StoryEditor

Liga stráca divákov. Lintner však berie tisícové bonusy

04.02.2016, 23:00
Akcionári hokejovej spoločnosti Pro-hokej napádajú hospodárenie jej nového šéfa i celej spoločnosti.

Hokejové hnutie na Slovensku prešlo vlani v lete malým zemetrasením. Pre spoločnosť Pro-hokej, ktorá na Slovensku zastrešuje najvyššiu hokejovú súťaž, to prinieslo kompletnú výmenu vedenia. Začiatkom augusta sa totiž do jej čela postavil bývalý hokejista a reprezentant Richard Lintner. Obľúbenému športu sľuboval priniesť viac transparentnosti, financií i fanúšikov.

Kluby sa však už v úvode sezóny sťažovali, že prestali dostávať svoj finančný podiel od reklamných partnerov ligy. A to napriek tomu, že financie ležali na účte Pro-hokeja. Ich nespokojnosť vyústila v októbri 2015 do malého auditu hospodárenia firmy. „Stalo sa napríklad to, že pán Lintner si za krátky čas pôsobenia v spoločnosti vyfakturoval oveľa vyššiu sumu, než akú prezentoval v médiách, a tá mu bola aj reálne vyplatená. Podobne to bolo aj s inými nákladovými položkami,“ hovorí pre HN bývalý šéf klubu HK Poprad a člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Tibor Turan.

Kontrola dozornej rady

Lintnerovi to umožnila klauzula v mandátnej zmluve hovoriaca o bonusoch za zvýšenie návštevnosti na jednotlivých štadiónoch a sledovanosti televíznych prenosov oproti rovnakému obdobiu vlaňajška. Pritom celková návštevnosť za prvé dve šestiny súťaže, teda od 11. septembra do 1. novembra 2015, oproti minulej sezóne klesla o 3-tisíc divákov.

Nový šéf extraligy po nástupe do funkcie však nemal problém so zverejnením výšky svojho platu. Tvrdil, že je 5000 eur mesačne. „Nemám čo skrývať. Keďže deklarujeme spolu s partnermi transparentnosť a väčší prístup k informáciám, nemal som problém zverejniť svoj plat,“ povedal vtedy neúspešný kandidát na prezidenta SZĽH. Z auditu pritom vyplynulo, že si za obdobie od svojho nástupu v auguste do konca októbra vyplatil sumu rovnajúcu sa viac ako dvojročnej práci zamestnanca za priemernú mzdu v slovenskom hospodárstve. Tá sa v septembri minulého roka vyšplhala na 877 eur mesačne. Celkovo si tak polepšil o niečo viac ako 23-tisíc eur. „O výške tejto odmeny sme, samozrejme, ako akcionári vôbec netušili, dokonca ani jeden z členov predstavenstva,“ vraví Turan.

Vlna nevôle

Ako potvrdzuje šéf dozornej rady Pro-hokeja Jaroslav Lušňák, tieto informácie vyvolali medzi extraligovými klubmi vlnu nevôle. „V rámci kontroly vykonanej dozornou radou spoločnosti sme uvedené nedostatky v hospodárení skutočne zistili.“ Richard Lintner však tvrdí, že od jeho nástupu za šéfa sa firme v porovnaní s minulým obdobím začalo dariť zo všetkých stránok – športovej i ekonomickej. „Veľmi rád zopakujem, že od môjho prevzatia vedenia spoločnosti Pro-hokej absolútne všetky prostriedky, s ktorými disponujeme, sú využívané absolútne transparentne,“ vraví bývalý obranca so skúsenosťami z NHL. Zároveň dodáva, že všetky informácie, ktoré ako osoba zverejňuje, sú „samozrejme presné a pravdivé“.

