StoryEditor

Pamätáte sa, ako sa voláte? Thomas po páde: Jasné, Chris Froome

21.07.2015, 14:14

Široká cesta z Col de Manse sa aj pod kolesami cyklistov rýchlo mení na úzku cestičku plnú zákrut, so sklonom 11 percent. Jej asfalt sa len zdanlivo zdá byť hladkým a rovným. Naopak, je plný vypuklých miest, dier aj záplat. V osade La Rochette trčí roh domu do cesty ako ostrý útes a pre istotu je obalený balíkom slamy.

Zatiaľ čo inde sú diváci väčšinou pozdĺž zjazdov na trati sami, na tom včerajšom počas 16. etapy na Tour de France, ich bolo viac než dosť. Akoby tušili: Opäť sa tu môže niečo stať.

A potom sa aj stane.

Waren Barguil z Giant v pravotočivej serpentíne po kontakte s Tejayom van Garderenom z BMC pochopí, že už nedobrzdí, "odcvakne" si pravú nohu z pedála, snaží sa ňou balansovať. Vtedy telom bodyčekuje Gerainta Thomasa v drese Sky. Walesan letí medzi divákmi mimo cestu a potom dole do rokliny.

"Tesne pred zákrutou sa ma van Garderen dotkol ramenom, môj prst sa zošmykol z brzdy. Nemohol som vôbec brzdiť a bál sa, že prejdem zákrutou rovno," povedal neskôr Barguil.

Američan z BMC takúto verziu odmietne: "Bol to boj o pozície. Barguil sa ma snažil predbehnúť a s brzdením príliš riskoval."

Realita je snáď kdesi medzi ich výpoveďami.

Vzápätí po incidente sa v priestore cieľa ozýva zvuk klaksónu. Našťastie táto sanitka nie je určená Thomasovi.

"Udrel som sa pri svojom lete z cesty o drevený stĺp," oznámi po etape. "Našťastie tam bola bariéra, ktorá môj pád dolu zastavila. Len som sa zamotal do krovia a drôtov."

V roku 2013 dokončil Tour aj so zlomeným rebrom. "Je to Walesan. A Walesania sú tvrdí muži," hovorí o ňom manažér Dave Brailsford.

Ochotný francúzsky fanúšik pomôže Thomasovi vydriapať sa späť na cestu. Nie, všetci Francúzi rozhodne nie sú na tím Sky zlí, príde mu na um. Znovu nasadá na bicykel.

To všetko však v tom čase pretekári jazdiaci v čelnej skupine favoritov, nevedia. Wout Poels zo Sky líči Chrisovi Froomovi, čo sa Thomasovi stalo. Líder Tour zakrúti hlavou a snaží sa spomaliť tempo skupiny. Barguil sa s čiernym svedomím radšej drží na jej konci. Poels si vystupuje a čaká na Thomasa.

Froome prejde cieľom, len kúsok za Vincenzom Nibalim, a po boku všetkých ďalších najväčších súperov. Otočí sa a čaká. Po 40 sekundách konečne uvidí prichádzajúceho Thomasa.

"Si OK?" Zavolá na neho muž v žltom.

Thomas, šiesty cyklista celkového hodnotenia Tour, ukáže vztýčený palec. Jeho helma javí následky pádu, ale o chvíľu neskôr Walesan už vtipkuje: "Mám z toho pádu len trochu obité kosti. Môj doktor sa ma zrejme teraz spýta, či si pamätám, ako sa volám. Odpoviem mu: Jasné, volám sa Chris Froome."

01 - Modified: 2007-07-29 09:55:00 - Feat.: 0 - Title: Hasičom v Slovenskom raji sa podarilo dostať vodu na hrebeň
01 - Modified: 2023-07-23 18:14:12 - Feat.: - Title: Sagan zhodnotil poslednú Tour: Som šťastný, ale už mám toho dosť. Je koniec, život však ide ďalej 02 - Modified: 2023-07-23 17:49:44 - Feat.: - Title: Vingegaard spečatil obhajobu triumfu na Tour de France. Sagan skončil v Paríži jedenásty 03 - Modified: 2023-07-22 15:28:55 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard si v nedeľu príde po druhý žltý dres z Tour de France v kariére 04 - Modified: 2023-07-18 16:34:48 - Feat.: - Title: Dánsky cyklista Vingegaard triumfoval v časovke na Tour de France. Zvýšil náskok na čele 05 - Modified: 2023-07-15 16:54:47 - Feat.: - Title: Náročná a s ostrým stúpaním. 14. etapa Tour de France patrí víťazovi Rodriguezovi
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 20:44