StoryEditor

Lintner netajil sklamanie: Nemeček bude čerpať z mojich plánov

25.06.2015, 16:09
Autor:
vtrvtr
Staronovým šéfom hokeja bude Igor Nemeček. Vo voľbách porazil hokejového majstra sveta Richarda Lintnera.


Hokejový majster sveta Richard Lintner. Snímka: TASR/M. Baumann

Prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja bude až do roku 2019 jeho doterajší prvý muž Igor Nemeček. Vo voľbách zdolal svojho vyzývateľa a bývalého hokejového obrancu Richarda Lintnera pomerom hlasov 58:45.

O víťazovi rozhodovalo 112 delegátov v tajných voľbách, ktorí sa zúčastnili Kongresu SZĽH. Najväčším objemom hlasov disponovali zástupcovia extraligových klubov, keďže každý z jedenástich tímov mal k dispozícii tri hlasy.

Nemeček mal v rukách tromf v podobe usporiadania MS v hokeji v roku 2019 na Slovensku. Uspel aj napriek tomu, že väčšina hokejovej verejnosti žiadala zmenu a za šéfa hokeja chcela Richarda Lintnera.

Na stranu majstra sveta z Göteborgu sa postavili aj hviezdy z NHL na čele s trojnásobným víťazom Stanleyho pohára Mariánom Hossom.

Tajné voľby sa predĺžili

Tajné voľby sa značne predĺžili, s rátaním hlasov až na viac ako tri hodiny. Hoci prezident na ďalšie štvorročné obdobie bol zvolený hneď, Dozorná rada nie a podľa stanov sa nemohli výsledky vyhlásiť osobitne. Z kandidátov na členov 3-člennej Dozornej rady SZĽH postúpili do 2. kola tajných volieb Andrej Gmitter s 51 hlasmi, Jaroslav Lušňák získal o jeden menej, Martin Kalnický a Ivan Droppa po 31 a Ľubomír Vaic 30. Neuspeli Mojmír Božík, Branislav Semančík, Ján Kobezda, Dárius Rusnák, ani Ladislav Szuťányi. Druhé skrutínium dosadilo do fun;kcií Gmittera (68 hlasov), Droppu (64) a Vaica (57). Predsedom sa stal Gmitter.

Po voľbách Nemeček vyhlásil: "Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili a verím, že v tomto období splníme všetky úlohy, ktoré si s novým výkonným výborom stanovíme. Verím, že situácia v hnutí sa dnešným dňom upokojí a na konci obdobia budeme konštatovať viac pozitív ako negatív. Všetkým ďakujem aj za trpezlivosť na rokovaní, ktoré trvalo bez prestávky 6 a pol hodiny, ale myslím si, že kongres si toto raz za štyri roky zaslúži." Nemeček vzápätí navrhol exekutívne kolégium, ktoré mu plénum schválilo v zložení: Dušan Mráz, Lukáš Machala, Róbert Lupták, Róbert Švehla, Tibor Turan a Martin Kohút.

Lintner: Naša ponuka bola jedinečná

Po voľbách prišiel medzi médiá aj Richard Lintner a zdôraznil, že je sklamaný: "Bol som presvedčený, že ponuka, ktorú sme dali slovenskému hokeju, bola jedinečná. Predstavili sme atraktívny plán a zdá sa, že môj konkurent využil z neho veľkú časť a bude sa snažiť z neho čerpať."

Delegáti kongresu odmietli návrh HK Nitra na zmenu stanov, ktorá by výrazne ovplyvnila volebné procedúry v pléne. Návrh predpokladal, aby riadne delegovaní účastníci kongresu z odborných komisií nemali hlasovacie právo. Na zhromaždení sa zaregistrovalo 112 delegátov a zástupcovia nitrianskeho klubu argumentovali tým, že 17 odborných komisií má v hnutí poradnú platformu a v takomto množstve výrazne ovplyvňujú voľby.

"Pre nás je to principiálna otázka, lebo týchto členov komisií si vyberá vedenie zväzu a je teda predpoklad, že automaticky budú voliť toho, kto ich zamestnáva," zdôvodňoval riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik. Jeho idea však nedostala potrebnú dvojtretinovú podporu.

Druhý návrh HK Nitra týkajúci sa zmeny súťažného poriadku už schválili, keď bola potrebná len nadpolovičná väčšina hlasujúcich. V prípade nerozhodného výsledku počas zápasu play off bude nasledovať predĺženie, v ktorom o víťazovi rozhodne prvý gól, teda tzv. "rýchla smrť". O konečnom výsledku tak vo vyraďovačke už nebudú rozhodovať nájazdové rozstrely. Riadiace orgány každej súťaž si však musia túto zmenu osobitne legislatívne uchopiť.

