StoryEditor

Najviac peňazí dáva Kmotrík

16.07.2012, 00:00
Do novej sezóny najvyššej futbalovej súťaže vstúpil s najvyšším rozpočtom bratislavský Slovan.

Klub podnikateľa Ivana Kmotríka plánuje v tomto ročníku, ktorý sa cez víkend začal prvými zápasmi, vynaložiť na chod mužstva 4,2 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou je tak rozpočet tretieho tímu poslednej sezóny futbalovej ligy vyšší o 200-tisíc eur. „Ide však o sumu bez nákladov na nákupy nových hráčov. Tá suma by po ich pripočítaní vyletela niekde inde,“ povedal pre HN generálny riaditeľ Slovana Petr Kašpar. Druhým ekonomicky najsilnejším klubom je Žilina s rozpočtom štyri milióny eur, trio najbohatších slovenských tímov uzatvára Spartak Trnava s tromi miliónmi.

Najdrahší nákup? Peltier
Okrem toho, že Slovan disponuje najvyšším rozpočtom v súťaži, vynaložil počas letnej prestávky aj najvyššiu sumu na nákupy posíl. Podľa našich zistení zaplatil za prestup Nicolasa Gorostia zo Senice a trenčianskeho dua Filip Hlohovský – Lester Peltier vyše milióna eur. „Nemôžem potvrdiť vaše informácie, no na slovenské pomery sme vynaložili dosť vysokú sumu, možno najvyššiu od príchodu nového majiteľa do Slovana,“ uviedol Petr Kašpar. Najdrahším nákupom bol stredopoliar a 15-násobný reprezentant Trinidadu a Tobaga Lester Peltier, ktorého prestupová suma sa pohybovala na úrovni pol milióna eur. No a nové posily zažiarili v belasom drese hneď v prvom kole novej sezóny našej najvyššej súťaže. Pri víťazstve Slovana nad Tatranom Prešov 2:1 vyrovnával na začiatku druhého polčasu Gorosito. A o vydretých troch bodoch pre mužstvo trénera Vladimíra Weissa rozhodol až v tretej minúte nadstaveného času práve Lester Peltier. „Ujali sa nové posily, ktoré prakticky rozhodli zápas. Gorosito bol jedným z najlepších hráčov na ihrisku, dodáva mužstvu pozitívnu energiu,“ povedal po triumfe tréner Weiss.

Žilina „nerozhadzuje“
Kým v Slovane stavili na drahšie posily a overených hráčov z poslednej sezóny, v druhom najbohatšom klube v Žiline idú inou cestou. „Každý má inú filozofiu. My kupujeme menej známych futbalistov, ale kvalitných. Využívame kontakty a služby skautov z celej Európy,“ hovorí športový manažér žilinského klubu Karol Belaník. Nateraz jediným takýmto nákupom je príchod portugalského útočníka Bruna Guimu z druholigového tímu Oliveirense. A ten sa rovnako ako posily Slovana predviedol hneď pri prvom súboji na Slovensku. Pri suverénnom triumfe 4:1 nad nováčikom z Myjavy otváral po polhodine hry skóre zápasu. Navyše, Žilinčania tak ako každý rok vyťahujú do prvého mužstva aj svoje talenty z mládežníckej akadémie. V úvodnom kole proti Myjave sa v základnej zostave objavil ešte len 16-ročný ofenzívny stredopoliar Miroslav Káčer. A hneď pri debute medzi dospelými sa zaskvel gólom, keď po hodine hry zvyšoval na 3:0 pre Žilinu. „Dúfal som, že možno na posledných desať minút dostanem šancu. Ale že si zahrám celý zápas, to som naozaj nečakal,“ povedal pre TASR Káčer, ktorý za prvý gól v najvyššej súťaži zaplatí do tímovej pokladnice asi 70 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 22:39