StoryEditor

Futbalista, ktorý vie hráčom vybaviť prácu

25.08.2009, 00:00
V seriáli HN vám predstavíme športovcov, ktorí sa dali na podnikanie. V dnešnej časti bývalý futbalový reprezentant Ľubomír Luhový.

Počas futbalovej kariéry hrával Ľubomír Luhový vo Francúzsku, v Rakúsku a dokonca aj v ďalekom Japonsku. Kariéru ukončil už pred ôsmimi rokmi v drese Artmedie Petržalka, no do podnikateľského prostredia vstúpil nedávno, len minulý rok. Spoločne s obchodným partnerom Jánom Zlochom založili spoločnosť Profi sport agency. "Prvotnou myšlienkou bolo zaoberať sa sprostredkovaním práce pre futbalistov, ale nezostalo to iba pri tom,“ povedal pre HN bývalý slovenský reprezentant Ľubomír Luhový.

Podnikanie iba rozbieha
Luhový nechcel konkretizovať, ktorým futbalistom vybavil, prípadne vyjednal nové pôsobisko. "Ja som ešte iba nováčik. Samozrejme, že využívam svoje kontakty, ktoré som získal počas hráčskej kariéry. Firmu som rozbiehal minulý rok, teraz sa tomu už na sto percent nevenujem,“ konštatuje Luhový. Ten je totiž od februára tohto roka trénerom druholigového tímu Moldavy nad Bodvou. "Práve trénerstvo je momentálne hlavným zdrojom môjho príjmu. Podnikanie je pre mňa stále nové a iba pozvoľna ho rozbieham. Teraz je prioritou trénerská kariéra,“ prezradil hráč, ktorý s futbalom začínal v Púchove. Firma Profi sport agency sa okrem sprostredkovania hráčskych prestupov zaoberá aj kúpou a predajom nehnuteľností. "O tom by som však nechcel veľmi hovoriť,“ povedal Luhový. Ten v prípade, že sa v najbližších rokoch nestane úspešným trénerom, plánuje venovať všetok čas práve podnikaniu.

Futbalisti sú tovar, nie mäso
Milan Luhový sa aj po skončení kariéry utvrdil v názore, že obchod s futbalistami sa mnohokrát deje v neprospech hráčov. "Viem o tom, ako sa zaobchádza s futbalistami, aké sú tam obrovské diery v zmluvách. Futbalista je síce tovar, ale nie je to kus mäsa,“ vysvetľuje Luhový, ale konkrétne prípady neuviedol. Podľa neho sa v slovenskom futbale pohybuje málo manažérov, ktorí vlastnia licenciu Medzinárodnej futbalovej federácie. "Ako hlavný tréner Moldavy nad Bodvou sa už nemám toľko času venovať tejto problematike. Neznamená to, že sa k tomu v budúcnosti nevrátim,“ zakončil Luhový. Ten odohral ešte v drese československej reprezentácie dve stretnutia a najlepšie obdobia kariéry zažil v tíme Interu Bratislava. V ňom sa dvakrát stal kráľom ligových strelcov, bolo to rokoch 1990 a 1998.

Dotazník Ľubomíra Luhového

Prečo ste sa rozhodli podnikať a založiť si spoločnosť?
Som človek, ktorý sa rád učí. Mal som z podnikania rešpekt aj obavu. Povedal som si – prečo nevyužiť nejaké znalosti a kontakty, ktoré mám z hráčskej kariéry. Nedokážem obsedieť doma 24 hodín, musím sa hýbať v teréne medzi ľuďmi.

Na koho sa v biznise najviac spoliehate?
Na môjho obchodného partnera Jána Zlochu, ktorý ma viac-menej do tohto podnikania dotlačil a v týchto začiatkoch mi aj najviac pomáha.

Čo ste si kúpili z prvých peňazí, ktoré ste zarobili futbalom?
To už bolo veľmi dávno, v polovici 80. rokov. Dlho som si odkladal, ako mladý som bol dosť sporivý. Ale vybavuje sa mi, že v Bratislave vtedy boli obchody s názvom Luxus, a tam som si kúpil kožené talianske topánky za 500 korún.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 12:37