StoryEditor

Dobrá správa pre Slovensko. Tatar mieri na majstrovstvá

30.04.2015, 07:13
Autor:
TASRTASR

Slovenskí hokejisti Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo skončili klubovú sezónu v zámorskej NHL. Detroit prehral v rozhodujúcom siedmom stretnutí štvrťfinále play off Východnej konferencie na ľade Tampy Bay 0:2 a v sérii podľahol 3:4. Obaja útočníci sú tak voľní pre potreby reprezentácie SR na MS v Česku. Národný tím posilnia v prípade, ak úspešne prejdú výstupnými zdravotnými prehliadkami vo svojom zámorskom klube. U Jurča existovala ešte možnosť, že by ho klub poslal na farmu do AHL, no napokon dostal od vedenia Detroitu povolenie štartovať na šampionáte.

Tatar bol so šiestimi strelami najaktívnejším korčuliarom v Amalie aréne na Floride, ani on ale nedokázal prekonať hrdinu siedmeho duelu Bena Bishopa. Brankár Tampy predviedol 31 úspešných zákrokov, zaznamenal svoje premiérové čisté konto v play off kariére a navyše pridal aj asistenciu pri druhom góle do prázdnej bránky. "Bishop prebral kontrolu nad zápasom," tešil sa kouč domácich Jon Cooper a dodal: "Podľa mňa na seba Mrázek pútal až príliš pozornosti v tom, ako dobre v sérii chytá a nikto nehovoril o Bishopovi. Po dnešku už o ňom môžeme rozprávať." Čech Petr Mrázek mal v bránke hostí 15 zákrokov.

Tampa po dvoch bezgólových tretinách rozhodla o svojom postupe v tretej časti hry. Braydon Coburn v 44. minúte poslal ideálny pas od Ryana Callahana z prvej do pravého horného roku Mrázekovej svätyne. "Puk som na chvíľu stratil z dohľadu a preletel popri mne. Vedel som, že bude strieľať z prvej, trafil to výborne," konštatoval český gólman. Triumf domácich potom pečatil 78 sekúnd pred sirénou do prázdnej bránky Anton Stralman. Pre oboch to boli prvé presné zásahy v tohtoročnej vyraďovačke a Tampa tak uspela v prvom domácom zápase číslo sedem v play off od roku 2004, keď vyhrala nad Calgary vo finále Stanleyho pohára.

Detroitu chýbal v siedmom dueli pre trest Niklas Kronwall a pre zdravotné problémy aj český obranca Marek Židlický. Napriek absencii dvoch top zadákov boli hostia aktívnejší, v prvej tretine prestrieľali súpera 14:7. Gól ale nedali a ich trápenie v koncovke pokračovalo. V prostrednej časti hry mohol v dobrej šanci zmeniť bezgólové skóre Tatar, ale sám pred bránkou Tampy nedokázal spracovať prihrávku od Darrena Helma. Slovenský útočník strávil na ľade spolu 17:01 min, jeho krajan Jurčo 7:19 min a pripísal si jednu strelu.

"Myslím si, že sme mali navrch. Točili sme ich, mali sme šance, ale nedokázali sme skórovať. A hocijako sa na to pozriete, v každom zápase ide hlavne o to dať gól," hodnotil kouč Detroitu Mike Babcock. "Už sa netreba obzerať dozadu a rozprávať o tom aký to bol zápas. Tampa vyhrala 2:0, je to za nami. Pre nás je to, samozrejme, veľké sklamanie."

Švédsky kapitán "červených krídel" Henrik Zetterberg vyšiel v celej sérii strelecky naprázdno, čo sa mu stalo prvýkrát v 23 play off sériách v kariére: "Naozaj sme bojovali a odohrali sme jeden z našich najlepších zápasov. Ale nepadlo nám to tam, hoci sme mali veľa šancí. A v tretej tretine to domáci rozhodli..." Smutný bol aj Mrázek: "Rozhodol jeden jediný gól. My sme predtým mali desať čistých šancí, ale gól dala Tampa."

Tampa tak otočila sériu z 2:3 a v konferenčnom semifinále narazí na Montreal. Prvý zápas je na programe v piatok v Montreale. Canadiens vlani v nadstavbe vyradili Tampu hneď v prvom kole 4:0 na zápasy. Druhú dvojicu na východe tvoria New York Rangers a Washington, v západnej vetve na seba v semifinále narazia Anaheim - Calgary a Minnesota - Chicago.

1. kolo play off NHL

Východná konferencia - siedmy zápas štvrťfinále:

Tampa Bay - Detroit 2:0

/konečný stav série: 4:3, Tampa Bay postúpila do konferečného semifinále/

01 - Modified: 2007-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na trh prichádza minitelevízor pred oko
01 - Modified: 2024-04-07 04:53:30 - Feat.: - Title: Slafkovský asistoval, na výhru Montrealu to však nestačilo 02 - Modified: 2024-03-08 13:47:14 - Feat.: - Title: Trend sa pomaly otáča, v NHL pribudol ďalší Slovák. Budúcnosť môže byť svetlá, hovorí kouč juniorov 03 - Modified: 2024-03-08 06:16:26 - Feat.: - Title: V NHL nastúpil ďalší Slovák. Vo veku 27 rokov zažil premiéru Patrik Koch 04 - Modified: 2024-01-14 06:13:37 - Feat.: - Title: Tatar a Nemec pomohli k triumfom svojich tímov, série Seattlu a Edmontonu 05 - Modified: 2024-01-05 06:21:41 - Feat.: - Title: Tatar dal štvrtý gól v sezóne, Seattle ťahá sériu šiestich víťazstiev
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 03:54