StoryEditor

Koľko dostáva Sagan od štátu? Nič

23.07.2013, 00:00
Na Tour bavil svet, je druhý vo svetovom rebríčku. Úspechy mu ale na dotáciu nestačia.

Viac než tri týždne žiaril náš najlepší cyklista Peter Sagan na slávnej Tour de France, tisíce Slovákov mu fandili priamo na francúzskych cestách a svoju púť zavŕšil historickou obhajobou zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra. No viete, ako si túto fantastickú reklamu, ktorú 23-ročný Žilinčan robí pre Slovensko, cenia predstavitelia štátu? Nulovo. Sagan totiž nedostáva od ministerstva školstva žiadnu dotáciu a v programe Športová príprava vybraných športovcov je pri jeho mene nula. Pritom na tento rok bolo v príprave najúspešnejších Slovákov prerozdelených vyše 3,2 milióna eur. „Ani Sagan, ani Velits nedostávajú na prípravu od štátu žiadnu dotáciu, čo je smutné. Poslali sme aj mimoriadnu žiadosť, no nebola schválená,“ povedal pre HN prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

Dôvod? Nemajú výsledky
Prečo sú v zozname 132 štátom vybraných športovcov desiatky mien, o ktorých ste nikdy nepočuli a meno Petra Sagana v ňom chýba? To sme zisťovali priamo u generálneho riaditeľa sekcie štátnej starostlivosti o šport a mládež Ladislava Čambala. „Dôvod je jasný. Zatiaľ sa ani Sagan, ani Peter Velits na žiadnom vrcholovom podujatí, ktoré my hodnotíme, dobre neumiestnili,“ skonštatoval Čambal. Dotácie totiž dostávajú športovci za úspešné výsledky na olympijských hrách, majstrovstvách sveta, európskych šampionátoch či vo svetových pohároch. Tour de France sa do žiadnej z týchto kategórii neradí. „Nespĺňajú spomínané kritériá. Že niekto vyhrá etapu na Tour de France a je druhý vo svetovom rebríčku, výrazne reprezentuje Slovensko. Vďaka tomu si polepší zväz, no na dotáciu prípravy to nemá dosah,“ vysvetľuje Čambal. Takéto konanie však kritizuje šéf cyklistov Privara. Podľa neho si v mnohých prípadoch financujú profesionálni cyklisti prípravu aj vo vlastnej réžii a nie vždy sa môžu spoľahnúť na svoje tímy. „Napríklad keď ide Sagan v zime na vysokohorské sústredenie, berie si sparingpartnera, fyzioterapeuta a maséra a platí to on. Inak má desať mesiacov do roka plnú starostlivosť vo svojom tíme Pro Tour,“ hovorí Privara.

Kritériá nadovšetko
Šéf sekcie športu Čambal nám opakovane potvrdil, že k žiadnej zmene v súvislosti so Saganovými úspechmi nepríde a že zelený dres na Tour de France ho jednoducho medzi vybraných športovcov Slovenska s nárokom na štátnu dotáciu nedostane. „Všetci sa tešíme z jeho úspechov na Tour, sú to fantastické výsledky. No predstavte si, že by najrýchlejší futbalista od nás žiadal nejaké dotácie, takto sa to nedá,“ hovorí Čambal. Argumentuje, že v prípade, ak by zmenili kritériá pre Sagana, respektíve úspešných cyklistov, ihneď by žiadali o dotácie pre vybraných športovcov ďalšie zväzy. „Ozvali by sa triatlonisti, že Richard Varga bol po plávaní na olympiáde v Londýne na prvom mieste a celý svet to videl. Volali by aj tenisti, že ten či onen vyhral turnaj WTA alebo ATP Tour a zaslúži si dotáciu. Musíme sa držať stanovených kritérií,“ dodal Čambal.

01 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 02 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britku únoscovia zrejme popravili 03 - Modified: 2004-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O príčine Arafatovej smrti Paríž stále mlčí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 10:44