Ďalšia zmena je v článku 46 súťažného poriadku SZĽH, ktorý sa dotýka predčasného ukončenia stretnutia. Vzhľadom na novú regulu musí riadiaci orgán danej súťaže rozhodnúť o výsledku nedohratého stretnutia najneskôr do 72 hodín od prerušenia. Úpravami prešiel aj prestupový poriadok. Podľa schváleného návrhu sa prestupové obdobie v I. lige mužov skončí dňom, keď sa oficiálne ukončí základná časť danej ligy, ak jej koniec bude na programe pred všeobecnou uzávierkou 15. februára.

Najprv oceňovali

Kongres sa začal oceňovaním hráčskych osobností z nižších domácich súťaží a prvý honor si vyslúžil dorastenec s rumunskými koreňmi. Sám legendárny Karol Fako odovzdal cenu so svojím menom Tamasovi Reszeghovi ako najproduktívnejšiemu v extralige tejto kategórie. Medzi ocenenými boli aj tri hokejistky z 1. ligy žien, brankárka Monika Kvaková, obrankyňa Edita Raková a útočníčka Petra Jurčová. "Snažím sa v mojom veku rozdávať skúsenosti mladším spoluhráčkam. Nakoľko tu dnes stojím, nie je to so mnou také zlé. Snažím sa s nimi udržať tempo a bojovať za celý tím," zdôraznila po prevzatí ocenenia Raková z ŠKP Bratislava.

Z druhej najvyššej súťaže mužov vyhlásili za najlepšieho brankára Matúša Andreanina, obrancu Pavla Gurčíka a najlepšieho útočníka Martina Kalináča,

Najproduktívnejší hráč súťaže nazbieral v drese Dukly Senica 76 bodov (29+47). "Táto cena znamená pre mňa veľa, vážim si to, no mrzí ma, že ako tím sme nedopadli lepšie. Sezóna bola z tohto pohľadu negatívna," povedal Kalináč. Cenu Fair Play Michala Polóniho dostali rozhodcovia Milan Vida a Adam Binda.

Na kongrese vystúpil s hodnotením úradujúci šéf Igor Nemeček. Zdôraznil, že za pridelením organizácie MS 2019 Slovensku nie je len odstúpenie Švajčiarska, ale aj veľa diplomatického úsilia. Kandidujúci funkcionár pred volebným plénom spomenul aj kontinuitu úspešnej organizácie a vysokej súťažnej úrovne dvoch mládežníckych podujatí pre reprezentácie do 18 rokov v Piešťanoch, Turnaja Ivana Hlinku a Turnaja Vladimíra Dzurillu.

Výkladná skrina za Nemečka

Prezident SZĽH vymenoval aj ďalšie udalosti, ktoré považuje za výkladnú skriňu slovenského obdobia v cykle od historických domácich MS 2011: "Hneď rok po mojom nástupe prišiel veľký úspech, ktorým bol zisk striebra na MS v Helsinkách. Nečakali sme to, bolo to príjemné prekvapenie a výborná práca mojich kolegov. Pôvodne sme išli do Fínska len po miestenku na ZOH 2014, napokon sa nám podaril takýto úspech a výborne nás naštartoval na našej ceste."

Nemeček prešiel aj k hodnoteniu iných akcií A-tímu, ktorý na uplynulých MS v Prahe a Ostrave obsadil 9. priečku rovnako ako rok predtým: "Hoci sa áčko neprebojovalo do štvrťfinále, čo mnohí kritizovali, vybojovali sme si priamu účasť na ZOH v Pjongčangu. Sú tu aj iné kategórie, v ktorých bolo Slovensko úspešné. Na prelome rokov získala dvadsiatka po 16-tich rokoch opäť bronz na MS v Kanade, v januári sa z rovnakého kovu tešili aj ženy do 18 rokov v A-skupine I. divízie vo Francúzsku.

Posledný úspech predstavuje získanie usporiadateľských práv na MS 2019. Hoci to niektorí považujú za to, že Švajčiari sa vzdali, predchádzalo tomu veľa diplomatických diskusií." Nemeček tiež spomenul iný významný budúci projekt organizovaním MS do 18 rokov v roku 2017. V tej istej sezóne sa na Slovensku budú konať aj MS v in-line hokeji.

ANKETASte spokojný s výsledkami volieb šéfa slovenského ľadového hokeja? áno 72 (3%) nie 2004 (97%) Hlasovalo 2076 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2007-07-05 20:32:16 - Feat.: 0 - Title: V lesoch nejde len o cyklistov
01 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky 02 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 03 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 04 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 05 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuveriteľný Slafkovský sa odtrhol z reťaze. Strelil svoj prvý hetrik v NHL a naďalej prepisuje tímové rekordy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 09:38