StoryEditor

Slovenka má za sebou najlepší krátky program v kariére, no najslabšiu voľnú jazdu

30.01.2016, 14:14
Autor:
TASRTASR

Najlepší krátky program v kariére, no najslabšia voľná jazda v sezóne. Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová obsadila na majstrovstvách Európy na domácom bratislavskom ľade konečnú 12. priečku. Podpísal sa pod to silný tlak a vysoké očakávanie na 20-ročnú newyorskú rodáčku, takže tá nedokázala dobrú formu pretaviť vo vylepšenie minuloročného 11. miesta z ME v Štokholme, resp. v prienik do elitnej kontinentálne desiatky.

Jej tréner Igor Krokavec je pritom presvedčený, že Rajičová mohla v prípade zvládnutej voľnej jazdy atakovať piatu priečku. Olympionička zo Soči sa ale prvýkrát ocitla v situácii, keď sa po prílete spoza oceánu zrazu stala stredobodom pozornosti fanúšikov i médií ako tvár šampionátu. Obaja preto v hodnotení deň po piatkovej voľnej jazde avizovali prioritu zapracovať na mentálnej príprave. "Nebolo ľahké korčuľovať pod takým tlakom. Budeme sa musieť viac mentálne pripravovať a budeme musieť viac zvládať ho. Nebola som na to zvyknutá, musíme to zvládnuť lepšie. V tejto sezóne to bola moja najhoršia voľná jazda. Bohužiaľ. Som však stále športovec. Nechcela som takto zle skončiť, ale stalo sa," povedala médiám Rajičová.

Majsterka Slovenska bola po krátkom programe, v ktorom si pod hlavičkou ISU vytvorila osobné maximum, deviata. Necelé dva body ju delili od piateho miesta. Skokovo ale nezvládla voľnú jazdu, v ktorej podala z finálovej 24-ky až 18. najlepší výkon. "Prvá desiatka bola naozaj reálna, najmä keď som s takouto voľnou jazdou skončila dvanásta. Je ale aspoň skutočne vidieť, že všetko je to o mne a o mojich cieľoch. A môžem sa sústrediť iba sama na seba," skonštatovala.

Rajičová sa netají obdivom k mladučkým Ruskám, ktoré absolútne ovládli Bratislavu ziskom všetkých troch medailí. Pre zaujímavosť, Rusky brali všetky cenné kovy v Bratislave na ME aj pred 15 rokmi. "Myslím, že je to o tom, že Rusky sú ešte skutočne mladé. Nie sú ešte dorastené ani mentálne ani fyzicky, v tomto je to pre nich o niečo ľahšie. Alebo sú naozaj oveľa viac pripravené, ale neviem ako to robia. Ak by som to vedela, aj ja by som sa tak s radosťou pripravovala."

Rajičová teraz už musí zabudnúť na ME, na ktorých ju tesne pred voľnou jazdou v rozjazdke rozhodila kolízia s jednou zo súperiek a už sa nedokázala skoncentrovať, keďže v nej išla na ľad ZŠ Ondreja Nepelu ako prvá. Čakajú ju majstrovstvá sveta v Bostone, teda neďaleko New Yorku, kde žije a trénuje. "Možno na MS v Bostone dáme ťažšie skoky. Máme ešte čas ich natrénovať. A budem sa pripravovať tak, aby som si viac verila. Aby som sa vedela napríklad zotaviť aj z takej rozjazdky, ako bola tu. Na to sa sústredíme. Sama ešte neviem na čo si trúfať. Ešte sa musíme dohodnúť s trénerom, aké budú naše ciele a čo tam chceme dosiahnuť."

Bratislava sa môže pochváliť skvelým publikom, ktoré krasokorčuľovaniu rozumie a je mimoriadne prajné pre všetkých pretekárov. Rajičovej sa najviac páčil záujem malých detí o jej osobu: "Deti. Tie boli svetové ako si chodili pýtať moje podpisy. Hovorili, že som ich vzor a cítila som ich lásku. Čítala som odkazy, ktoré mi nechali na nástenke, to bolo úplne zlaté."

V nedeľu sa ešte slovenská reprezentantka predstaví na záverečnej exhibícii a už v pondelok odlieta nazad do USA. Veľký oddych si však nemôže dopriať. "Oddýchnem si trochu a vrátim sa do takej normálnej sféry. Dám si do poriadku aj školu a po týždni opäť začnem korčuľovať," uzavrela.

 

jp lg /k dispozícii sú zvukové záznamy/

 

01 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 02 - Modified: 2022-02-18 16:10:31 - Feat.: - Title: Drsný pád talentu storočia. Ako trénerka nemala s Valijevovou zľutovanie 03 - Modified: 2022-02-05 13:08:32 - Feat.: - Title: Netradiční účastníci cestnej premávky. Problémy so zverou v meste? 04 - Modified: 2022-01-09 07:09:28 - Feat.: - Title: Vzrušujúca história ľadového dopravného prostriedku. Korčule používali už pravekí lovci 05 - Modified: 2021-10-26 14:09:24 - Feat.: - Title: Búria sa proti nízkym platom. Policajné odbory chystajú protest za lepšiu životnú úroveň
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 17:52