StoryEditor

Stoch pre HN: Lopta, izba a PC. Na iné nemám čas

28.05.2010, 00:00
Patrí k najmladším hráčom futbalového tímu trénera Vladimíra Weissa, ktorý sa v Rakúsku pripravuje na prvý štart na majstrovstvách sveta. 20-ročný Miroslav Stoch sa včera dozvedel, že ho chce získať turecký Galatasaray Istanbul. "Tam si viem predstaviť ďalšiu kariéru," tvrdí v rozhovore pre HN.

Čo je náplňou futbalovej reprezentácie počas deväťdňového sústredenia v rakúskom mestečku Bad Kleinkirchheim?
Tréningy, máme ich každý deň dva. Sú herné a zamerané aj na kondíciu. Únava je dosť citeľná, ale to je v príprave pred takým dôležitým podujatím, akým sú majstrovstvá sveta, normálne. Všetci sme radi, že tu môžeme byť.

Kondičné sústredenia a veľa behania sa zvykne robiť najmä v predsezónnej príprave a počas zimy. Nie je to pre vás po ligovej sezóne neobvyklé?
Nielen pre mňa, ale pre všetkých. Veď nikto z nás sa ešte na šampionát nepripravoval. Treba zapracovať aj na kondícii, niektorí chalani skončili sezónu skôr, niektorí neskôr. Napríklad ja som mal voľno nejaké tri týždne, takže takéto sústredenie sa mi určite na súboje v Afrike zíde.

Vy ste spomedzi našich futbalistov odohrali najviac zápasov v sezóne, celkovo 57. Cítite, že máte toho v nohách viac ako spoluhráči z národného tímu?
Ja sa cítim celkom v pohode, tie tri týždne som si doma oddýchol. Mal by som byť čerstvý. Treba doladiť už len nejaké detaily v hre a dobre sa pripraviť na to, na čo sa všetci do jedného tešíme. Atmosféra v tíme je priateľská. Ešte som nepostrehol nejaké emócie v súvislosti s blížiacim sa oznámením 23 mien, ktoré pôjdu na šampionát. Možno to ešte len príde.

Čím si vypĺňate voľný čas na sústredení?
Keďže tréningy sú fakt náročné, tak väčšinou spím a oddychujem. Voľný čas trávim na internete pozeraním futbalových aj iných stránok. Sledujem aj dianie okolo nášho tímu.

Práve včera vyšla správa, že vás chce získať do tureckého veľkoklubu Galatasaray Istanbul jeho riaditeľ, slávny Holanďan Frank Rijkaard.
Už som si to prečítal, samozrejme, že takéto pochvalné slová a záujem o mňa od bývalého kouča Barcelony potešia.

Podľa jeho slov už anglická Chelsea s vami nepočíta napriek tomu, že s anglickým tímom máte ešte rok platnú zmluvu. Je to pravda?
Tak o tomto zatiaľ nič neviem. Je možné, že médiá to znova nejako nafúkli a jeho slová boli úplne iné.

Viete si predstaviť, že by ste pôsobili v tureckej najvyššej súťaži v drese Galatasarayu?
Samozrejme, predstaviť si to viem. Hral som v Turecku v tejto sezóne Európskej ligy proti Fenerbahce a vládla tam úžasná futbalová atmosféra a Galatasaray je špičkový klub. No nechcem konkrétne hovoriť. Čo bude, bude. Pokiaľ ide o budúcnosť, mám viac možností, ktoré teraz nechcem uvádzať.

Po prvýkrát v kariére nepôjdete v júli na dovolenku, predĺžite si sezónu. Prekvapilo vás to?
Tú prípravu som si ani nepredstavoval. Tréneri na čele s Vladimírom Weissom vedia čo robia. Chcú pre nás a úspech mužstva to najlepšie. My sa všetky ich pokyny snažíme do bodky splniť. Či rozmýšľam o šampionáte? Ešte nie je záverečná nominácia a nikde nie je napísané, že v nej budem. Posledné slovo bude mať tréner Weiss a potom môžem myslieť na Afriku.

S kým trávite počas prípravného kempu pod Alpami najviac času, keď práve nekopete do lopty?
V mojej izbe, kde oddychujem a s počítačom, na iné ani nemám čas. Väčšina hráčov je samostatne na izbách. Neviem prečo, každý si určil ako chce bývať a mne samota neprekáža.

V stredu ste v prvom prípravnom dueli vyhrali 5:0 nad regionálnym rakúskym tímom St. Veit. Čo vám tento zápas ukázal?
Bol to taký tréningový zápas. Zabavili sme sa, zahrali si, zabehali. Berieme to pozitívne, ale musíme sa už sústrediť na sobotňajší zápas s Kamerunom, ktorý bude už o niečom inom. V ňom chceme ukázať, čo v tomto mužstve je. Aj súperi zo skupiny nás budú sledovať, no čaká nás ťažký súper.

Dedinka Bad Kleinkirchheim, kde prebieha sústredenie, má necelých 2-tisíc obyvateľov. Poznajú vás obyvatelia, tešia sa z vášho pobytu?
Tak zvyknú čakať tu pred hotelom ľudia, chcú podpisy. Keď sme mali nejaké prechádzky po okolí, tak sa na nás usmiali, pozdravili a povedali, že nám držia palce.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:31