Vlastimil VoráčekČeská sportovní/iDnes
StoryEditor

Nechcete covid? Kloktajte ústnu vodu, tvrdí nakazený český lekár v Tokiu, ktorý odmieta očkovanie

22.07.2021, 10:30
Autor:
iDnesiDnes
Vlastimil Voráček očkovanie údajne odmietol, aj keď na neho mal ako lekár niekoľko mesiacov právo. Podľa niektorých zdrojov totiž nie je prívržencom vakcinácie proti covidu.

Jeho tvár najskôr tenisoví fanúšikovia poznajú. Dlhé roky totiž sedí s českým fedcupovým tímom pri zápasoch v hľadisku. Ortopéd Vlastimil Voráček sa stará pri reprezentačných štartoch o Petru Kvitovú, Karolínu Plíškovú, Barboru Krejčíkovú a ďalšie hviezdne české tenistky. Rovnakú úlohu mal plniť aj na olympiáde v Tokiu.

Lenže sa stal pacientom 0 v teraz už neslávne známom vládnom špeciále, z ktorého už sú ďalší dvaja covid-19 pozitívni športovci a jeden tréner.

Očkovanie odmietol

Áno, očkovanie údajne odmietol, aj keď na neho mal ako lekár niekoľko mesiacov právo. Podľa niektorých zdrojov iDNES.cz totiž nie je prívržencom vakcinácie proti covidu.

"Očkovanie nie je podmienkou účasti na olympijských hrách. Čoby štáb výpravy sme sa dohodli, že kto nie je očkovaný, ten nejde. Ale nebolo ho samozrejme možné vynucovať u športovcov alebo u realizačného tímu, aj keď sme ho všetkým odporúčali," povedal pre iDNES.cz riaditeľ komunikácie ČOV Tibor Alföldi.

Proti covidu Voráček bojoval celkom neštandardnou cestou. Na základe klinickej štúdie nemeckých kolegov odporúčal kloktanie ústnou vodou, ktorá podľa výskumu odborníkov má znížiť riziko šírenia vírusu.

"Nemeckí vedci nedávno zverejnili štúdiu, ktorá ukazuje, že kloktanie bežne dostupných ústnych vôd môže významne ovplyvniť prenášanie koronavírusu," povedal vedúci lekár Centra rehabilitácie a integrovanej medicíny Crimed Vlastimil Voráček pre web vitalia.cz. "Bola zverejnená v niekoľkých odborných lekárskych a lekárenských periodikách. V súčasnej dobe prebiehajú po testoch v skúmavke aj klinické štúdie."

Podľa štúdie tak prenášanie koronavírusu môže pomôcť znížiť bežne dostupný prostriedok z lekárne alebo drogérie. Kloktanie pochopiteľne nelieči, ak už je človek chorý. Ale podľa Voráčka sa preukázalo, že kloktaním možno výrazne oslabiť potenciál vírusu pre jeho ďalšie šírenie.

"Množstvo vírusov sa kloktaním zníži, pretože dezinfekcia ústnou vodou ich likviduje. Vírus sa tak výrazne redukuje," povedal Voráček. "Sám ústnu vodu používam, v čase pandémie koronavírusu niekoľkokrát denne, a odporúčam to svojim pacientom. Nezáleží na tom, akú ústnu vodu používate, testy dokázali, že podobne fungujú všetky bežne dostupné v drogériách."

Deti podľa neho môžu cmúľať pastilky alebo používať bylinné kvapky. Tak nejako si lekár českého fedcupového tímu predstavoval boj s vírusom, s ktorým už rok a pol zápasí celý svet.

Dlhé roky pri tenise

Väčšinu svojho života strávil v Nemecku. Po sovietskej okupácii v roku 1968, keď mal desať rokov, emigroval so svojimi rodičmi do Nemecka.

Tam vyštudoval strednú školu, potom lekársku fakultu v Rakúsku, kde sa z neho stal rešpektovaný lekár. Momentálne pracuje v ortopedickej ordinácii v Nemecku, kde aj žije.

"Keď som v Salzburgu študoval strednú školu, pred maturitou nám robili psychologické testy s cieľom definovať, k akému povolaniu máme vhodné predispozície. Dovtedy som mal sklony skôr k technickým odborom, ale pri týchto testoch mi vyšla ako najvhodnejší odbor medicína. Preto som sa rozhodol pre štúdium na lekárskej fakulte. A život ukázal, že som sa rozhodol správne," prezradil v rozhovore pre Edukafarm. K športu mal ale vždy blízko.

Odmala behal ako chlapec po dedine, liezol po stromoch, v detskej partii bojoval s inými detskými partiami, do toho hral futbal a hokej. "Cez svojho otca, ktorý dokonca hrával českú hádzanú v národnej reprezentácii, som sa dostal k hádzanej a atletike. To ma moc bavilo a mal som nakročené do najvyššej nemeckej ligy, však kvôli štúdiu na medicíne som sa športu nemohol venovať na takej časovo náročné úrovni," prezradil.

Vďaka kontaktom s profesorom Pavlom Dunglom a hlavne dlhoročnému priateľstvu sa známym fyzioterapeutom Pavlom Kolářom sa dostal k českým športovcom.

Dlhé roky tak plní úlohu lekára fedcupového tímu, bol pri najväčších úspechoch českej ženskej reprezentácie. "Myslím, že je to zásluhou tradície, odhodlanosti rodičov a českej tenisovej školy," zamýšľal sa nad úspechmi svojich zvereniek.

"Tenis má v Čechách veľkú tradíciu a čoskoro sa tu vyvinula systematika v tréningu, a navyše tenis figuroval za minulého režimu ako akýsi" protestný "šport, spojený s možnosťou cestovať a zarobiť si peniaze. To zostalo dosť zakorenené v hlavách rodičov predchádzajúcich aj terajších generácií hráčok. Okrem toho tu máme slávne tenisové legendy ako príklad pre mladých."

Úlohu lekára mal plniť aj v Tokiu. Pozitívny test na covid ho ale poslal do izolácie.

01 - Modified: 2024-01-26 07:59:45 - Feat.: - Title: Rusko má generáciu bez olympijskej skúsenosti, možno sa zriekne aj ďalších hier 02 - Modified: 2024-01-19 12:26:08 - Feat.: - Title: Olympiáda, ktorá najprv nebola olympiádou. Európania dostali lekcie z hokeja a malé dievča vykročilo za slávou 03 - Modified: 2023-12-08 08:30:00 - Feat.: - Title: Krvavý kúpeľ v bazéne. Ako si Maďari vybavovali účty so Sovietmi počas okupácie 04 - Modified: 2023-11-08 18:00:00 - Feat.: - Title: Za Putina! Za víťazstvo! Ako si ruská džudistka predstavuje neutralitu? 05 - Modified: 2023-10-09 12:29:07 - Feat.: - Title: Bude 2024 rok teroru? Francúzska rozviedka je o tom presvedčená, toto nás podľa nej čaká
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 17:58