Nespokojnosť akcionárov

Kluby sa zároveň zo správy auditu dozvedeli, že výrazne stúpajúci charakter oproti predchádzajúcemu obdobiu zaznamenali i ďalšie nákladové položky. Na stole im preto pristál návrh, aby sa percentuálne zvýšil objem financií získaných zo sponzorských peňazí na činnosť vedenia z 8 na 25 percent z celkového obratu spoločnosti. Po protestoch zástupcov klubov malo k úprave odmeňovania šéfa hokejovej firmy dôjsť v polovici novembra na športovej rade v Nitre. „Predstavenstvo prišlo s tým, že mu daný bod v zmluve zrušilo a že vyplatená odmena nad rámec základného platu bude považovaná za preddavok platu, čo pán Lintner okamžite spochybnil,“ spresňuje Lušňák. Vtedajší šéf popradského hokeja Tibor Turan na neprehľadné dianie v spoločnosti pod novým vedením reagoval listom z konca novembra, v ktorom žiadal o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia. Okrem komplexnej analýzy hospodárenia, revízie uzatvorených zmlúv či zmeny stanov navrhol i výmenu členov Predstavenstva a Dozornej rady Pro-hokeja. „Na zvolanie má predstavenstvo 40 dní. Do dnešného dňa sa nekonalo. Samozrejme predpokladal som a stále očakávam určité právne kľučky zo strany predstavenstva, najmä od jeho predsedu a právneho zástupcu spoločnosti tak, aby sa nekonalo,“ uzatvára Turan. Atmosféru v spoločnosti opisuje ako napätú a dusnú, akcionári sa nevedia domôcť svojich práv.

Všetko sa točí okolo peňazí

Šéf Piešťan Jaroslav Lušňák poukazuje na dlhodobé poddimenzovanie financovania športu na Slovensku. Spochybňuje i skutočnosť, ako môže osoba riaditeľa ligy zvyšovať televíznu sledovanosť či návštevnosť na tribúnach. „Na neoprávnené rozhadzovanie peňazí v spoločnosti kluby financie nemajú. A už vôbec nie na to, aby zo svojich rozpočtov financovali takéto odmeny pána Lintnera a ďalšie výdavkové položky.“ Pro-hokej tvrdí, že marketingové práva na najvyššiu hokejovú ligu obchoduje výhodnejšie ako v minulosti. Rozpočtu by mohol pomôcť aj zahraničný klub Miskolc z Maďarska so vstupným kapitálom približne 300-tisíc eur. Prílev financií má zabezpečiť i nový zákon o športe.

„Podarilo sa nám maximálne zefektívniť výdavky, výrazne zvýšiť príjmy, zatraktívniť náš produkt a tak vytvoriť kvalitnejšie prostredie pre prácu klubov Tipsport Ligy,“ kontruje Lintner. Prečo sa napokon stretnutie akcionárov s navrhovaným programom neuskutočnilo, vysvetľuje predseda Predstavenstva Pro-hokej Juraj Koval. „Po posúdení žiadosti akcionára o zvolanie valného zhromaždenia predstavenstvom a právnym zástupcom našej spoločnosti sme nepristúpili k zvolaniu, pretože v žiadosti absentovali právne relevantné náležitosti takejto žiadosti. Napokon ani samotný akcionár už netrvá na jeho konaní,“ argumentuje Koval. Medzičasom sa totiž v Poprade vymenil konateľ a výkonný riaditeľ hokejového klubu. Stal sa ním blízky spolupracovník a šéf volebnej kampane Richarda Lintnera na post prezidenta SZĽH.

01 - Modified: 2008-01-30 16:59:00 - Feat.: 0 - Title: UPS zaznamenala v štvrtom kvartáli stratu 2,58 mld. USD
01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 03 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo 04 - Modified: 2021-01-12 09:43:00 - Feat.: - Title: Toto je 10 jednoduchých krokov, ktoré vám KONEČNE pomôžu schudnúť! 05 - Modified: 2020-10-03 18:07:29 - Feat.: - Title: Nekoná, nevie. Farmári sa búria proti ministrovi Mičovskému
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:48