StoryEditor

Zvažoval koniec. Napokon však Vůjtek zostáva trénerom Slovákov

18.06.2014, 14:20
Autor:
tasr, stltasr, stl
Tréner Vladimír Vůjtek zostane pri slovenskom hokeji až do šampionátu v Česku. Potom definitívne skončí.

Tréner Vladimír Vůjtek povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v sezóne 2014/2015. Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) na svojom stredajšom zasadnutí schválil predĺženie spolupráce s českým kormidelníkom o ďalší rok.

Pôvodná zmluva vypršala Vůjtekovi na konci mája. Vo funkcii zostávajú aj jeho doterajší asistenti Peter Oremus a Vladimír Országh. Pri reprezentácii pokračuje aj generálny manažér národného tímu a zároveň generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora, ktorý má zmluvu platnú až do konca júna 2015.

Šesťdesiatsedemročný český kormidelník zasadol na striedačku národného tímu v auguste 2011 a viedol ho na troch majstrovstvách sveta i tohtoročných zimných olympijských hrách v Soči. Po májovom šampionáte v bieloruskom Minsku dostal prezident SZĽH Igor Nemeček od členov VV SZĽH mandát na to, aby začal s hlavným trénerom rokovania o predĺžení zmluvy aj na ďalšiu sezónu. Obaja sa dohodli na pokračovaní spolupráce, čo v stredu bez výraznejšej diskusie potvrdili aj členovia exekutívy.

"Rokovanie s pánom Vůjtekom boli pozitívne a v utorok večer sme sa definitívne dohodli na pokračovaní spolupráce o ďalší rok, čo som dnes oznámil výkonnému výboru. Ten jednohlasne prijal tento návrh," uviedol po zasadnutí VV SZĽH na brífingu s médiami prezident Nemeček, podľa ktorého sa o zložení zvyšku realizačného tímu, teda maséroch, fyzioterapeutoch a lekároch, rozhodne v najbližších dňoch.


Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Snímka: TASR/M. Svítok

Vůjtek tak povedie národný tím aj na MS 2015 v Česku, kde Slováci odohrajú základnú skupinu v Ostrave, teda v podstate rodnom meste trénera. Ten sa narodil v mestečku Klimkovice ležiacom 7 km od Ostravy. "Celé tri roky som pracoval pri národnom mužstve rád, práca ma napĺňala. Som rád, že mi dal výkonný výbor dôveru na ďalšiu sezónu. Majstrovstvá sveta v Ostrave, v mojom rodnom meste, má veľmi lákajú. Myslím si, že budú dôstojnou rozlúčkou s mojou trénerskou kariérou," povedal Vůjtek.

Skúsený tréner priviedol Slovensko na svojich prvých majstrovstvách sveta v Helsinkách v roku 2012 k strieborným medailám. O rok neskôr skončil národný tím po tesnej štvrťfinálovej prehre s Fínskom 3:4 na 8. priečke. Uplynulá sezóna sa skúsenému trénerovi už tak nevydarila. Slováci obsadili na zimných olympijských hrách v Soči až predposledné 11. miesto, keď nezvíťazili ani v jednom zápase a na svetovom šampionáte v Minsku sa neprebojovali do vyraďovacej fázy a skončili na 9. priečke.

Vůjtek v minulosti trénoval aj Lokomotiv Jaroslavľ, s ktorým získal dvakrát po sebe ruský titul a neskôr ho viedol aj v KHL. V Rusku trénoval aj Dinamo Moskva či AK Bars Kazaň a v domácej najvyššej súťaži sa trikrát prebojoval do finále, dvakrát s Vítkovicami a raz so Zlínom, no z titulu sa netešil. Hráčsku kariéru strávil vo Vítkoviciach, Dukle Trenčín a TJ Karviná.  V marci si ako prvý cudzinec z radov hráčov či trénerov prevzal Ocenenie legendy ruského hokeja.

01 - Modified: 2006-06-29 11:15:58 - Feat.: 0 - Title: V platobnej morálke patrí Česko k najhorším v EÚ
01 - Modified: 2024-04-19 05:43:13 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 14:47:23 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále vo veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 14:51