StoryEditor

Hantuchová už zarobila 10 miliónov. Ako prvá zo Slovákov

26.03.2015, 23:00
Naša tenistka pokorila na turnaji v Miami magickú hranicu. Zo Slovákov sa to doteraz žiadnemu nepodarilo. „Ani som to nevedela,“ uviedla pre HN.

Napriek prehre hneď v prvom kole amerického podujatia v Miami dosiahla Daniela Hantuchová významný a historický míľnik. Ako prvá tenistka zo Slovenska pokorila v turnajových zárobkoch magickú hranicu desať miliónov dolárov. Za štart v Miami získala vyše 10-tisíc a aktuálne predstavuje jej príjem za sedemnásť rokov v profesionálnom tenise presne 10,002 milióna. HN sa podarilo s niekdajšou piatou najlepšou hráčkou sveta skontaktovať krátko po miamskej prehre so Švajčiarkou Belindou Benčičovou. „Desať miliónov dolárov? Pravdupovediac, kariérne zárobky ani nevnímam. A kvôli tomu určite nehrám tenis,“ povedala 32-ročná Hantuchová.

Prototyp dlhovekosti

Hlavnými dôvodmi úspešného prekonania desaťmiliónovej hranice sú už vyše desaťročie trvajúca príslušnosť k absolútnej svetovej špičke a fakt, že sa jej počas celej kariéry vyhýbajú vážne zranenia. „Hantuchová je taký prototyp tenisovej dlhovekosti. Hrá stabilne, vyrovnane a navyše jej štýl hry vplýva úsporne na jej telo. Určite kladie dôraz na prevenciu, regeneráciu a odpočinok – preto sa jej vyhýbajú zranenia,“ povedal pre HN Karel Tejkal, český manažér aktuálne štvrtej hráčky svetového rebríčka Petry Kvitovej. Faktom je, že spomínaný míľnik mohla Hantuchová prekonať už skôr. No z ostatných štyroch odohratých turnajov má nelichotivú bilanciu dvoch víťazstiev a štyroch prehier. „V Miami a Indian Wells sa mi nepodarilo prejsť cez prvé kolo. Ale určite sa na posledné turnaje nepozerám tak, že sa mi nedarí. Mám dobrý pocit z toho, kam pod vedením nového trénera Carlosa Rodrigueza smerujem,“ konštatuje v súčasnosti 46. najlepšia tenistka sveta. Víťazka februárového turnaja v thajskej Pattayi ešte nevedela spresniť svoj nasledujúci turnajový program. Nedokázala ani potvrdiť, či príde reprezentovať Slovensko v polovici apríla na barážový duel o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku. „Všetko je ešte otvorené,“ uviedla.

Špičkoví hráči peniaze nesledujú

Pre manažéra Tejkala nie je prekvapením, že Hantuchová nesleduje svoje príjmy za výsledky na turnajoch. „Čím ste lepší hráč a čím viac máte zarobené, tým to menej sledujete. To môžem potvrdiť z vlastných skúseností,“ hovorí. Marketingovo aj ekonomicky totiž zastrešoval vývoj a prípravu desiatok českých tenistov ako člen tímu najúspešnejšieho českého športového biznismena Miroslava Černošeka. Výkladnou skriňou ich práce sú práve dvaja top českí tenisti – okrem Kvitovej aj Tomáš Berdych. Obaja si z tenisových podujatí odniesli v podobe odmien už takmer 40 miliónov dolárov.

„Peniaze sú pre tenistov na začiatku kariéry existenčná záležitosť. Ste pod tlakom, že musíte vyhrať dva zápasy a zarobiť si na letenku napríklad do USA. Keď sa prehupnete cez tú hranicu ku komfortu, môžete sa sústrediť výlučne na tenis,“ hovorí Tejkal. Podľa neho bolo prekonaním tejto hranice v prípade Hantuchovej jej víťazstvo v Indian Wells v roku 2003 – mala len 18 rokov. Obrazne povedané, z talentovanej hráčky sa zo dňa na deň stala jedna z top tenistiek sveta. Práve rok 2002 patrí z hľadiska zárobkov medzi najúspešnejšie v kariére, keď zarobila 1,09 milióna dolárov. Viac dokázala na odmenách získať iba v roku 2007, a to 1,16 milióna. Zaujímavosťou je, že v oboch prípadoch získala titul na prestížnom turnaji v Indian Wells a zahrala si aj na lukratívnom koncoročnom Turnaji majsteriek.

01 - Modified: 2007-04-24 07:15:38 - Feat.: 0 - Title: Daň z preferencií
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 02:53