StoryEditor

Posledným semifinalistom sa stali Švédi

16.05.2013, 23:45
Autor:
TASRTASR
Hokejisti domáceho Švédska skompletizovali semifinálové kvarteto MS, keď v štokholmskom štvrťfinále zdolali Kanadu 3:2 po nájazdoch a odplatili tak súperovi prehru zo základnej skupiny.

"Tri korunky" sa v sobotňajšom boji o finále stretnú v derby s Fínskom.

O postupe Švédov do medailových zápolení rozhodli dva góly Nicklasa Danielssona v riadnom čase i úspešný nájazd Fredrika Petterssona vo štvrtej sérii rozstrelu a po ročnej absencii tak bude škandinávsky tím opäť bojovať o cenné kovy. Kanaďania sa medzi elitnú štvoricu nedostali už štvrtýkrát za sebou.

Za najlepších hráčov Kanady na turnaji vyhlásili trojicu Steven Stamkos, Matt Duchene a Stephane Robidas.

Konečné poradie MS na 5.-16. mieste: 5. Kanada, 6. Rusko, 7. Česko, 8. Slovensko, 9. Nemecko, 10. Nórsko, 11. Lotyšsko, 12. Dánsko, 13. Francúzsko, 14. Bielorusko, 15. Rakúsko, 16. Slovinsko (Rakúsko a Slovinsko vypadli z elitnej kategórie).

Kanada - Švédsko 2:3 pp a sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 21. Stamkos (Robidas, Ladd), 51. Giroux (Ladd) - 46. Danielsson (H. Sedin, D. Sedin), 50. Danielsson (D. Sedin, H. Sedin), rozhodujúci sam. nájazd Pettersson. Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) – Dahmen (Švéd.), Woodworth (USA), vylúčení: 4:2 na 2 min, navyše Edler (Švéd.) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 11.153 divákov.
Kanada: Smith – Hamhuis, Robidas, Harrison, Subban, Schenn, Campbell, Dillon, Schultz – Stamkos, Giroux, Ladd – Simmonds, J. Staal, Read – Eberle, Duchene, E. Staal – Skinner, O'Reilly, Hall
Švédsko: Enroth (62.-64. Markström)– Tallinder, Gustafsson, Granberg, Fälth, Kronwall, Edler, Fransson – Danielsson, Lundqvist, Ericsson - Hjalmarsson, Persson, Landeskog - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Pettersson, Lindberg, Thörnberg - Järnkrok

Ako prvý bol vo štvrťfinálovom šlágri v permanencii kanadský gólman Smith, ktorý v 3. minúte betónom vytesnil mimo bránky Lindbergom tečovanú strelu od modrej. Na druhej strane sa neujala Eberleho dorážka, ale na veľké šance si diváci počkali až do polovice prvej tretiny. Najskôr Hjalmarsson s Landeskogom nezakončili podľa predstáv prečíslenie dvoch na jedného, Kanaďanom mohli zasa narásť krídla po bekhendovej strele Ducheneho, pri jeho pokuse sa však vyznamenal Enroth. Nervozitu na ľad i do hľadiska priniesol štyri minúty pred prvou sirénou Edlerov zákrok na Erica Staala, po ktorom musel ísť domáci obranca predčasne do kabíny a zranený kanadský kapitán z ľadu rovnakým smerom odkríval. "Javorové listy" prvú časť núkajúcej sa päťminútovky v početnej výhode nezvládli a sami zbytočne faulovali, ale napokon svojho lídra "pomstili" v úvode druhej tretiny - sedem sekúnd pred vypršaním trestu Stamkos šikovným tečom otvoril skóre. To prebudilo Švédov k zvýšenej aktivite, nasťahovali sa pred bránku súpera, no vzadu zabudli na Stamkosa. Ten mohol v sólovom nájazde pridať svoj druhý gól, proti bol gólman Enroth. Pohľadné ofenzívne divadlo neutíchalo ani v ďalších minútach so streleckou prevahou zámorského tímu, úmerne tomu však rástla aj percentuálna úspešnosť oboch brankárov. Smith uspel proti Lindbergovi i Franssonovi a jeho kanadskí spoluhráči sa potom druhýkrát tešili, no zásah O'Reillyho po videokonzultácii neplatil, pretože padol tesne po uplynutí druhej tretiny. Severania po prestávke výrazne ožili, Landeskog ešte zblíka netrafil, ale Danielsson v následnej presilovke strelou od modrej zariadil vyrovnanie na 1:1. Domácich potom zachránila žrď pri pokuse Stamkosa, Giroux vzápätí zbytočne krosčekoval a v 50. minúte sa stal dvojgólovým hrdinom Danielsson, ktorý akoby skopíroval svoj prvý presný zásah. Radosť tribún ale trvala iba 75 sekúnd a Giroux napravil svoju chybu vyrovnaním na 2:2. Rozuzlenie nepriniesol riadny čas ani hektické predĺženie a tak švédske oslavy odštartovala až úspešná "delovka" Petterssona vo štvrtej nájazdovej sérii.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 01:33