StoryEditor

Skijöring, zoznámte sa. Kone na snehu dorazili aj k nám

30.01.2011, 23:00

Postavíte sa na lyže, špeciálnym lanom sa pripútate o sedlo dostihového koňa a v rýchlosti približne 40 kilometrov sa snažíte nielen udržať, ale prísť do cieľa čo najrýchlejšie.

Na Slovensku sa cez víkend v Šoporni neďaleko Šale uskutočnili historicky prvé dostihy v skijöringu klusáckych koní. Inšpirácia pre novú disciplínu pochádza zo Švajčiarska. Skijöring sa už niekoľko rokov teší veľkej popularite najmä počas tradičného zimného dostihového festivalu na zamrznutom jazere vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku v St. Moritzi. U nás sa na štart postavilo päť koní, ktoré sú známe z dostihových oválov na Slovensku i v Rakúsku. Tentoraz však nepretekali v dostihových sulkách, ale na trati dlhej 1 600 metrov ťahali lyžiarov. "Bolo sa naozaj na čo pozerať, pretože pole koní bolo pomerne vyrovnané, čo nebolo ľahké ani pre lyžiarov, aby nedošlo ku kolíziám,“ povedala organizátorka podujatia Zuzana Magdinová, ktorá patrí k špičke medzi amatérskymi jazdcami na Slovensku.

V Šoporni napokon sama triumfovala v sedle rakúskej ryšky Galaxie, ktorá po tuhom boji zdolala nemeckú hnedku Salettl s Robertom Rosivalom, synom súčasného Overdosovho kouča Jozefa Rosivala.

 
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 01:11