StoryEditor

Paul Šťastný zariadil dva góly. A USA majú bronz (video)

19.05.2013, 18:48
Autor:
TASRTASR
Americkí hokejisti si vybojovali medailu na MS v hokeji po deviatich rokoch.

Hokejisti USA získali na 77. majstrovstvách sveta bronzové medaily, keď v nedeľňajšom zápase o 3. miesto zdolali v Štokholme Fínsko 3:2 po samostatných nájazdoch.

Američania si v úvodnom dejstve vytvorili dvojgólový náskok, ktorý si držali až do polovice tretej tretiny. Potom sa však dvakrát strelecky presadil Lauri Korpikoski a poslal duel do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak prišli v Globe Aréne na rad samostatné nájazdy. V nich rozhodol o víťazstve USA dvoma premenenými pokusmi Alex Galchenyuk.

Hráči USA získali svoju 17. medailu na MS, ale prvú od roku 2004, keď v Prahe rovnako vybojovali bronz po výhre 1:0 po nájazdoch nad Slovenskom. Svoju medailovú zbierku na svetových šampionátoch si vylepšili na 2-9-6.

Fíni prehrali s USA aj druhý vzájomný súboj na turnaji, v základnej skupine im podľahli 1:4. Hráči zo spoluorganizátorskej krajiny po presune z domácich Helsínk nevyhrali ani jeden z dvoch zápasov vo švédskej metropole a zopakovali tak štvrté miesto z vlaňajšieho šampionátu. Na dvanástu medailu z MS si tak musia minimálne rok počkať.

o 3. miesto:

Fínsko - USA 2:3 pp a sn (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 49. Korpikoski (Väänänen, Granlund), 53. Korpikoski (Granlund, Kontiola) - 1. Smith (Šťastný, Moss), 16. Šťastný (Trouba, Smith), rozhodujúci sam. nájazd Galchenyuk. Rozhodovali: Reiber (Švajč.), Vinnerborg (Švéd.) - Arm (Švajč.), Schrader (Nem.), vylúčení: 1:0 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6836 divákov.
Fínsko: Raanta - Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Jalasvaara, Väänänen, Kukkonen, Melart - Aaltonen, Kontiola, Pesonen - Korpikoski, Granlund, Pihlström - Savinainen, Koskiranta, Salminen - Haataja, Hytönen, Hagman
USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Ch. Butler, Petry, Trouba, McBain - Moss, Šťastný, Smith - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - Gionta, Thompson, Carter - B. Butler, Bjugstad, Kristo

Duel dvoch sklamaných tímov začali lepšie Američania, ktorí sa už v 58. sekunde ujali vedenia zásluhou Craiga Smitha. Pre útočníka Nashvillu to bol štvrtý gól na turnaji, pričom všetky dal do siete "levov". Fínom chýbal pohyb, dynamika a zdalo sa, že po semifinálovom vyradení našli v sebe väčšiu motiváciu hráči USA. Tí pridali druhý zásah v 16. minúte, keď využili jedinú presilovku v zápase, presne namieril spomedzi kruhov Šťastný po prihrávke Smitha. V druhej tretine sa Fíni začali viac presadzovať v ofenzíve a zvýšili početnosť streľby, zápasu však stále chýbalo potrebné tempo, agresivita a náboj. Dobré možnosti na zníženie skóre mali dvakrát Kontiola a raz Korpikoski, Gibson všetky pokusy s prehľadom likvidoval. Recept na prekonanie 19-ročného brankára našli "Suomi" až v tretej časti, v 47. min po výpade Granlunda tečoval strelu Väänänena Korpikoski - 1:2. Fíni naštartovali svoj stroj a nadýchli sa k mohutnému náporu. Aaltonen ešte v nájazde trafil Gibsonov betón, ale v 53. min po ďalšej skvostnej akcii Granlunda už prišlo vyrovnanie, keď druhýkrát v zápase skóroval Korpikoski. Vzápätí netrafil zblízka odkrytú súperovu bránku Kontiola. Duel tak dospel až do predĺženia, v ňom mali víťazný gól na hokejkách Pesonen a Kontiola, no šance nepremenili a tak prišli na rad nájazdy. V nich rozhodol o triumfe USA v štvrtej sérii Galchenyuk.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborná verejnosť je v závoze
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 02:21