StoryEditor

Futbalové EURO je ohrozené: Teroristi môžu udrieť kedykoľvek, tvrdia Francúzi

14.11.2015, 12:59
Autor:
TASRTASR

Futbalové federácie Francúzska a Nemecka zvažujú, že po teroristických útokoch v Paríži zrušia utorkové prípravné stretnutia. Vzájomný zápas francúzskej a nemeckej reprezentácie (2:0) sa v piatok večer dohral na Stade de France v tieni krvavých udalostí, ktoré si vyžiadali vyše 130 mŕtvych. Teror pritom zavládol aj v tesnej blízkosti štadióna.

"Les Bleus" majú v utorok odohrať ďalší prípravný zápas vo Wembley s domácim Anglickom, nad zápasom však visí otáznik. Francúzi v sobotu zrušili verejný tréning i tlačovú konferenciu a zostávajú v tréningovom stredisku v Clairfontaine.

Celý plánovaný víkendový program zrušil aj Nemecký futbalový zväz a po urýchlenom návrate domov hráči ani neodcestujú v nedeľu do dejiska utorkového prípravného stretnutia s Holandskom v Hannoveri.

Zrušili športové podujatia

Termín zápasu zatiaľ platí, ale podľa nemeckých médií sa iba čaká na to, aký postoj zaujme francúzsky zväz. Dočasný šéf nemeckého futbalu Reinhard Rauball sa prikláňa k variante odohrania zápasu. "Zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie. Podľa mňa by sa teroru nemalo ustupovať," povedal pre dpa. Verdikt by mal padnúť v nedeľu.

Francúzsko v dôsledku teroristických útokov už vydalo rozhodnutie o zrušení všetkých víkendových športových podujatí, ktoré sa mali konať v parížskom regióne. Krajina od piatka hostí aj podujatie seriálu Grand Prix v krasokorčuľovaní v Bordeaux. Na sobotňajšej rannej schôdzke sa pôvodne dohodlo, že Trofej Erika Bomparda bude cez víkend pokračovať, lenže neskôr francúzska vláda rozhodla o zrušení celej akcie.

Vo Francúzsku by za pol roka mali vypuknúť futbalové majstrovstvá Európy, na ktorých sa premiérovo predstaví 24 tímov, historicky prvýkrát aj slovenská reprezentácia. Nad šampionátom však v dôsledku krvavých útokov visia otázniky. Zatiaľ nie je jasné, ako sa napätá situácia podpíše pod blížiaci sa futbalový sviatok.

Starosti s EURO 2016

"Útokmi sme hlboko šokovaní," uviedla Európska futbalová únia vo svojom stanovisku. Obavy má aj šéf Francúzskej futbalovej federácie Noël Le Graët. "Spravili sme množstvo opatrení, napriek tomu vidíme, že teroristi môžu udrieť kedykoľvek. Už dávnejšie nám robilo EURO starosti, teraz sú naše obavy ešte väčšie," vyhlásil Le Graët.

Útoky sa odohrali aj v tesnej blízkosti parížskeho štadióna Stade de France na predmestí St. Denis, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Podľa ESPN prebehli výbuchy simultánne, dva nastali v blízkosti vchodov do štadióna a tretí pri reštaurácii McDonald's. Zomreli pri nich najmenej traja ľudia.

Práve Stade de France by mal hostiť otváracií i finálový zápas budúcoročných ME. Tréner Nemecka Joachim Löw a manažér "Nationalelf" Oliver Bierhoff by sa mali už o mesiac vrátiť do Paríža, kde sa 12. decembra zúčastnia na žrebe základných skupín finálového turnaja.

01 - Modified: 2007-11-10 11:29:41 - Feat.: 0 - Title: Kašický preveril vojakov, ktorí pôjdu do Afganistanu
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 12:47