StoryEditor

Z hanby k eufórii. Ale končíme

17.05.2013, 00:00
Po katastrofe z úvodu sme podali heroický výkon. S Helsinkami sa lúčime po prehre s Fínskom.

Jedna úspešná strela. Taký je rozdiel medzi úspechom a neúspechom na svetovom šampionáte. Aspoň pre Slovensko. Práve touto jednou strelou Juhamattiho Aaltonena sa slovenský sen o medaile skončil. Napriek tomu odohrali zverenci trénera Vladimíra Vůjtka jeden z najlepších zápasov našej histórie na majstrovstvách sveta. Po prvých troch góloch sme už len počítali čas, kedy sa zápas skončí a odídeme zo šampionátu. Lenže.

Z hanby sme sa oklepali, a po neskutočnom výkone sme dokázali vyrovnať. Lenže potom po našej chybe sme dostali rozhodujúci gól. Fíni nás zdolali 4:3 a ideme domov. Ale so cťou. „Takto som slovenské mužstvo dlho nevidel hrať. Aj keď budú chlapci zdrvení z takejto prehry, nemáme sa za čo hanbiť,“ zhodnotil pre HN bývalý reprezentant Róbert Petrovický.

Hanbu vymenila eufória
Ďakujme za triumf proti Amerike a za to, že sme sa napokon pretlačili do štvrťfinále. Pretože výkony Slovákov pôsobili do tej chvíle rozpačito. Tieto slová sme si mohli hovoriť po prvej tretine vo štvrťfinále s Fínskom. Pretože sme prehrávali o tri góly. A čo bolo horšie, naši hráči pôsobili, akoby sa ich tento zápas netýkal. „Škoda prvej tretiny, ktorá nám ušla. Bohužiaľ, pokiaľ nehráte naplno 60 minút, nemôžete vyhrať,“ zhodnotila pre STV posila z NHL Tomáš Kopecký.

A potom to začalo. Zatiaľ nikto nevie, čo sa presne dialo v prvej prestávke. „Proste sme si povedali, že dáme do toho všetko, aby to nebola posledná tretina na MS,“ skonštatoval pre STV útočník Michel Miklík. Ale po prvej tretine sa Slováci prebrali. Fínov začali ničiť. Najprv jedným gólom, potom druhým. A ešte v strednej tretine sme mohli vyrovnať. Ale neskutočné šance Slováci nevyužili a dvakrát sme dovtedy trafili aj tyč.

Trpký koniec 

Naplno prepukla eufória v tretej tretine. Tomáš Surový vyrovnal. A Fíni boli v koncoch. Stačil už na to len posledný krok. „Na začiatku tretej tretiny sme vyrovnali a mali sme Fínov na kolenách. Škoda,“ hovorí tréner Vladimír Vůjtek. Áno, škoda. Ten posledný krok neprišiel. Ale obranca René Vydarený nastrelil tyč. V týchto momentoch Fíni nie že nemali šance, ale ani neboli v útočnom pásme.

Potom však zrazu nastal šok. Dostali sme tvrdý úder. Po dlhom čase rozhodla jediná spomínaná strela, keď nám naše sny o medaile zobral Aaltonen. „Prišla však osudová chyba, keď sme nechali najlepšieho fínskeho hráča voľného pred bránkou, a to rozhodlo. Doplatili sme na jednu hrubú taktickú chybu. Ak odpočítam prvú tretinu, tak podľa mňa vyhral šťastnejší tím,“ ukončil reprezentačný tréner.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo je nového v únii 02 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radoslav Procházka: Únia má všetky primárne znaky štátu 03 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcú vyššiu daň z alkoholu v únii 04 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liberalizácia poľnohospodárstva EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
16. apríl 2024 11:59