StoryEditor

Nová Moravcová pláva do Ria

21.08.2015, 00:00
Barbora Mišendová je juniorskou majsterkou Európy a prekonáva rekordy legendy bazénov.

Je už 54-násobnou majsterkou Slovenska, prekonala devätnásť národných rekordov. A to má ešte len sedemnásť rokov. Rodáčka z Harichoviec pri Spišskej Novej Vsi Barbora Mišendová patrí medzi naše najväčšie plavecké talenty. V súčasnosti dosahuje v bazéne rýchlejšie časy ako v jej veku legendárna Martina Moravcová. A dokonca má veľkú šancu, že bude jednou z najmladších členiek našej výpravy na budúcoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro. V disciplíne 100 metrov motýlik už splnila B-limit na sviatok športu. No istotu miestenky do Ria jej dá až „áčkový“ limit. „Pracujeme na jeho splnení a jej výkony v poslednom období nasvedčujú, že ideme správnym smerom,“ povedal pre HN jej tréner a bývalý reprezentačný plavec Ľuboš Križko.

Talent z rodinnej súťaže

Mišendová začala kariéru v plaveckom klube v Spišskej Novej Vsi. A to v deviatich rokoch, čo je považované za hraničný vek pre potenciálneho vrcholového plavca. Zaujímavý je príbeh, ako sa nádejná plavkyňa k svojmu športu dostala. „Bolo to na rodinnej súťaži Family cup, kde jednou z disciplín bolo aj plávanie. Bez nejakého tréningu som tam skončila druhá a prekonala aj rovesníkov, ktorý sa tomuto športu už dlhšie venovali,“ tvrdí pre HN Mišendová. Bolo rozhodnuté. Gymnastika a tenis, ktorým sa dovtedy venovala, museli ísť do úzadia a až dodnes tak ostalo športom číslo jeden plávanie. Už v dvanástich rokoch si vybojovala prvý z doteraz získaných 54 titulov majsterky Slovenska. V trinástich sa zaradila do slovenskej juniorskej reprezentácie. A vlani sa dočkala doteraz najväčšieho športového úspechu v kariére. „Stala som sa juniorskou majsterkou Európy a odvtedy ma plávania baví ešte viac. Chcem sa neustále zlepšovať a posúvať svoje časy v krauliarskych aj motýlikarských disciplínach,“ konštatuje víťazka ankety juniorskej plavkyne roka 2014. Najbližšie bude môcť svoj potenciál potvrdiť už od najbližšieho utorka na majstrovstvách sveta juniorov v Singapure. Najväčšiu šancu uspieť má vo svojich top disciplínach – 100 metrov motýlik a 50 metrov kraul. „V prvom rade si tam chcem zaplávať osobné rekordy. Zisk medaily by bol krásny a ešte krajšie by bolo zaplávanie olympijského A-limitu,“ hovorí Mišendová.

Nový klub, škola aj tréner

K výraznej zmene v živote nádejnej slovenskej plavkyne prišlo pred dvoma rokmi po tom, čo skončila doma na Spiši základnú školu. Prestúpila totiž do klubu Dukla Banská Bystrica, kde začala chodiť na športové gymnázium a dostala aj nového trénera. Tým sa stal účastník olympijských hier v Aténach a Pekingu a bronzový medailista z európskeho šampionátu Ľuboš Križko. „Baške som sa párkrát venoval na reprezentačných sústredeniach a naplno som sa jej trénerom stal, keď prestúpila do Dukly. Počas kariéry som bol tiež šprintér, tak som ostal pri tomto tréningu aj po kariére – vyhovuje mi to a viem o ňom veľa,“ vysvetľuje svoje začiatky pri talentovanej plavkyni Križko. Podľa neho má jeho zverenkyňa šancu predstaviť sa na budúcoročných hrách v brazílskom Riu de Janeiro. K splneniu potrebného A-limitu jej momentálne chýba na 100 metrov motýlik sekunda a 26 stotín. „Baška sa v poslednom období veľmi zlepšila. Časy zaplávané na blížiacom sa svetovom šampionáte budú dobrým poznatkom. Zistíme, čo musíme robiť, aby sme ten A-limit do Ria splnili,“ hovorí Križko. O konkrétnom umiestnení či medaile zo Singapuru sa rozprávať odmietol. Umiestnenie pre neho je menej dôležité ako časy, ktoré zapláva. „Netreba si dávať konkrétne ciele, robiť si prekážky a dostávať sa zbytočne pod tlak. Ja mám veľmi dobrý pocit z toho, ako teraz pláva,“ dodal Križko.

 

Dotazník Barbory Mišendovej

Najviac som si doteraz vyplávala 500 eur

Za výsledky nedostáva tisíce eur ako jej najtalentovanejší rovesníci vo futbale, hokeji či tenise. Napriek tomu sa 17-ročná plavkyňa Barbora Mišendová poteší každej finančnej odmene z pretekov. „Väčšinou dostanem desať alebo dvadsať eur za disciplínu. Najviac som vyplávala päťsto eur,“ hovorí členka Dukly Banská Bystrica.

Aký to bol pocit zarobiť si výsledkami v plaveckom bazéne prvé peniaze?

No, pekný. Zarobila som si na Veľkej cene Slovenska za najväčší bodový výkon v súčte viacerých disciplín. Je to super, že okrem víťazstva a radosti z neho sa niekedy dočkám aj finančnej odmeny.

Koľko bola najvyššia suma, akú ste doteraz získali?

Okolo päťsto eur. No väčšinou na menších pretekoch dostanem za disciplínu desať alebo dvadsať eur. Pri junioroch ide skôr o symbolické odmeny. Medzi seniormi sa vo Svetovom pohári pláva už o omnoho vyššie sumy.

Čo ste si z prvej odmeny pre seba kúpili?

To si presne nepamätám, ale väčšinou si kupujem veci potrebné pre moje športovanie. Napríklad plavecké okuliare alebo nejaké plavky, ktoré sa mi práve páčia, športové veci.

Staráte sa o rozpočet na sezónu a peniaze vyplávané z pretekov sama alebo vám v tom pomáhajú rodičia?

Rodičia vôbec. Nijako ma nekontrolujú a plne mi v týchto veciach dôverujú.

Čo by ste chceli dosiahnuť v športovej kariére?

Určite sa jedného dňa predstaviť na olympijských hrách a bolo by super, ak by sa mi to podarilo už na tých budúcoročných v Riu de Janeiro.

01 - Modified: 2007-08-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poprad prepravil viac ľudí ako vlani
01 - Modified: 2023-10-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Svetový pohár v plávaní transrodových osôb je zrušený. Do súťaže sa totiž nikto neprihlásil 02 - Modified: 2023-07-20 07:46:21 - Feat.: - Title: V jazere, tajchu či na kúpalisku: Začnite s plávaním už teraz a čerpajte z jeho benefitov 03 - Modified: 2023-05-10 13:00:00 - Feat.: - Title: Plavkyňa láme rekordy v extrémnych mrazivých antarktických vodách. Chce zachrániť planétu 04 - Modified: 2023-04-19 20:36:43 - Feat.: - Title: V Košiciach by malo do roku 2025 vyrásť Národné olympijské centrum. Má byť dejiskom plaveckých súťaží 05 - Modified: 2022-09-26 10:05:32 - Feat.: - Title: Nemáte práve chuť na beh? Nájdite alternatívu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 13:46