StoryEditor

Weissov tím sa topí v dlhoch

06.01.2010, 23:00

Ambiciózny futbalový tím Manchester City, v ktorom pôsobí aj slovenský reprezentant Vladimír Weiss, vykázal podľa agentúry Reuters najvyššiu stratu v histórii anglického futbalu. Ďalšie zdroje však tvrdia, že najviac prerobila londýnska Chelsea.

Vedenie Manchestru City ohlásilo za uplynulý finančný rok stratu 93 miliónov libier. Navyše budúci rok má byť strata tohto veľkoklubu z Premier League ešte vyššia.

Daň za úspech
Ďalší finančný prepad klubu sa očakáva najmä preto, že teraz nebolo započítaných 125 miliónov libier, ktoré momentálne šiesty klub najvyššej súťaže minul za letné prestupy a ani odstupné dvanásť miliónov libier pre nedávno odvolaného trénera Marka Hughesa. "Ekonomické výsledky odrážajú toto obdobie veľkých zmien, ktorými náš klub v súčasnosti prechádza. Ale ak sme chceli konkurovať najlepším tímom z Premier League, museli sme na takéto zmeny pristúpiť," povedal finančný riaditeľ City Grahame Wallace s tým, že premena klubu bude trvať ešte niekoľko rokov.

Denník The Independent však uvádza, že strata tohto klubu nie je rekordom na Britských ostrovoch. Podľa denníka totiž Chelsea ohlásila pred štyrmi rokmi stratu vyššiu o 50 miliónov libier.

Šejk nasledoval Abramoviča
Klub Manchester City kúpil pred dvomi rokmi arabský šejk Mansúr a za toto obdobie investoval do anglického veľkoklubu takmer štyristo miliónov libier. Pod jeho vedením klub oproti minulému roku finančnú stratu strojnásobil. "Je to cena za dlhodobé investície a plánovanie, ktorým majitelia a vedenie chcú zaistiť stabilitu klubu," doplnil finančný riaditeľ Manchestru City.

Šejk Mansúr nasledoval príklad ruského miliardára a majiteľa Chelsea Londýn Romana Abramoviča, keď dostal klub z dlhov a postavil ho opäť na nohy. Podľa nových pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie totiž tímu v prípade vysokých dlhov hrozilo, že by mohol prísť o účasť v európskych klubových pohároch.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 23:58