StoryEditor

Slovan má rekordné tržby. Vďaka KHL

27.08.2013, 00:00
Podľa zistení HN Slovan zarobil v premiérovej ruskej súťažnej sezóne desať miliónov eur.

Vypredané zápasy, lukratívne sponzorské zmluvy či vysoké ceny vstupeniek. To je hlavný dôvod, prečo má Slovan Bratislava rekordné tržby. Nášmu slávnemu klubu k nim pomohol vstup do prestížnej ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. Podľa zistení HN zarobili belasí v premiérovej sezóne KHL zhruba desať miliónov eur.

Teda dvakrát toľko, ako to bolo v poslednej sezóne slovenskej extraligy. Z toho zisk bol tristotisíc eur. „Okrem tržieb za vstupenky sme finančne uspeli aj vďaka bonusom od reklamných partnerov. Preto môžeme zhodnotiť, že táto sezóna sa skončila pre nás nad očakávania,“ potvrdil pre HN generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Krajči: Ak nepostúpime, tak sme v strate
Hlavným dôvodom rekordných tržieb nášho tímu bol jednoznačne postup do vyraďovacích bojov prestížnej KHL. Slovan síce skončil hneď v osemfinále, ale bez účasti medzi šestnástimi najlepšími klubmi ruskej ligy by nedosiahol taký finančný úspech. „Pre nás je celá sezóna riziko. V momente, keď postúpite do play-off, tak sa vám to oplatí. Ak by sme skončili už v základnej časti, tak je pre nás sezóna stratová,“ doplnil Krajči.

Podľa čísel za minulú sezónu sa tak Bratislavčanom vyplatil odchod z extraligy. Paradoxne tá sa však teraz dostala do finančných problémov a kluby bojujú o licenciu na túto sezónu. Na porovnanie: kým v KHL dosiahol Slovan spomínaný zisk tristotisíc eur, tak v poslednom ročníku extraligy skončil v strate vyše milióna eur. „Tento zisk, čo sme dosiahli, bude použitý na pokrytie straty. Určite s ním nepočítame na platy hráčov. To musíme mať pokryté z rozpočtu, inak by sem žiadny kvalitný hokejista nešiel. Ale takýto hospodársky výsledok nám jasne ukazuje, že vstup do KHL bol prínosom,“ tvrdí pre HN marketingový riaditeľ Slovana Milan Vajda.

Tržby budú rásť
Rekordné tržby má náš klub aj napriek tomu, že od KHL nedostáva žiadne prémie. „Slovan ani žiadny iný tím nedostáva prémie za postup do vyraďovacích bojov. Také sú pravidlá v KHL,“ povedal pre HN hovorca Kontinentálnej hokejovej ligy Alexej Laputin.

Aj to je dôvod, prečo Slovan zarobil v premiérovej sezóne KHL najmä na vstupenkách. Spustil totiž internetovú aukciu, kde si fanúšikovia sami určovali sumy. Na novú sezónu dokonca vedenie klubu zdražilo permanentky takmer o 80 percent. Preto v klube počítajú v novej sezóne s ešte vyššími príjmami (malo by ísť približne o dva milióny eur). Za tri mesiace totiž klub vypredal päťtisíc permanentiek. „Zarobíme aj na nich, ale vyššie príjmy čakáme z internetového predaja vstupeniek. Na druhej strane v tejto sezóne pôjde na každý zápas do predaja menej lístkov ako v minulej sezóne (3 300 lístkov, pozn. red.), čiže na konečné čísla si musíme počkať,“ hovorí Vajda. Podľa neho pôjdu tržby z permanentiek do klubového rozpočtu.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 01:02