StoryEditor

Sagan: zázračný chlapec zo skromnej žilinskej rodiny

27.07.2015, 00:00

Rambo, Tourminátor, Hulk a Usain Bolt cyklistiky. Aj takýchto prezývok a prirovnaní sa počas posledných rokov dočkal fenomenálny slovenský reprezentant Peter Sagan. Narodil sa v roku 1990 a vyrastal v žilinskej štvrti Bôrik spoločne s dvoma bratmi a sestrou. Pri troch súrodencoch bol vychovávaný v skromných pomeroch, blízko domova mali jeho rodičia malý obchod s potravinami.

A práve pokora, na ktorú mala práve výchova významný vplyv, je jednou z najvyzdvihovanejších vlastností Petra Sagana. „Má v sebe pokoru, pevnú vôľu a chuť niečo dokázať. A tvrdo ide za tým,“ povedal pre HN v minulosti dnes už nebohý najpopulárnejší cyklistický moderátor a odborník Róbert Bakalář.

Šampión horskej cyklistiky

Čo priviedlo Petra Sagana k cyklistike? Prvé víťazstvo. To dosiahol už ako sedemročný na pretekoch v žilinskom lesoparku, kde spolu s bratom Jurajom dominovali vo svojich vekových kategóriách. O dva roky neskôr začal trénovať v Cyklistickom spolku v Žiline pod vedením trénerov Milana Novosada a Petra Zánického. „Odmalička mal obrovský talent. Ale on k tej drine, ktorú cyklistika predstavuje, dokázal pridať ešte niečo navyše. Navyše nikdy neoklamal tréning, správal sa príkladne a zodpovedne,“ spomína na svojho bývalého zverenca jeden z jeho objaviteľov Milan Novosad.

No skôr ako v tej cestnej cyklistike ohromil Sagan športový svet v tej horskej. V roku 2008 sa stal najskôr v máji juniorským majstrom Európy v disciplíne cross country v nemeckom St. Wendele. O mesiac neskôr sa v rovnakej disciplíne stal dokonca juniorským majstrom sveta. Išlo o vôbec najlepší výsledok Slováka v histórii tohto športu. No nezanevrel ani na cestnú cyklistku, aj keď tam sa v mladšom veku významných medzinárodných úspechov ako v tej horskej nedočkal.


Čítajte viac: 

Peter Sagan: zelený stroj za milióny eur

Fenomén Sagan: Ako v sedle bicykla zarába milióny

Pán zeleného dresu je v Top 5 najlepšie zarábajúcich cyklistov

Tisícka mesačne. To bol prvý plat slovenského rýchlika

Príbeh druhých miest sa dá speňažiť


Cesta vyhrala nad lesom

Popri úspechoch v horskej cyklistike a dokonca aj cyklokrose sa dočkal v roku 2008 aj etapových triumfov na ceste. Konkrétne, medzi juniormi obsadil druhé miesto na Závode mieru v Česku. Vyhral tam jednu etapu, dvakrát bol druhý a raz tretí. Etapový triumf dosiahol aj na pretekoch Giro della Lunigiana v Taliansku. Vtedy nadišiel čas na kľúčové rozhodnutie pre jeho budúcnosť – či sa bude naplno venovať iba horskej, alebo iba cestnej cyklistike. Vybral si, našťastie, druhú možnosť. Prečo?„Peter sa chcel športom aj uživiť, preto cestná cyklistika. Na horských bicykloch by to bolo ťažšie a rozhodne nie sú také populárne ako podujatia na cestách. A to sa mu neskôr stopercentne potvrdilo,“ uviedol otec nášho cyklistického fenoména Ľubomír Sagan. Koncom roka 2008 podpísal prvú profesionálnu zmluvu, ďalší rok bol však zapožičaný do Dukly Trenčín. Za definitívny štart profesionálnej kariéry Petra Sagana môžeme označiť január 2010 a štart na pretekoch Tour Down Under v Austrálii.

Poklona od legendy

Sagan sa dokázal neuveriteľne rýchlo prispôsobiť špičkovej cyklistike. Len máloktorý z popredných pretekárov podpíše profesionálnu zmluvu už ako 19-ročný, a je ešte menej takých, ktorí sa hneď v prvej sezóne objavujú na popredných pozíciách významných pretekov – či vyhrajú etapu. Dokonca si jeho vstup do profesionálneho pelotónu všimol aj vtedy ešte legendárny a dopingom nepošpinený Lance Armstrong. „Ten mladý Slovinec Sagan ukázal, že má veľký talent,“ skonštatoval pred piatimi rokmi Armstrong. V tom druhom sa nepomýlil, no pomýlil si národnosť. Na Tour Down Under, vo svojich prvý veľkých pretekoch, bol Sagan najlepším jazdcom svojho tímu Liquigas, v etapách skončil raz na štvrtom a raz na piatom mieste. Odvtedy stúpala hviezda skromného Žilinčana každý rok a každými pretekmi strmo nahor.

01 - Modified: 2007-08-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž o knihu
01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 05:14