StoryEditor

Boj najbohatších. Srb zničil Federera

28.01.2016, 23:00
Novak Djokovič sa stal prvým finalistom Australian Open. Po víťazstve sa priblížil k rekordným zárobkom Švajčiara.

Najočakávanejší duel tohtoročného Australian Open medzi dvoma najlepšie zarábajúcimi tenistami histórie mal jasný priebeh a očakávaného víťaza. Aktuálna svetová jednotka Novak Djokovič zdolala dlhoročného rivala Rogera Federera 3:1 na sety. Okrem tretieho setu dominoval zápasu suverénne srbský tenista, ktorý tak v Melbourne v nedeľu zabojuje o šiesty titul z Melbourne. Prečítajte si, čo znamená pre Djokoviča včerajší triumf nad Federerom pri porovnaní tenisových a reklamných príjmov a histórie ich vzájomných zápasov.

95,6

milióna dolárov zarobil počas kariéry po včerajšom triumfe Novak Djokovič. Znížil tak stratu na historického rekordéra v tomto ukazovateli, Rogera Federera. Po postupe do finále mu na jeho predbehnutie chýba 2,3 milióna. No v prípade, že srbský tenista vybojuje na Australian Open v nedeľu už svoj šiesty titul, rozdiel medzi ním a Federerom sa zníži na menej ako milión dolárov. Okrem toho budú v nasledujúcich mesiacoch bojovať obaja rivali aj o to, ktorý z nich pokorí ako prvý tenista histórie magickú hranicu 100 miliónov zarobených dolárov.

23.

víťazstvo nad Federerom dosiahol v semifinále Australian Open Djokovič. Znamená to, že po prvýkrát v kariére má vo vzájomnej bilancii proti Švajčiarovi navrch, keďže jeho rival ho doteraz zdolal v 22 prípadoch. Djokovič sa tak stal iba druhým tenistom, ktorý má po odohratí aspoň piatich duelov proti Federerovi viac víťazstiev ako prehier. Tým doteraz jediným hráčom, ktorý to dokázal, je španielsky antukový kráľ Rafael Nadal. S Federerom odohral dovedna 34 zápasov, no až 23 dokázal legendárneho Švajčiara zdolať.

31

miliónov dolárov sú podľa magazínu Forbes Djokovičove ročné príjmy z reklamných zmlúv. Napriek tomu, že už druhý rok je Srb nepretržite svetovou tenisovou jednotkou, od sponzorov dostáva ročne o 17 miliónov menej ako Roger Federer. Ten má dlhoročné lukratívne kontrakty s veľkými firmami ako Nike či Rolex, kým Djokovič je tvárou zväčša menších značiek. S postupným získavaním ďalších grandslamových titulov sa takmer s istotou budú srbskému hráčmi zvyšovať aj príjmy zo sponzorských zmlúv.

6.

finálový duel na Australian Open odohrá v nedeľu Djokovič, čo sa v novodobej tenisovej histórii doteraz nepodarilo ani Federerovi a ďalším ikonám svetového tenisu. Bilancia zverenca slovenského trénera Mariána Vajdu v boji o titul v Melbourne je pritom dokonalá – všetkých päť finálových účastí premenil na zisk grandslamového titulu. Jeho najčastejším súperom pri vyvrcholení je Andy Murray. Britského tenistu a aktuálnu svetovú dvojku dokázal pokoriť v rokoch 2011,2013 aj vo vlaňajšom finále.

350

miliónov dolárov je podľa portálu therichest. com hodnota majetku Rogera Federera, ktorý dominoval svetovému tenisu najmä v rokoch 2004 až 2009, kým ho na tróne nevystriedali Rafael Nadal a Novak Djokovič. Podľa expertov je práve srbský tenista na najlepšej ceste vyrovnať sa Federerovým úspechom na športovom aj marketingovom poli. Djokovičov majetok má mať v súčasnosti hodnotu 130 miliónov. Jeho nevýhodou v marketingovom biznise môže byť aj krajina jeho pôvodu.

01 - Modified: 2008-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budeme v budúcnosti platiť daň z internetu?
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 11:53