HN otec najlepšieho obrancu sveta Zdeněk Chára.

Chcel skončiť s hokejom
Práve jeho otec, bývalý československý reprezentant a neskôr tréner v zápasení, mal výrazný podiel na pokračujúcej hokejovej kariére Zdena Cháru. "On už nechcel hrať hokej. Pre Slovensko bol podľa odborníkov nepoužiteľní, tak som ho začal trénovať sám,“ konštatoval Chára starší. Ten za vinníka núteného odchodu svojho syna do hokejového tímu Piešťan označuje asistenta trénera majstrov sveta 2002 Ernesta Bokroša, ktorý v tom čase viedol juniorské mužstvo Dukly Trenčín. "Viem, že majú na mňa ťažké srdce. Vtedy som však mal v tíme lepších obrancov ako bol Zdeno Chára a preradil som ho do B mužstva. Tak to už v trénerskom živote chodí. Ale klaniam sa pred tým, čo v Amerike dokázal,“ tvrdí pre HN Ernest Bokroš. Chárov otec, ako bývalý zápasník, používal na synove napredovanie svojské tréningové metódy. "Keď bol hráčom Piešťan, tak som mu v zime urobil na záhrade klzisko, v garáži vystrieľal do zavesenej siete denne 300 pukov,“ hovorí bývalý zápasník. A ako zväčšoval jeho silu v rukách? Jednoducho do prázdneho vedra zabetónoval synovi hokejku.

Záchrana zo Sparty
Zlom v budúcnosti Zdena Cháru nastal koncom roka 1995. "Zaujímal ma vyše dvojmetrový 18-ročný hokejista, stretli sme sa v Prahe. Pamätám sa, ako vyliezli zo svojho žigulíka - otec bol robustný, a syn úplný obor,“ spomína na prvý kontakt s Chárom popredný český hokejový manažér Jaromír Henyš. Dozvedel sa, ako mu v Trenčíne hádžu polená pod nohy, ako neveria v jeho hokejové schopnosti. Henyš mu vybavil miesto v Sparte Praha, kde začiatkom januára 1996 nastúpil na prvý tréning. "Všetko oblečenie mu bolo malé, no slovom horor. Vstúpil na ľad a napriek svojej obrovitánskej postave všetkých udivoval dobrých pohybom,“ hovorí Henyš. Za seniorský tím Sparty odohral jediný zápas, pravidelne nastupoval v juniorskom mužstve. Chýr o "hokejovom obrovi“ sa dostal až do uší v Prahe žijúceho skauta hokejového tímu NHL New York Islanders Karla Pavlíka. "Ten ho natočil na kameru pri hre, aj v posilňovni a ukázal to manažmentu svojho klubu,“ spomína Henyš. Bolo to pár týždňov pred vstupným výberom talentov, draftom do NHL.

Šok. Vybrali ho Islanders
Zdeno Chára nebol dovtedy mládežníckym reprezentantom, nefiguroval ani v žiadnych preddraftových prognózach. "Vzal som ho do St. Louis, kde sa tento výber uskutočnil. Mal so sebou takú malú taštičku.... Nakoniec tam ostal ďalšie tri roky,“ konštatuje Jaromír Henyš. New York Islanders si totiž Cháru vybrali z 56. miesta draftu, čo bolo považované v zámorí sa veľké prekvapenie. O mladom Slovákovi takmer nikto nič nevedel. Mal 205 centimetrov a vyšší hokejista v elitnej zámorskej súťaži nikdy nehral. Na sen zvaný NHL musel Chára čakať ďalšie dve sezóny, ktoré strávil v tímoch z nižších súťaží - Prince George Cougars a Kentucky Thoroughblades. Prvého zápasu sa dočkal v roku 1997 a ochrannú ruku nad ním v klube držala najväčšia hviezda "ostrovanov“, Žigmund Pálffy. "Keď ako mladí prišiel do New Yorku, mohol sa spoľahnúť na pomoc od Žiga aj iných českých hráčov v klube. Tí mu v začiatkoch veľmi pomohli,“ tvrdí Zdeněk Chára. Rovnako ako jeho synovi, aj on sa neskôr postaral o bezproblémové začiatky Slovákov v NHL. Pod jeho taktovkou sa presadil v Ottawe Senators Andrej Meszároš, v Bostone Bruins už ako kapitán a líder tímu pomáhal ďalšiemu nášmu obrancovi Milanovi Jurčinovi. "Po rokoch sa zbavil označenia bitkára v NHL a začal sa prejavovať hokejovo. Zdeno je príkladom toho, že ak niečo naozaj chcete, dokážete to. Jeho odhodlanie a pracovitosť je nevídaná, a preto je tam, kde je,“ dodal Jaromír Henyš.

Kto je Zdeno Chára

S ročným platom 7,5 milióna dolárov patrí medzi najlepšie zarábajúcich obrancov v NHL. Už tretí rok je kapitánom a lídrom tímu Boston Bruins, s ktorým sa v posledných dvoch sezónach predstavil v play-off. Okrem zisku Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže sa dostal aj do prvého All-Star tímu NHL. Je trojnásobným víťazom súťaže o najtvrdšiu strelu. V drese slovenskej reprezentácie získal striebro na šampionáte v roku 2000 v ruskom Petrohrade. Štartoval aj na Svetovom pohári 2004 a zimnej olympiáde v Turíne o dva roky neskôr. Za Slovensko odohral 64 stretnutí a strelil sedem gólov.

 

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:36