StoryEditor

Vůjtek: Okrem Gáborika nemáme žiadne hviezdy. Musíme to potiahnuť ako tím

02.05.2015, 10:33
Český tréner našich hokejistov znovu ukázal, v čom je jeho veľká sila. Je to krotenie emócií a prehnaných očakávaní.

Český tréner našich hokejistov znovu ukázal, v čom je jeho veľká sila. Je to krotenie emócií a prehnaných očakávaní. Pokojný ostravský lišiak, ktorý má za všetkých okolností nadhľad, pôsobí rovnako aj tesne pred začiatkom majstrovstiev sveta, ktoré pre neho budú veľmi špecifické.

Vůjtek bol pred 11 rokmi na šampionáte v Ostrave čoby kouč ruskej Kazane ako pozorovateľ. Sledoval hráčov a potenciálne posily, o ktoré mal klub záujem. "Veľmi som sledoval Slovensko a tiež Rusko, ktoré tu vtedy hralo zle a nepostúpili ani do štvrťfinále," spomína.Zato Slováci skupinu s prehľadom zvládli a postúpili až do semifinále.

Môže súčasný tím predvádzať podobné výkony?

Ťažko sa to porovnáva, vtedy bol rad slovenských hráčov špičkou z NHL. Dneska tú okrem Gáborika nie je nikto. Sú to skôr začínajúci hokejisti alebo hráči, ktorí už síce niečo dosiahli, ale skôr sú to takí pracovití chlapci než hviezdy.

Hráte doma v Ostrave a navyše tú budete mať takmer domáce prostredie. Je to výhoda, alebo nevýhoda?

Pochopiteľne budem musieť hráča upokojovať, aby nepodľahli atmosfére, na druhú stranu sa pred domácim publikom hrá vždy dobre. Všetci chcú byť doma. Ale budem stále zdôrazňovať, že sa musíme držať taktických pokynov, nemôžeme sa tlačiť do útoku hurá štýlom a zabúdať na obranu. Tá musí byť za všetkých okolností na prvom mieste.

Ako ste vôbec spokojný s tímom, ktorý sa tu zišiel? Vyzerá to, že predčil očakávania, nie?

Ja by som bol spokojný, keby tu bol ešte Sekera a Chára. Keby sa nezranili, tak by som bol veľmi spokojný.

Takže máte rovnaký problém ako tréner Růžička v českom tíme: dobrý útok a horšia obrana?

Nehovorím, že je slovenská obrana horšia, ale títo dvaja sú hráči svetovej triedy. Tí by obranu určite vystužili. S útokom som spokojný, keď prídu Tatar s Jurčom.

Asi sa vám veľa uľavilo, keď Detroit vypadol zo Stanley Cupu, čo?

Nebudem zastierať, že z toho mám radosť, ale ešte nemáme všetko definitívne potvrdené. Každopádne obaja budú veľkými posilami. Sú to hokejisti, ktorí v NHL nastupujú stabilne. Hlavne Tomáš Tatar je už jedna z hviezd Detroitu. Obaja by mali priletieť už v sobotu, tak dúfam, že stihnú druhý zápas s Bieloruskom. A ešte si nechávame na súpiske miesto pre Mariána Hossu, hoci tá pravdepodobnosť, že príde, je malá.

Trénera Vůjtka čaká šampionát doma a sám hovorí: "Toto sa nepošťastí každému." Je na ňom vidieť, že sa so svojimi skúsenosťami všetko užíva. Aj preto, že ho s najväčšou pravdepodobnosťou čaká posledná trénerská vzdor v kariére - po nej sa chystá do dôchodku, hoci je o jeho služby stále záujem.

Slovenskí fanúšikovia sú natešení, ako vidíte šance tímu vy?

Nejaká obava, ako to mužstvo bude šliapať, tam je. Už prvá tretina zápasu s Dánskom môže veľa napovedať. Budem klásť dôraz na kolektívne prácu a dobré korčuľovanie, toto budú musieť hráči plniť. Ak toto kritérium dodrží, tak prídu aj výsledky.

Dá sa opakovať tri roky starý výsledok, kedy ste prekvapivo získali striebro?

Všetko sa dá zopakovať, ale musíte mať kus šťastia, dobrého brankára a veľkú bojovnosť.

A máte pripravenú svoju víťaznú košeľu?

Chcel som si vziať len jednu, ale nakoniec som ich vzal viac.

01 - Modified: 2007-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké telefóny sú vhodné pre firmy?
01 - Modified: 2024-01-14 06:13:37 - Feat.: - Title: Tatar a Nemec pomohli k triumfom svojich tímov, série Seattlu a Edmontonu 02 - Modified: 2024-01-05 06:21:41 - Feat.: - Title: Tatar dal štvrtý gól v sezóne, Seattle ťahá sériu šiestich víťazstiev 03 - Modified: 2023-12-30 06:50:04 - Feat.: - Title: Nemec a Tatar slávili v NHL tretí triumf za sebou, Fehérváry sa zranil po náraze na mantinel 04 - Modified: 2023-08-09 20:13:17 - Feat.: - Title: Tomáš Tatar sa stal hokejistom roka: Je to výsledok kolektívneho úsilia 05 - Modified: 2023-04-07 07:07:07 - Feat.: - Title: Tatar prispel v NHL gólom k triumfu New Jersey nad Columbusom, Rangers s Halákom prehrali
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 08:04