StoryEditor

Mladí Slováci spôsobili senzáciu. Po triumfe s Čechmi sme v hre o medailu

02.01.2015, 22:49
Autor:
redredtasrtasr
Naši hokejisti do 20 rokov zdolali vo štvrťfinále veľkého rivala 3:0 a po šiestich rokoch postúpili do semifinále.

Senzácia je dokonaná a nádej na medailu stále žije. Mladí slovenskí hokejisti zvládli kľúčový zápas proti Česku vo štvrťfinále svetového šampionátu do 20 rokov. Po výhre 3:0 postúpili do semifinále a stále žije ich šanca na zisk medaily. O našom triumfe rozhodol opäť fantastický výkon brankára Denisa Godlu, ktorý vychytal čisté konto. Slovenskí hokejisti sa stretnú v boji o postup do finále s favorizovanou Kanadou. 

Zverenci trénera Ernesta Bokroša vsadili vo "federálnom" derby na pozornú defenzívu opretú o fantastický výkon brankára Denisa Godlu, ktorý kryl všetkých 34 striel súpera. Skóre v Bell Centre otvoril v 19. minúte Michal Kabáč, ktorého strela prepadla za chrbát českého brankára Miroslava Svobodu.

V 55. minúte zvýšil náskok dôrazný Peter Cehlárik a výhru spečatil deväť sekúnd pred koncom gólom do prázdnej bránky kapitán Martin Réway. Slováci tak v 12. vzájomnom súboji s Českom na MS do 20 rokov dosiahli tretie víťazstvo, na konte majú aj jednu remízu a osem prehier. Rivala na šampionáte pokorili po 13 rokoch.

Slovenská "dvadsiatka" sa na juniorskom šampionáte prebojovala medzi najlepšiu štvorku tretíkrát v histórii. Naposledy si v semifinále zahrala pred šiestimi rokmi, na MS 2009 tím s Jaroslavom Janusom, Tomášom Tatarom, Richardom Pánikom či Marekom Viedenským vo štvrťfinále vyradil USA 5:3 a obsadil 4. miesto. Dosiaľ jedinú medailu na MS do 20 rokov získali mladí Slováci v roku 1999, kde partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya vybojovala bronz.

Čo povedali po zápase: 

Ernest Bokroš, tréner SR: "Na zápas sme sa skutočne dobre pripravili. Pozrel som si všetky štyri stretnutia, ktoré Česi na šampionáte odohrali. Pre nás bol tento duel rovnakým derby ako keď hrá Kanada proti USA."

Martin Réway, kapitán a autor tretieho gólu SR: "Zdá sa, že sa zo mňa stáva špecialista na góly do prázdnej bránky. Som šťastný, že mi tréner verí a nasadzuje ma na záverečné minúty, ktoré bývajú tými kľúčovými v zápasoch. Naposledy, keď sme sa na juniorských MS prebojovali do semifinále, hrali za tím chalani ako Tomáš Tatar či Richard Pánik. Sú to pre nás všetkých skvelé pocity. Myslím si, že každý na Slovensku je na nás pyšný. Som si istý, že doma ľudia tento zápas sledovali v televízii."

Denis Godla, brankár SR: "Je to skutočne úžasný pocit. Veľmi mi dnes pomohli spoluhráči v obrane. Od začiatku sme verili, že vyhráme a podarilo sa to."

Miroslav Přerost, tréner ČR: "Prevažuje sklamanie, pretože v našom mužstve sa skrýval obrovský potenciál. Čakal som viac a veril som, že po zápase s Ruskom, kde sa ukázali individuality, postúpime. Nemali sme šťastie, ani sme mu nešli naproti."

Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 19. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Lantoši, Rosandič), 60. Réway. Rozhodovali: Gofman, Olenin – Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 34:36, 7696 divákov.

Česko: Svoboda – Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek – Kämpf, Vrána, O. Kaše – Pastrňák, Zacha, Zdráhal – Mandát, Kubalík, Špaček – Voženílek, Růžička, Gorčík

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Jendroľ - Cehlárik, Réway, Lantoši - Koyš, Sukeľ, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés

Priebeh prvej tretiny
Slovenskí hokejisti začali aktívne. Ale po úvodnej miernej prevahe zabrzdilo zverencov trénera Ernesta Bokroša vylúčenie kapitána Martina Réwaya v 4. minúte. Oslabenie sme síce zvládli, ale prevahu prebrali Česi. Až do 14. minúty. Útočník Skalický sa už po svojej strele tešil z gólu, ale brankár Svoboda napokon strelu od žŕďky skryl do lapačky ešte pred bránkovou čiarou. Rozhodli o tom po prezretí videozáznamu rozhodcovia. Napokon sme však gól strelili. A po podobnej situácii. Po strele Michala Kabáča tesne pred koncom prvej tretiny muselo opäť rozhodovať video. Jeho strela však tentokrát prešla za bránkovú čiaru.  

Priebeh druhej tretiny
Českí hokejisti na úvod druhej tretiny "vybehli" na slovenských hokejistov, väčšiu šancu si však nevypracovali. Naopak Slováci sa dostali ku svojej prvej presilovej hre v zápase. V nej sa miesto slovenského tlaku zrodila najväčšia šanca zápasu pre Česko. Po zlej prihrávke a následnom páde Koyša sa dostal do samotného nájazdu Vrána, brankárovi Godlovi však pomohla pri jeho blafáku žŕdka. V polovici zápasu Česi vystupňovali svoj tlak a po chybách slovenských obrancov sa dostali do dvoch veľkých šancí, ktoré ale nedokázali využiť. Godla držal Slovákov vo vedení výbornými zákrokmi v ďalšej českej presilovke. Slováci hrozili z rýchlych protiútokov, svojím dôrazom si dva úniky vypracoval Radovan Bondra. V závere zápasu sa opäť predviedol Godla, ktorý zlikvidoval šancu českých útočníkov rýchlym vykorčuľovaním z bránky.

Priebeh tretej tretiny
Česi mali v úvode tretej tretiny opäť šancu v presilovke, brankár Godla však držal náš tím. Hra mala spád a šance boli na oboch stranách. Naši mladíci mohli skórovať po strele Skalického a aj pokuse Antošiho. Blízko vyrovnaniu však boli aj naši susedia, ale Godla čaroval pri viacerých šanciach. Defininitívne rozhodnutie prišlo v 55. minúte, keď Peter Cehlárik potvrdil, že je veľkým talentom nášho hokeja. V závere potom kapitán Martin Réway gólom do prázdnej brány spečatil veľký triumf nášho mužstva.

01 - Modified: 2007-02-06 20:37:15 - Feat.: 0 - Title: Nie je Forman ako Forman
01 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 02 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 03 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 04 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 03:34