StoryEditor

Staňa pre HN: Dokázal som, že som jednotkou právom

15.05.2013, 00:00
Rozhovor. Muž, ktorý vychytal Slovákom proti USA postup do štvrťfinále šampionátu, gólman Rastislav Staňa pre HN:

Nechytil len to čo musel, pridal po prvýkrát na šampionáte aj niečo navyše. Brankár Rastislav Staňa predviedol pri triumfe nad USA (4:1) niekoľko senzačných zákrokov a bol najlepším Slovákom v zápase. „Musím to predviesť aj vo štvrťfinále,“ tvrdí v rozhovore pre HN naša jednotka.

Po prvýkrát v kariére ste v reprezentácii Slovenska kľúčovým mužom dôležitého víťazstva. Čo to pre vás znamená?
Bol to pre nás dosť zlomový zápas, lebo sme vedeli, o čo v stretnutí hráme – keď sa nám podarí vyhrať, postúpime do štvrťfinále. Takže chalani mali výborný vstup do zápasu, veľmi nám pomohli prvé dva góly v priebehu štyroch minút. Potom sme si to do konca zápasu odmakali a vďaka bohu že s víťazným koncom.

No vy osobne ste ten triumf ako vnímali, keďže doteraz ste v národnom tíme nikdy neukázali, prečo patríte v KHL medzi najlepších brankárov.
Ja som vedel, že musím chalanov podržať, bol to zápas o bytí a nebytí. Chcel som dokázať svoje kvality a pomôcť čo najviac mužstvu. Som veľmi šťastný, že to dneska vyšlo a môžeme si zahrať štvrťfinále.

Proti USA ste vytiahli niekoľko fantastických zákrokov, ktoré pri vašich predchádzajúcich zápasoch chýbali.
No prišli v tom najlepšom čase, nie? No ja som sa ani pri tých ostatných štartoch na šampionáte necítil zle. Možno však k tomu prispel práve ten náš výborný dvojgólový štart do stretnutia. To pomohlo aj mne, ja som sa spoluhráčom odvďačil zákrokmi. Keď cítite energiu od chalanov v poli, pretaví sa to aj do môjho veľkého výkonu. Je to o kolektíve.

Aká bola nálada v kabíne po prvej a druhej tretine, po ktorých sme viedli takým zradným, dvojgólovým rozdielom?
Burcovali sme sa, viacerí chalani povedali svoje. Po prvej časti hry sme sa hecovali, že musíme ďalej hrať svoju hru. Po druhej tretine sme síce dostali nešťastný gól 46 sekúnd pred koncom tretiny, no verili sme si a chceli sme pokračovať v danom tempe. To sa nám v tretej časti podarilo, keďže Američania si už nepripravili žiadnu veľkú šancu.

Povedzte pravdu – verili ste po prehrách s Lotyšskom, Ruskom a Rakúskom, že ešte postúpite do štvrťfinále majstrovstiev sveta?
Veriť som začal, keď pre nás dobre skončili pondelkové súboje. Po prehre Rakúska sme sa definitívne zachránili v A-kategórii a najmä po triumfe Lotyšska nad Francúzskom (3:1 pozn. red.). Vedeli sme, že na postup stačí zdolať USA. Vtedy som už začal veriť, lebo je to o jednom zápase a nikdy neviete, čo sa môže stať.

Čiže pre psychiku vašu, aj celého tímu bolo veľkou vzpruhou vedieť, že postupový osud máte vo vlastných rukách?
Určite nám to veľmi pomohlo, že nemusíme čakať na ďalší vývoj v našej skupine a spoliehať sa na výsledky iných duelov. Na druhej strane však, musíme priznať, nás motivovalo aj to, že sme sa vyhli možnej hrozbe vypadnutia z elitnej kategórie MS.

Dokázali ste fanúšikom, že ste jednotkou hokejovej reprezentácie právom?
Áno, beriem ten svoj výkon aj takto. Ja sa chcem najmä poďakovať za dôveru trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi. No turnaj sa ešte pre nás zďaleka neskončil, takže ešte musím ja aj spoluhráči svoju kvalitu dokázať aj v ďalšom zápase, ktorý nás čaká.

Na Slovensku vám už málokto veril. Vnímali ste neprajné odkazy na internetových diskusiách či sociálnych sieťach?
Tak my sme si verili. Okrem jedného zlého zápasu s Lotyšskom sme odohrali dobré zápasy – za taký považujem aj ten s Rakúskom. Ostatné sme mali dobré a vedeli sme, že hráme dobre. Raz to tam muselo padnúť a viera vo vlastné sily a sily kolektívu sa raz naplno prejaví. Prišlo to v najlepšom čase.

Vo štvrťfinále takmer s istotou nastúpite zajtra proti Fínsku. S tým sme po vyrovnanom priebehu prehrali v druhom zápase turnaja 0:2.
Ako som povedal, my sme aj s Fínskom odohrali dobrý duel. Musíme odohrať opäť jeden poctivý zápas a uvidíme, čo nám to prinesie. Nehovorme o medaile, ešte v pondelok nám hrozilo vypadnutie. Ideme do toho štvrťfinále skromne.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:06