StoryEditor

Nechcem sa obhajovať. No za výsledok vinný nie som

20.05.2014, 23:57
Rozhovor. Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek pre HN:

Na šampionát vybral tím, ktorý nepostúpil do štvrťfinále a nesplnil tak základný cieľ. Tréner Vladimír Vůjtek však necíti vinu za výsledok našich hokejistov. „Som tréner a zodpovednosť beriem. Vinu však necítim vzhľadom na to, aké sme mali možnosti,“ tvrdí pre HN Vůjtek.

Vybrali ste tím, ktorý neuspel. Budete niesť za zlyhanie zodpovednosť?

Tréner je aj na to, že vždy berie zodpovednosť za výsledky. Druhá stránka veci je, aké sú možnosti. Preto necítim, že by som bol vinný za to, ako sme dopadli na šampionáte.

Po šampionáte sa vám končí zmluva. Musíte sa obhajovať pred hokejovým zväzom?

Nechcem sa obhajovať, nemám sa totiž prečo obhajovať.

Za výsledky, za predvedenú hru, za hráčov, ktorých ste vybrali.

Ja som zostavil mužstvo podľa najlepších predstáv a vzhľadom na možnosti, ktoré som mal, bol som o ňom presvedčený. Toto mužstvo však nestačilo na tie najlepšie tímy, zrejme nemalo také schopnosti. To je realita. Spočítajte si, koľko bolo ospravedlneniek pred šampionátom. My sme hľadali ďalších hráčov, ktorých sme predtým ani nevideli hrať. Ale napokon sme im verili.

Budete pokračovať pri národnom tíme?

V tejto chvíli neviem presne odpovedať. Nerozhodnem o tom totiž sám. Musíme si medzi sebou rozobrať, prečo to nevyšlo, kde sa robili chyby, a potom sa na Výkonnom výbore rozhodne. Ja o tom nerozhodnem.

Ale môžete rozhodnúť o tom, či chcete pokračovať?

Určite existuje aj možnosť, že skončím s hokejom úplne. Mám už 67 rokov a táto práca je náročná.

Náročná bola aj nominácia. Prečo sa vám ospravedlnilo toľko hráčov, keď nie všetci boli zranení.

Tých dôvodov je viac. Tí najlepší hráči sú v prvom rade platení v kluboch a nie málo. Reprezentácia je pre nich už čosi navyše. Veľakrát sú po sezóne unavení, prípadne ich k tomu vedú rodinné dôvody.

Niektorým však chýba aj motivácia. Dá sa to zmeniť?

Samozrejme je iné, keď chcete povolať hráča, ktorý bol už povedzme na siedmich šampionátoch. Ale rozhoduje tam veľa vecí.

Teraz sme neuspeli. Čo nám však tento šampionát ukázal do budúcnosti?

Čo sa týka budúcnosti, tak to beriem pozitívne. Mladí hráči ukázali perspektívu. Teraz sme pritom nehrali zle, v podstate sa dá povedať, že zbabraný záver s Francúzskom nás obral o postup. Nezvládli sme niektoré momenty v zápasoch. Ale mladí hráči ukázali, že lepších hráčov v ich veku nemáme, majú sebavedomie a sú schopní v budúcnosti uspieť. Len potrebujú čas.

01 - Modified: 2006-05-25 07:51:00 - Feat.: 0 - Title: Andropauza bude v roku 2050 postihovať dve miliardy mužov
01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 18:20