StoryEditor

Česi nám naštartovali najväčší škandál

13.09.2013, 00:00

Na futbalovom štadióne sedí muž vo výraznom oblečení, s telefónom v ruke. Zopár hráčov domáceho tímu ho aj po odpískaní úvodného výkopu pomedzi hru pozorne sleduje.

Po pätnástich minútach zápasu muž ostane sedieť na svojom mieste – pre niektorých hráčov to je jasný signál, že stávka platí a majú hrať tak, aby padli minimálne štyri góly.

Ak sa im to podarí, každý z nich dostane najmenej dvetisíc eur. Aj takto podľa polície fungovala manipulácia duelov v najvyššej slovenskej futbalovej lige.

„Vyšetrovateľ obvinil sedem osôb z podplácania a prijímania úplatku,“ oznámil včera policajný prezident Tibor Gašpar. Ide o najväčší korupčný škandál v histórii nášho futbalu.

Úplatok? Od 2-tisíc eur
V čiernom stávkovom biznise „lietajú“ podľa Gašpara štyria hráči Dunajskej Stredy.

Podľa iniciál, ktoré poskytla polícia médiám a súpisky tímu, má ísť o bývalého reprezentanta Ivana Hodúra, Tomáša Hubera, Mareka Božoňa a Michala Diana. Ďalší traja bývalí futbalisti zo slovenskej ligy Ivan Ž., Róbert R. a Marián D. mali pôsobiť ako sprostredkovatelia. Tí mali využívať svoje kontakty na dohodovanie úplatkov.

Futbalistom ponúkali  za ovplyvnenie zápasu dva až 60-tisíc eur, celkovo podľa polície takto vyplatili vyše dvestotisíc eur. Za korupčné správanie im hrozí až päťročné väzenie. Policajný riaditeľ tvrdí, že ide o prvý prípad v športe, kedy polícia postupuje proti organizovanej skupine. Hlava skupiny mala podľa Gašpara operovať z Ázie, ázijské boli aj servery, cez ktoré sa stávkovalo.

Kauzu spustil Čech
Obvinenie slovenských futbalistov súvisí s veľkou policajnou akciou, o ktorej sme informovali v stredu. „Na začiatku celého príbehu bol hráč českého futbalového klubu, ktorému futbalová česť nedala, aby sa s tým stotožnil, že má upraviť svoju hru,“ uviedol policajný prezident.

Tento hráč sa podľa neho obrátil na českú políciu a spustil vyšetrovanie. Korupčný prípad podľa Gašpara nesúvisí so samovraždou bývalého slovenského reprezentanta spred niekoľkých dní.

Klub trest nedostane
Samotný klub z Dunajskej Stredy však trest určite nedostane. Pre HN to potvrdil šéf našej najvyššej súťaže Dušan Tittel.

„V súčasnosti je jasné, že hráči konali samostatne a nie sú žiadne dôkazy, že by bol do tejto kauzy zapletený aj samotný klub, prípadne niekto z vedenia tímu,“ hovorí pre HN Tittel.

Vedenie nováčika našej súťaže ešte počas včerajška počítalo s tým, že sa všetci štyria hráči dostavia na tréning.

„Ale sme šokovaní z tejto informácie. Celý náš klub sa od tohto incidentu dištancuje, ale v prípade potreby i keď sme o takomto konaní, tak ako sme už uviedli, nemali ani len najmenšie tušenie, budeme pri objasňovaní podobných skutkov spolupracovať!“ píše sa v stanovisku klubu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 19:17