StoryEditor

Martikán pre HN: Nič iné ako medaila ma nezaujíma

26.07.2012, 00:00
Rozhovor. Štvornásobný medailista z olympijských hier vo vodnom slalome Michal Martikán pre HN:

Štyrikrát bol na olympiáde a štyrikrát získal medailu. Vodný slalomár Michal Martikán patrí medzi najväčšie medailové nádeje na olympiáde v Londýne. „Hlavným cieľom pre mňa je zajazdiť čo najlepšie a, samozrejme, najrýchlejšie, hovorí pre HN Martikán.

Štartovali ste na štyroch olympiádach a vždy ste priniesli medailu. Je to vašim cieľom aj teraz v Londýne?
Samozrejme. Nič iné ako medaila ma už zaujímať nemôže. V prvom rade sa však chcem sústrediť na preteky. Mojím primárnym cieľom je zajazdiť čo najlepšiu a najrýchlejšiu jazdu, a potom už budem čakať, ako to dopadne.

Od Martikána sa medaila očakáva automaticky. Ste pripravený splniť túto úlohu?
To sa uvidí až priamo na pretekoch. Nechcem si pripúšťať takýto tlak. Vodný slalom je nevyspytateľný šport a môže sa stať čokoľvek. Ale ja urobím maximum, aby som nesklamal.

Zase nastal čas zviditeľniť vodný slalom. Je pre vás náročné pripraviť sa raz za štyri roky na absolútny vrchol?
Ja si to tak už nepripúšťam. Už som na piatej olympiáde a vždy sa na ňu veľmi teším. Je to predsa len najväčšia športová udalosť na svete.

Ak však zlyháte, môžete mať problémy napríklad s financiami v ďalšom období.
Tak dotácie od štátu dostávame pravidelne. Neberiem to tak, že keď nezískam medailu, nebudem mať za čo pretekať.

Čiže nemusíte uspieť za každú cenu?
S financovaním menších športov sú problémy, ale teraz je pre mňa prvoradá olympiáda a na nič iné na nesústredím. Môžem sa tým zaoberať až neskôr.

Štartujete na piatej olympiáde. Ak ich porovnávate, ktorá pre vás bola najvydarenejšia?
Je veľmi ťažké porovnávať olympiády. Všade je to veľmi pekné, či som bol prvýkrát v Atlante, alebo naposledy v Pekingu. Organizátori investujú veľmi veľa peniazi, aby hry vždy dopadli dobre. Ja mám na všetky hry krásne spomienky.

Patríte medzi najúspešnejších športovcov slovenskej histórie. Ako vnímate fakt, že tento rok máme v Londýne najmenšiu výpravu v ére samostatnosti.
Samozrejme ma to mrzí, že teraz nás bude najmenej. Ale s tým ja nič nemôžem urobiť a nezaoberám sa tým, neviem ani povedať, čím je to spôsobené. Ostáva nám len dúfať, že aj v takomto počte budeme dobre reprezentovať.

Máte v Londýne vhodné podmienky na to, aby ste sa tretíkrát stali olympijským víťazom?
Som tu už vyše týždňa a sťažovať sa na nič nemôžem. V olympijskej dedine je to veľmi pekné, všetci sú zatiaľ milí. Samotný kanál je moderný, a nemám s ním žiadny problém. Keby aj boli nejaké problémy, som už dosť skúsený na to, aby som sa s tým vyspoariadal.

Ešte sa venujete aj príprave, alebo už priamo v dejisku veľa nenatrénujete?
V tejto fáze prípravy už ide o to, aby si človek zvykol na vodu a doladil maličkosti. Už nie je čas na nejakú tvrdú prípravu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 09:12